Cum arată Guvernul reorganizat prin OUG. Ce ministere și agenții se comasează

Premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis la prima ședință a noului guvern

Ordonanța de urgență privind restructurarea Guvernului a fost adoptata în ședinta de miercuri și ea prevede reducerea ministerelor la 16, ceea ce presupune comasarea unor ministere și agenții, precum și trecerea acestora de la un minister la altul cu denumirea schimbată.

Scopul acestei reorganizări, în afară de reducerea birocrației și a funcționărimii, este și crearea posibilității legale de a da afară ”clientela politică”. Potrivit legii, un contract de muncă poate fi desfăcut, fără riscul ca persoana respectivă să câștige în instanță, prin desființarea postului în urma unei reorganizări.

Ministerul Finanțelor Publice preia în subordine Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, de la Secretariatul General al Guvernului, precum și Oficiul Național pentru Combaterea și Prevenirea Spălarii Banilor.


La Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sunt comasate Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Ministerul Turismului, Ministerul Energiei. Compania Națională Loteria Română trece în subordinea acestui minister.

La Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, se reorganizează, prin comasare, Ministerul Transporturilor cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, iar Agenția pentru Agenda Digitală de la Ministerul Comunicațiilor devine Autoritatea pentru Digitalizarea României, care trece la Secretariatul General al Guvernului.

Ministerul Educației preia activitatea și structurile de la Ministerul Cercetării și Inovării, ce vor fi coordonate de un secretar de stat.

La Ministerul Muncii și Protecției Sociale se înființează Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, prin preluarea atribuțiilor de la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Noua autoritate va fi condusă de un președinte cu rang de secretar de stat.

In cadrul Secretariatului General al Guvernului, se înființează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Relația cu Parlamentul, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Sunt transferate în subordine Transelectrica și Transgaz.

Îți mai recomandăm Oamenii de încredere ai lui Ludovic Orban, posturi-cheie în Guvern. Cine sunt Antonel Tănase și Ionel Dancă



Urmează depesedizarea

Vicepremierul Raluca Turcan a scris, într-o postare pe Facebook, că pasul următor va fi eliminarea din administrația publică a tuturor acelor personaje numite politic de PSD și a clientelei parazitare. Moștenirea pe care ne-a lăsat-o Viorica Dancilă este una foarte gravă, dacă ne uităm fie și numai la restanțele PNDL - 5 miliarde de lei, la sumele din fonduri europene care riscă să fie dezangajate - 600 milioane euro doar în cele 2 luni rămase până la sfârșitul anului și alte 3,2 miliarde anul viitor, la sumele nerambursate din TVA, deficitul bugetar la 9 luni fiind de 2,6% din PIB. Vom găsi soluții potrivite pentru a trece de această perioadă dificilă".

Îți mai recomandăm Plecări pe bandă din Palatul Victoria - Costin Mihalache, demis, Mihnea Năstase, plecat la cerere