Cum au rămas aleșii locali cu pensia specială: conexiunea la internet a picat în momentul votului

Ședința Asociației Comunelor din România

Pensiile aleșilor locali au fost salvate în Parlament, după ce mai mulți deputați au reclamat faptul că nu au avut conexiune la internet chiar în momentul votului pentru abrogarea acestora. Singura soluție rămasă pentru abrogarea sau amânarea intrării în vigoare revine Guvernului, dar pentru aceasta este nevoie ca Executivul să aibă puteri depline. În acest moment, Nicolae Ciucă este premier interimar și nu poate da Ordonanțe de Urgență sau angaja răspunderea pe legea bugetului de stat.

Pentru ca pensiile speciale ale aleșilor locali să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021 este obligatoriu ca până la sfârșitul anului să fie învestit în Parlament un Guvern cu puteri depline sau legea bugetului de stat să fie adoptată în forul legislativ.

Aleșii locali trebuiau să beneficieze de pensie specială începând cu 1 ianuarie 2020. Prevederea apare în Codul Administrativ adoptat prin Ordonanță de Urgență de guvernul Dăncilă în vara lui 2019. La începutul acestui an, Cabinetul Orban a acceptat un amendament USR la legea bugetului de stat prin care se amână intrarea în vigoare a prevederii pentru un an.

Dacă nu se ia o altă decizie în următoarele zile, pensiile aleșilor locali intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Justificarea pentru menținerea pensiilor speciale: Internetul

Un prim eșec s-a înregistrat în Parlament, unde un proiect care prevedea abrogarea acestor pensii nu a fost adoptat dintr-un motiv inedit.

Prima dată a fost pus pe ordinea de zi a Comisiei în 24 noiembrie, atunci am încercat în două rânduri să discutăm proiectul, dar din cauza lipsei cvorumului nu a fost posibil. În cursul zilei de ieri, în cadrul Comisiei de Administrație a fost pus acest proiect de lege. În momentul când s-a pus problema să se dea un vot pe acest proiect, nu s-a mai întrunit cvorumul, și am suspendat ședința. Pentru a avea cvorum este nevoie să fie prezenți 13 membri, inițial au fost prezenți 15, pentru ca în momentul votului să fie 11. Mulți colegi au specificat că nu au mai avut conexiune la internet și nu și-au putut exprima votul. Ieri a fost ultima ședință a comisiei din acest mandat”, a explicat situația președinta Comisiei de Administrație din Camera Deputaților, Angelica Fădor (PNL).

Dacă proiectul primea ieri un raport din partea Comisiei de Administrație, el ar fi intrat la vot final în plen. PSD are 11 reprezentanți în Comisia de Administrație, PNL are cinci reprezentanți, USR și Pro România au câte doi deputați, iar PMP, UDMR și grupul minorităților naționale câte un membru.

Angelica Fădor susține că toți reprezentanții PNL prezenți la ședința de ieri au votat pentru abrogarea pensiilor speciale.

Premierul Orban a declarat înainte să-și dea demisia că nu este de acord cu intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru aleșii locali, iar guvernul va acționa în acest sens. În acest moment, Guvernul nu mai are însă pârghiile necesare de acțiune deoarece nu este învestit de Parlament.

Reprezentanții USR din Comisia de Administrație au dat vina pe deputații PSD pentru lipsa cvorumului.

PSD a blocat, încă o dată, proiectul USR de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării pensiilor speciale pentru actualii și foștii aleși locali! Deputații PSD au lipsit astăzi de la ședința Comisiei pentru administrație, de aceea proiectul USR nu a primit raport și, prin urmare, nu a fost supus dezbaterii și votului plenului Camerei Deputaților”, a fost poziția celor din Uniunea Salvați România.

Daniel Suciu(PSD) a fost ministrul Dezvoltării în guvernul Dăncilă în momentul aprobării Ordonanței de Urgenței privind Codul Administrativ prin care s-au acordat pensii speciale pentru aleșii locali. În prezent este membru în Comisia de Administrație din Camera Deputaților. Social-democratul susține că lipsa cvorumului din cauza conexiunii la internet nu se poate imputa doar reprezentanților PSD.

De ce să ne simțim vinovați când au lipsit și de la alte partide. Eu am fost în comisie, dar este adevărat că foarte mulți colegi, nu doar de la un partid, au spus că nu s-au putut conecta. Știu că și colegi de la PNL și USR au acuzat ulterior că nu s-au putut conecta la tabletă. Cred că de la PSD era vreo trei sau patru din 11 membri, dar la un moment dat și mie mi s-a întrerupt, dar am revenit. Nu înțeleg de ce ședința a fost pusă în ultima zi a mandatului cu o oră și jumătate înainte de începerea ultimului plen”, a afirmat Daniel Suciu pentru Europa Liberă.

Fostul ministru a precizat că PSD nu mai susține pensiile speciale, iar lipsa cvorumului din Parlament în ultima perioada a fost din cauza campaniei electorale.

Când eram ministru, am spus că pensiile speciale ale primarilor vor dispărea când vor dispărea și ale altor categorii de demnitari. Mergem pe o linie unitară. Eu nu sunt un susținător al privilegiilor speciale, sunt unul dintre cei patru parlamentari PSD care și-au dat demisia în plen tocmai pentru a demonstra că nu îmi doresc pensie specială”, a adăugat deputatul PSD.

Social-democratul îl acuză pe fostul premier Ludovic Orban că și-a dat demisia, iar Guvernul nu mai poate acționa pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru aleșii locali.

Singura variantă este ca această dreaptă minunată, care nu se înțelege, să ne dea un guvern, iar până la 1 ianuarie să facă Ordonanță de Urgență de prorogare”, a fost soluția lui Daniel Suciu.

Îți mai recomandăm CCR a decis în unanimitate că impozitarea pensiilor speciale e neconstituțională

Asociația Comunelor din România: „Cineva a vrut să își bată joc de aleșii locali"

Faptul că s-a ajuns aici este clar că cineva a vrut să își bată joc de aleșii locali. Nepunerea în aplicare de la 1 ianuarie 2020 a fost o bătaie de joc la adresa acestor persoane”, a declarat pentru Europa Liberă președintele Asociației primarilor de comune din România (ACoR), Emil Drăghici.

Potrivit acestuia, primarii de comune care au peste trei mandate și dreptul de a încasa pensie vor încasa sub patru mii de lei dacă se aplică legea pentru aleșii locali.

Primarii dau însă semne de nerăbdare și vor să știe ce se va întâmpla cu pensia specială pe care ar putea să o încaseze de la 1 ianuarie 2021.

Să știți că și astăzi am fost sunat de patru primari din județe diferite pe această temă, în ce stadiu mai suntem cu pensiile speciale. Cum vi se pare că a ieșit un primar cu 1.300 de lei la pensie sau sunt în prag de pensie și nu mai au nici un ban. Le-am spus că o să vedem ce o să fie, situația este neclară pentru că politicienii au dorit să fie neclară”, a spus președintele ACoR.

La veniturile actuale pe care le încasează aleșii locali, un președinte de Consiliu Județean care are trei mandate poate avea o pensie specială de peste 10.000 de lei.

Îți mai recomandăm Pensiile speciale, 3 mld. de lei în plină pandemie. Ce interese are CCR în amânarea deciziei