Cum evoluează tehnologia anti-drone pe linia frontului Ucrainei

Un sistem anti-dronă testat de trupele ruse pe teritoriul Ucrainei în iunie 2024.

Vehiculul are mai multe arme automate montate pe un șasiu ușor și „arme anti-dronă” nespecificate.

O cisternă rusă de combustibil camuflată într-un camion de lemne. Vehiculul a fost fotografiat în ianaurie, în estul Ucrainei.

Avdivka, aprilie 2023 - Un soldat ucrainean ține un pistol antidronă într-o poziție de primă linie.

Dispozitivul, în valoare de 11.300 de dolari, fabricat în Ucraina, folosește unde radio direcționate pentru a bruia legătura dintre o dronă și operatorul acesteia.

Interferența poate tăia fluxul video al dronei și, în funcție de modelul acesteia, poate fie să o forțeze să se întoarcă la punctul de decolare, să aterizeze imediat, fie să se îndepărteze și, în cele din urmă, să se prăbușească.

Mai 2024, regiunea Liov  - Un soldat ucrainean poartă un „rucsac anti-dronă” în timpul unei demonstrații a dispozitivelor de bruiaj în regiunea Liov.

Un luptător rus cu un pistol antidronă improvizat – format, se pare, din cinci puști AK-74 prevăzute cu bare de declanșare, care trag toate pistoalele simultan. Matricea de arme a fost fotografiată în regiunea Herson din Ucraina, în iunie.

Un vehicul rusesc cu ecran de fum care operează în regiunea Lugansk din Ucraina, în iunie.

Nu este clar dacă această fotografie arată o operațiune de luptă, dar paravanele de fum au fost folosite de forțele ruse invadatoare pentru a ascunde mișcarea trupelor și a vehiculelor în estul Ucrainei.

Un „tanc țestoasă” rusesc după capturarea sa de către Ucraina în iunie.

Tancurile folosesc o cutie improvizată de armură ușoară care este concepută pentru a activa siguranțele de impact ale explozibililor transportați de dronele FPV, făcându-le să explodeze inofensiv înainte de a ajunge la rezervor.

Alte tancuri „țestoase” folosesc armuri cu șipci mai ușoare, cum ar fi acest T-72 rusesc.

Lanțurile agățate din fața șoferului pot opri dronele să treacă, permițând, de asemenea, o mișcare a turelei și o cale de evacuare pentru echipaj. Tancul modificat a fost fotografiat în iunie, regiunea Herson din Ucraina.

Un vehicul militar rusesc echipat cu armuri improvizate din lemn, plase și armuri laterale aparente pentru a se proteja împotriva dronelor FPV a fost văzut în regiunea Luhansk din Ucraina, în iunie.

Un lansator de rachete multiple rusesc, prevăzut cu plasă de sârmă. Fotografia a fost făcută în estul Ucrainei în iunie.

Un sistem anti-dronă montat pe trepied este arătat la Moscova, în iunie 2023.