Statele autocratice folosesc, de mult timp, acuzații că disidenții ar suferi de boli mintale pentru a-și discredita criticii și chiar pentru a-i băga la închisoare.
În Iran, femeile care încalcă legea hijabului - un pilon esențial al sistemului islamic – sunt din ce în ce mai des catalogate de către autorități ca fiind instabile psihic.
Astfel de situații au coincis cu proteste fără precedent împotriva sistemului clerical iranian și cu apeluri tot mai numeroase pentru mai multe libertăți sociale și politice.
Experții spun că autoritățile iraniene recurg la psihiatria punitivă - utilizarea abuzivă a diagnosticelor, tratamentelor și instituțiilor psihiatrice - pentru a pedepsi, controla sau reprima anumite persoane, în special pe cele care critică guvernul.
„În țări ca a noastră, a fi bolnav mintal este un tabu, astfel încât autoritățile folosesc acuzațiile de sănătate mintală pentru a stârni simpatia publicului și a-și justifica încălcările drepturilor omului”, spune pentru Radio Farda al RFE/RL Medis Tavakoli, psihoterapeut iranian și activist pentru drepturile omului stabilit în Europa.
Your browser doesn’t support HTML5
„Etichetarea oamenilor sănătoși drept bolnavi”
În iulie 2023, pentru prima dată, trei actrițe cunoscute, condamnate pentru că nu purtau hijab, au fost „diagnosticate” de către judecători drept „bolnave psihic”.
Măsura fără precedent a fost condamnată de psihologi iranieni renumiți, care au declarat că sistemul judiciar abuzează de autoritatea sa.
Acum, autoritățile au anunțat crearea unui centru de reabilitare în Teheran pentru femeile care nu poartă pe cap eșarfa obligatorie.
Autoritatea din Teheran pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor a declarat pe 12 noiembrie că centrul va oferi „tratament științific și psihologic” femeilor care refuză să respecte codul vestimentar islamic. Nu au fost furnizate și alte detalii.
Îți mai recomandăm UE extinde sancțiunile față de Iran, pentru sprijinul acordat RusieiÎn replică, psihologii iranieni au tras un semnal de alarmă cu privire la consecințele „etichetării oamenilor sănătoși drept bolnavi”.
La începutul acestei luni, o tânără care și-a dat jos hainele în fața unei universități din Teheran, aparent în semn de protest împotriva hărțuirii, a fost internată la psihiatrie - o măsură considerată „ilegală” de activiștii pentru drepturile omului.
Abuzul politic al psihiatriei este bine documentat și a fost folosit în special în Uniunea Sovietică, împotriva disidenților. În ultimii ani, autoritățile din țări precum China, Coreea de Nord și Rusia și-au etichetat criticii interni drept bolnavi mintal.
Potrivit Amnesty International, după protestele fără precedent din 2022, Iranul a recurs din ce în ce mai mult la acuzații cu privire la sănătatea mintală și la alte „declarații pline de ură” împotriva femeilor care se opun purtării vălului islamic.
În septembrie 2022, în Iran au fost luni întregi de proteste antisistem, după moartea în arest a unei tinere care a fost arestată pentru încălcarea legii privind hijabul.
Femeile au condus aceste proteste, care s-au transformat într-una dintre cele mai susținute demonstrații împotriva teocrației iraniene, unii protestatari cerând sfârșitul regimului clerical.
„Guvernele singure nu pot scăpa de toți criticii lor”, afirmă Tavakoli. „O metodă este să lanseze acuzații și etichete împotriva acestora. Astfel, atunci când scapă de criticii lor, societatea crede că actorii răi au fost eliminați.”
Your browser doesn’t support HTML5
Pedepse „alternative”
Decizia autorităților de a înființa un centru de reabilitare pentru cei care încalcă legea privind hijabul a provocat revoltă în Iran.
Mojgan Ilanlou, realizatoare de documentare și activistă pentru drepturile femeilor stabilită la Teheran, spune că îi este „milă” de cei care vin cu „idei atât de geniale”.
„Ei înșiși știu mai bine decât oricine cât de mult îi fac aceste lucruri pe oameni să râdă,” a declarat ea pentru Radio Farda.
În ultimii ani, autoritățile au luat mai multe măsuri pentru a impune hijabul femeilor într-o societate care evită din ce în ce mai mult purtarea vălului islamic.
Luna trecută a intrat în vigoare Legea privind Hijabul și Castitatea, care prevede amenzi și pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru femeile care sunt considerate a fi îmbrăcate „necorespunzător” în public.
Autoritățile iraniene au declarat că centrul de „tratament” din Teheran poate servi drept pedeapsă „alternativă”. Dar Ilanlou e de părere că deschiderea clinicii arată că autoritățile „pierd lupta” de impunere a hijabul. Activista politică din Iran, Pouran Nazemi, a afirmat că „femeile au luptat din răsputeri.”
„Mă îndoiesc că [autoritățile] pot continua să reziste la ceea ce dorește societatea”, a declarat ea pentru Radio Farda.
La acest articol a contribuit Roya Karimi Majd de la Radio Farda al RFE/RL
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI