Cum poate accelera România vaccinarea: „Aș deschide un restaurant numai pentru cei vaccinați”

România va primi până în iunie 8 milioane de doze de vaccin.

Aproximativ 10% din populația României a fost vaccinată cu una sau a doua doză de vaccin până în prezent, adică peste 2 milioane de persoane. România ar trebui să crească numărul de persoane vaccinate pe zi, dacă vrea să atingă ținta de 10 milioane în luna septembrie, așa cum și-au propus de autoritățile.

Până acum dozele de vaccin au ajuns „cu țârâita", iar multe persoane au fost reprogramate sau așteaptă să le vină rândul la vaccinare. În medie, sunt vaccinate zilnic peste 50.000 de persoane. Potrivit autorităților, în următoarele trei luni, dozele de vaccin nu vor mai fi o problemă.

România va primi în luna aprilie 3.339.120 de doze de vaccin COVID-19, dintre care 2.046.330 de doze de vaccin de la Pfizer, 249.600 de doze de la Moderna și 879.990 de doze de la AstraZeneca. Tot în aprilie vor veni 163.200 de doze de la Johnson&Johnson. Pentru lunile mai-iunie, numărul estimat de doze este de peste 5 milioane.

Autoritățile vorbesc aproape zilnic de accelerarea vaccinării, în condițiile în care în prezent sunt 17.580 de locuri libere pentru vaccinul AstraZeneca, iar vineri va mai veni o altă tranșă de 432.000 doze din acest vaccin.

Potrivit platformei vaccin.live, cele mai multe locuri libere sunt la Timiș.

Accelerarea va fi și prin creșterea numărului de fluxuri, adică a numărului de persoane vaccinate pe zi, pentru că se vor mai deschide fluxuri pe AstraZeneca, pe Pfizer, pe Moderna și automat va crește și capacitatea de vaccinare efectiv”, susține Alina Mosoi, una dintre persoanele care se ocupă de campania națională de vaccinare.

Trebuie schimbat mesajul, să fie mai uman

Expertul în politici de sănătate publică, Răzvan Cherecheș, spune că până acum vaccinarea a fost limitată din cauza numărului de doze disponibile, pentru că altfel centrele de vaccinare existente ar putea să crească numărul de persoane vaccinate.

Problema o să fie în momentul în care nu vor mai fi oameni care să dorească să se vaccineze, adică scepticii, oameni care nu văd beneficiul vaccinării. Iar aici e nevoie de o campanie de informare și de oferire de informații continue. Guvernul nu a comunicat grozav până acum. Trebuie o campanie care să fie zilnic cu materiale noi, nu repetarea aceluiași mesaj – „Vaccinează-te!”, „Vaccinează-te!”, ”Vaccinează-te””, afirmă Răzvan Cherecheș.

Specialistul spune că pentru a convinge mai mulți oameni să se vaccineze trebuie schimbat mesajul, în sensul în care acesta ar trebui axat mai multe pe emoții.

Campaniile trebuie axate pe emoțiile celor care s-au vaccinat, ale oamenilor care pot să-și îmbrățișeze liniștiți familiile față de care au stat la distanță. Oamenii să vadă absența fricii la cei care s-au vaccinat. În plus, ar trebui să vadă epuizarea medicilor și a asistentelor. Comunicarea trebuie să fie umană, nu statistică”, a mai spus Cherecheș.

Îți mai recomandăm Surse | Noua teamă a autorităților legată de vaccinare

Răzvan Cherecheș susține că ultimul studiu de la Centrul American pentru Prevenirea Bolilor arată că 90% dintre cei vaccinați nici nu se infectează și nici nu infectează mai departe.

Acest lucru se întâmplă în cazul Pfizer, dar nu văd de ce ar fi diferit în cazul celorlalte vaccinuri. În aceste condiții, am putea să facem un experiment cu un restaurant care are personalul complet vaccinat și care dacă ar vrea mâine să deschidă, să o poată face chiar la o rată de incidență 9. DAR numai pentru persoane complet vaccinate, iar clienții să stea fără mască, fără distanțare, pentru că datorită vaccinului nu mai există niciun risc pentru sănătatea publică. Asta e o discuție pe care noi ca societate trebuie să o avem”, explică Răvan Cherecheș.

Medicii de familie vor fi pregătiți să vaccineze din luna mai

Medicul Gindrovel Dumitra, de la Societatea Națională de Medicină de Familie, spune că vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie, propusă de guvern, este o soluție, dar nu poate fi pusă în practică mai devreme de luna mai. Este nevoie de pregătirea medicilor de familie pentru folosirea dozelor de vaccin. E nevoie de un circuit informațional, în sensul că medicii de familie trebuie să programeze un număr de doze, o doză de AstraZeneca de exemplu înseamnă 10 pacienți vaccinați, altfel vom avea pierderi. Dar aici încep discuțiile, pentru că 10 pacienți e o cifră care se poate strânge sau nu”, susține Gindrovel Dumitra.

Cu toate că au experiență în vaccinarea antigripală și în vaccinarea copiilor, medicii de familie trebuie să știe cum să folosească dozele de vaccin COVID și cum să le păstreze.

Trebuie să folosim orice fel de mijloc prin care să comunicăm persoanelor care sunt beneficiile vaccinurilor și mai ales siguranța vaccinului.
Medicul de familie Gindrovel Dumitra

Noi eram singurii vaccinatori până la campania de vaccinare COVID, dar acum problema este că în momentul în care am scos doza din frigider va trebui să o folosesc imediat, pentru că nu sunt monodoze ca la vaccinul antigripal. De aici vor rezulta pierderi, pentru că unii vor veni, alții nu vor veni”, arată Gindrovel Dumitra.

Medicul de familie susține că munca cea mai grea va fi în mediul rural, unde există o anumită reticență față de vaccin. „Trebuie să folosim orice fel de mijloc prin care să comunicăm persoanelor care sunt beneficiile vaccinurilor și mai ales siguranța vaccinului. Dar va fi foarte mult de muncă pentru că va sosi perioada în care vom avea vaccin și nu vom avea solicitanți. Cred că și autoritățile ar trebui să ducă mai multă muncă de lămurire la locul de muncă. Dacă mă întrebați pe mine aș lua toți șoferii de taxi și coafezele și i-aș vaccina”, susține medicul de familie.

Cum în multe localități nu există medici de familie, soluția ar fi mărirea capacității de vaccinare a centrelor de vaccinare, acolo unde acestea există.

Din punctul meu de vedere, cred că în localitățile unde nu sunt centre de vaccinare, opțiunea cu medicul de familie este cea mai bună în acest moment. Dar acolo unde există aceste centre trebuie concentrate cât mai mult eforturile pe aceste centre de vaccinare, pentru că au personal dedicat și fluxuri stabilite”, susține medicul de familie.

Numărul de persoane vaccinate la 1 aprilie 2021

Care a fost situația vaccinării în ultimele 10 zile

  • 23 martie: total persoane vaccinate = 58.062, cu prima doză 30.702, cu a doua doză -27.360
  • 24 martie: total persoane vaccinate = 59.108, cu prima doză 30.797, cu a doua doză - 28.311
  • 25 martie: total persoane vaccinate = 58.886 , cu prima doză 30.169, cu a doua doză 28.717
  • 26 martie: total persoane vaccinate = 55.131, cu prima doză 26.386, cu a doua doză - 28.745
  • 27 martie: total persoane vaccinate = 58.547, cu prima doză 26.852, cu a doua doză - 31.695
  • 28 martie: total persoane vaccinate = 54.713, cu prima doza 24.600, cu a doua doza -30.113
  • 29 martie: total persoane vaccinate = 52.458 total, cu prima 23.664, cu a doua doză 28.794
  • 30 martie: total persoane vaccinate = 64.418 total, cu prima 27.244, cu a doua doză - 37.174
  • 31 martie: total persoane vaccinate = 58.261 total, cu prima 24.915, cu a doua doză 33.346
  • 1 aprilie: total persoane vaccinate = 57.615 total, cu prima doză 25.225, cu a doua doză. - 32.390