Vaccinarea „offline". 1 din 5 români s-a programat telefonic și nu online

Vaccinarea la români: una din cinci persoane a preferat să dea telefon pentru a se programa.

Unul din cinci români s-a programat pentru vaccinare prin intermediul operatorilor din call-center, reiese dintr-un răspuns remis Europei Libere de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Datele furnizate de CNCAV sunt valabile până pe 8 aprilie, la ora 15:00. Potrivit acestora, cele mai multe programări la vaccinare au fost cele realizate prin intermediul platformei informatice. Totuși, e de remarcat cifra mare a românilor care au preferat să sune la call-center-ul dedicat programărilor.

În această categorie nu intră doar cei care nu au acces la internet sau abilități tehnice, ci și persoanele care s-au confruntat cu erorile generate de platforma informatică gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale și au preferat să dea telefon.

Îți mai recomandăm Risc de cheaguri de sânge la Johnson&Johnson. UE vrea vaccinuri sigure

Cifrele arată că din cei 2,1 milioane de români care se vaccinaseră până la data amintită, 324.742 s-au programat prin intermediul operatorilor din Call-center.

„De asemenea, în același interval de timp, 530.286 de programări la vaccinare împotriva COVID-19 au fost realizate de către medicii de familie, iar 1.300.273 de către beneficiari”, ne-a transmis CNCAV.

Comitetul a precizat că românii care nu au acces la internet se pot programa la vaccinare astfel:

  • Prin intermediul unui aparținător – pot fi adăugați maximum nouă beneficiari;
  • Prin intermediul medicului de familie/curant;
  • Prin intermediul direcțiilor de asistență socială;
  • Prin intermediul angajatorului;
  • Telefonic, prin Call Center

Speranțele premierului Cîțu

Îți mai recomandăm CEDO: Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”

Modul în care se va desfășura campania de vaccinare va influența în mod direct data de la care autoritățile vor relaxa măsurile restrictive, a susținut în mai multe rânduri premierul Florin Cîțu. Acesta a sfătuit românii să se programeze la vaccinare în număr cât mai mare și a promis că din luna iunie ar putea începe revenirea la „o viață normală”.

Potrivit premierului, „în cel mai pesimist scenariu”, România ar trebui să aibă 5 milioane de persoane vaccinare, iar „într-un scenariu optimist” - 6,3 milioane de persoane vaccinate.

„5 milioane de persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi, pentru că reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul, cred eu, că este important ca la sfârşitul lunii mai să vorbim de revenirea economiei”, a afirmat premierul, pe 5 aprilie.

Ținta României e de a vaccina 70% din populație până la finalul lunii iulie.

Cum arată cifrele

Până pe 14 aprilie, 2.4 milioane de români au fost vaccinați, aproximativ 1.5 milioane primind și a doua doză. În ultima săptămână, cifra vaccinărilor zilnice a variat între 54.000 și 80.000, fiind vorba de persoane care fie au primit prima doză, fie rapelul.

Îți mai recomandăm Covid-19 a făcut peste 3 milioane de victime pe tot globul

Potrivit Centrului European pentru Prevenția și Controlului Bolilor, România se situează pe locul 6 în UE la procentul populației care a primit ambele doze de vaccin, însă pe locul 26 la procentul populației care a primit o singură doză.

„Acum, există două tipuri de strategii: sunt țări care se străduie să vaccineze cât mai repede un procent cât mai mare din populație chiar și doar cu o singură doză, știut fiind că există o anume protecție chiar înainte de a primi regimul complet de vaccinare. Marea Britanie e aici cel mai bun exemplu, dar nu unicul. Dacă această strategie se va dovedi în final a fi cea corectă, atunci stăm foarte rău în prezent pentru că suntem rămași foarte în urmă. Dacă cealaltă strategie e corectă, de forțare a vaccinării în primul rând cu ambele doze fără să accepți nici măcar o zi de posibilă întârziere a rapelului, atunci nu stăm chiar rău”, a precizat, pe Facebook, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Până pe 1 iunie, dată invocată de Florin Cîțu, mai sunt 45 de zile. Dacă în fiecare zi ar fi vaccinate 80.000 de persoane, cum s-a întâmplat pe 14 aprilie, România ar putea atinge ținta stabilită de premier, de 5 milioane de persoane vaccinate.

Nu vor fi, însă, 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze.

30.000 de români au primit și rapelul până pe 14 aprilie. Matematic, raportat la această medie, la 1 iunie ar putea fi vaccinați cu ambele doze 2,85 milioane de români.

Îți mai recomandăm Pelerinaj la Mecca doar pentru cei vaccinați