„«Zilele» războiului s-au încheiat și au început «anii»: Primul, acum al doilea. Oriunde ne-am afla, este imposibil să scăpăm de realitate și de catastrofa în care suntem cu toții implicați”, a scris Arsenii Vesnin pe Twitter.
Vesnin, un jurnalist din Sankt Petersburg, și iubita sa, Xenia (care nu a dorit ca numele ei complet să fie publicat), trăiesc de mai bine de un an pe micul lor iaht numit Oikumena, un cuvânt din greaca veche, care înseamnă suprafața locuită a lumii.
Vesnin a cumpărat vasul înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022.
Pasionat de istorie, el planificat o călătorie pe coasta mediteraneană pe același traseu al eroului grec Odiseu, de la Troia la Itaca, și să facă un film despre călătoria sa.
„Apoi a început războiul și toate planurile s-au schimbat. Filmul despre Odiseu a devenit irelevant și a devenit clar că, pentru o muncă jurnalistică normală și onestă, puteai fi încarcerat. Așa că am decis să plecăm”, spune jurnalistul.
Înainte de invazie, Vesnin a lucrat pentru posturile de radio Ecoul Moscovei și Ecoul Petersburgului.
În martie 2022, aceste posturi au fost închise, iar majoritatea presei independente a început să părăsească Rusia, în parte din cauza noilor legi care interzic numirea războiului Rusiei din Ucraina drept „război”.
La câteva zile după ce invazia a fost lansată și posturile de radio la care Vesnin lucra au fost închise, cei doi au zburat spre Atena, unde îi aștepta barca.
Când au încercat să înregistreze și să asigure ambarcațiunea, s-au confruntat cu dificultăți birocratice la fiecare pas cu pașapoartele lor rusești.
„În cele din urmă, ne-am înregistrat barca sub pavilionul Malaeziei”, povestește Vesnin.
Cum viza Schengen a Xeniei a expirat, cei doi au plecat spre Turcia. Trecerea s-a transformat într-o aventură epică pentru cei doi navigatori fără experiență.
„Am fost prinși de o furtună și am rupt pânza”, își amintește Vesnin. „M-am legat de prova iahtului, încercând să repar cumva vela. Xenia era cu ochii pe mine, iar valurile se revărsau peste barcă. Apoi am rămas cu foarte puțină motorină”.
Acum „încercăm să evităm furtunile. Așa cum se spune: «pe timp de furtună, un bun căpitan se duce la bar»”, spune el.
Rușii din Turcia nu se confruntă cu niciun fel de ostilitate, spune Vesnin, localnicii din sudul Turciei fiind mai interesați de ceea ce se întâmplă în propria lor țară.
El a povestit o interacțiune tipică cu un localnic:
- Mă urc într-un taxi, iar șoferul mă întreabă: „Putin e bun?”.
- Nu, Putin înseamnă război. E de rău.
- „Wow! Și noi credeam că Putin e bun”.
„Este o regiune agricolă. Oamenii cultivă portocale, rodii, lămâi și, în general, nu manifestă niciun interes pentru viața politică”, mai spune jurnalistul.
În timp ce se afla în Marea Mediterană, Vesnin a putut să își continue activitatea jurnalistică, difuzând emisiuni pe popularul său canal de YouTube „Looking For A Way Out” (Căutând o cale de scăpare).
„Intru în emisie chiar de pe iaht. Mulți oameni au comentat: «Iată, stai pe un iaht»”, spune Vesnin. „Dar conștiința mea este curată”, adaugă el.
„Da, mă aflu pe un iaht. Și ce dacă? În primul rând, Oikumena noastră nu este în niciun fel iahtul [oligarhului rus Roman] Abramovici. Din punct de vedere al costurilor, poate fi comparat cu un apartament ieftin din Moscova sau Sankt Petersburg... Deci cui îi pasă unde mă aflu?”, mai spune Vesnin.
Permisele de ședere ale cuplului vor expira în această vară și nu este clar dacă va fi posibilă o prelungire. Procesul era odată simplu, spune Vesnin, dar acum multe cereri sunt respinse.
„Oamenii spun că Putin l-a determinat pe [președintele turc Recep Tayyip] Erdogan să îi dea afară pe ruși. Dar eu nu cred că este așa. Cred că este vorba despre faptul că există o invazie de migranți”, spune Vesnin.
„Iar rușii sunt departe de a fi singurii [cu probleme]. Sunt oameni din Iran și Irak care au probleme mult mai grave”, adaugă el.
„Din cauza afluxului recent de imigranți, prețurile locuințelor au crescut brusc, chiar și de patru ori”, spune Vesnin.
„Turcilor nu le place acest lucru. Erdogan pare să transmită semnalul că Turcia este pentru turci, în primul rând, și abia apoi pentru vizitatori și migranți”, completează jurnalistul.
În cazul în care cei doi nu reușesc să își prelungească permisul de ședere, opțiunile lor sunt limitate. Vesnin spune că aceștia vor încerca în Muntenegru, Tunisia sau Cipru de Nord.
Ba chiar iau în considerare să traverseze Atlanticul. „Există o regulă conform căreia, dacă ajungi pe mare, poți sta în aproape oricare dintre insulele din Caraibe”, spune Vesnin.
Jurnalistul crede că întoarcerea în Rusia acum ar fi o greșeală. „A fi închis nu ajută pe nimeni”, spune el.
„Este mai bine să donezi pentru cauze ucrainene. Cred că va fi posibil să mă întorc în Rusia, dar nu știu cum și când se va întâmpla acest lucru”, spune Vesnin.
„Ceea ce este cel mai frustrant este faptul că totul scapă complet de sub control. Dar întunericul va dispărea într-o zi. Rusia va pierde acest război. Vor apărea oportunități astfel încât să se poată face ceva pentru a ne îndrepta țara într-o altă direcție.”
„Acum este important ca rușii care au emigrat să se salveze, să își salveze mintea, instinctele, pentru a înțelege când a venit acel moment”, mai spune el.