Judecătorii CCR au respins toate cele cinci contestații referitoare la organizarea și desfășurarea referendumului și au validat rezultatele referendumului.
6.459.383 de alegători au răspuns DA la prima întrebare de la referendum, privind interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, iar 6.477.865 au răspuns DA la a doua întrebare, referitoare la interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe.
În urmă cu o săptămână însă, CCR a anunțat că amână până pe 27 iunie decizia în privința validării referendumului pe Justiție, unde raportor pe caz este Valer Dorneanu (75 de ani), președintele reales în fruntea Curții Constituționale pentru încă trei ani, adică până când i se va încheia mandatul de judecător la CCR.
Potrivit unor surse apropiate CCR, Curtea a examinat o contestație pe fond, privind neconstituționalitatea uneia dintre întrebările referendumului, care ar fi fost depusă de candidatul PSD la alegerile pentru PE, Chris Terheș. Întrebarea vizată ar fi prima, cea referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție.
În privința referendumului ar mai fi existat sesizări provenite din comuna Vulturul, județul Vrancea, comuna natală a fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader.
Îți mai recomandăm Comisia de anchetă privind așa- zisele fraude de la alegerile din 26 mai, condusă de Olguța Vasilescu