Peste 500 de cutremure în ultimele zile în Oltenia. INFP: Activitatea seismică va continua aproximativ o lună

Peste 500 de seisme, cele mai multe puternice, au avut loc în ultimele zile în România, în regiunea Olteniei.

Sute de seisme au avut loc în ultimele zile în regiunea Olteniei după ce, pe 13 și 14 februarie, două cutremure de peste 5 pe scara Richter au zguduit regiunea.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), în județul Gorj au fost înregistrate patru seisme. Cel mai puternic a fost cel de la ora 4:34, de 2,9 pe scara Richter; celelalte două au fost mai ușoare.

În total, peste 540 de cutremure ușoare au avut loc în ultimele cinci zile în regiune, după ce, pe 13 și 14 februarie, două seisme puternice au fost înregistrate în județul Gorj.

Institutul Național de Fizică a Pământului susține că activitatea seismică are legătură cu acele două cutremure și nu exclude ca, în următoarea lună, să aibă loc în zonă și altele.

„Menționăm că nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă în funcție de magnitudinea și adâncimea producerii acestora pot fi resimțite, în special, în zona epicentrală. Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă și se încadrează în parametrii estimați după un șoc principal”, arată instituția.

Reprezentanții acesteia se așteaptă ca frecvența și intensitatea seismelor să scadă în următoarea perioadă, „dar nu exclud posibile replici mai puternice.”

„Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bâltișoara, din județul Gorj, sunt operaționale, înregistrând permanent mișcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză și procesare către Centrul Național de Date al INCDFP.”

Pe 13 februarie, un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter a fost înregistrat în zonă, fiind urmat, a doua zi, de un alt seism, mai puternic, de 5,7.

Peste 100 de fisuri apărute la clădiri sau la fațadele clădirilor din regiune, însă niciuna majoră la blocurile de locuit.

Nicio persoană nu a fost rănită.

Îți mai recomandăm Explainer | Ce trebuie să conțină rucsacul de urgență pentru cutremur. De ce e important un fluier