Numărul deceselor în Turcia și Siria a ajuns la 22.765. Anchetă privind construcțiile prăbușite

Bilanțul provizoriu al victimelor cutremurului de luni de la Gaziantep/Turcia a ajuns la peste 22.765 de victime.

Cel puțin 19.388 de persoane au murit în Turcia, a anunțat președintele turc Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, 77.711 de persoane au fost rănite, a spus el în timpul discursului său de vineri la Malatya.

Numărul deceselor din Siria vecină a fost estimat la 3.377.

Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, a anunțat că au început cercetări judiciare pentru constructorii din regiunile afectate de cutremur, potrivit agenției de stat turce Anadolu, preluată de CNN.

„Parchetele noastre au început peste tot cercetările judiciare cu privire la aceste evenimente”, a spus Bozdag în cadrul unei conferințe de presă.

Bozdag a declarat că 206 procurori au fost numiți de Consiliul Judecătorilor și Procurorilor din țară pentru a gestiona procesele judiciare în zonele afectate de cutremur.


Bozdag a mai spus că se iau măsurile necesare pentru arestarea celor responsabili și interdicția părăsirii țării.

De ce s-au prăbușit clădirile?

Inginerul structural al USGS Kishor Jaiswal a declarat marți pentru CNN că Turcia a suferit cutremure semnificative în trecut, inclusiv un cutremur din 1999 care a lovit sud-vestul Turciei și a ucis peste 14.000 de oameni.

Din această cauză, a spus el, multe părți ale Turciei au reglementări regionale de construcție pentru a se asigura că proiectele de construcții pot rezista acestor tipuri de evenimente.

Dar nu toate clădirile au fost construite conform standardului seismic turc modern, a spus Jaiswal.

Deficiențele în proiectare și construcție, în special în clădirile mai vechi, înseamnă că multe clădiri nu au putut rezista severității șocurilor.

„Dacă nu proiectați aceste structuri pentru intensitatea seismică cu care se pot confrunta în timpul de viață de proiectare, este posibil ca aceste structuri să nu funcționeze bine”, a spus Jaiswal.