Potrivit surselor Europa Liberă, Dacian Cioloș intenționează să rămână la Bruxelles, mai ales că are șanse serioase să fie ales liderul grupului Renew Europe din PE, funcție pentru care beneficiază de o puternică susținere. Problema este că nu spune limpede acest lucru.
Într-o declarație pentru politico.ro, de exemplu, Cioloș lasă să se înțeleagă că intenționează să-și păstreze mandatul de europarlamentar: ”De-a lungul mandatului meu, sunt gata să-mi pun toată energia și eforturile pentru a face acest grup și această nouă abordare a politicii să funcționeze și să aducă rezultate concrete cetățenilor”.
În același interviu, Cioloș spune că s-a înscris în cursa pentru șefia grupului Renew, dar ”voi rămâne activ și în politica din țară”, fără să explice cum va face asta și ce înseamnă exact.
Pe de o parte, Cioloș așteaptă să vadă dacă, într-adevăr, obține funcția, pe de alta, folosește candidatura la prezidențiale drept monedă de negociere cu USR. Acest lucru a ajuns să deranjeze mai mulți lideri de filială ai USR, care nu vor să-l accepte pe Cioloș drept candidatul Alianței 2020. ”Trebuie să se hotărască, să nu mai umble cu dublă măsură, încercând să obțină mai multe locuri pe liste pentru PLUS cu argumentul că el va fi candidatul nostru la prezidențiale”, spun sursele noastre. O decizie trebuie să se ia în cel mai scurt timp, iar lui Cioloș i s-a dat termen de maximum o lună să spună clar ce vrea să facă, pentru a se putea intra în procedura de desemnare a candidatului comun.
Îți mai recomandăm Lider USR: Cioloș nu este un securist, ci doar un politician incapabil să ia deciziiCea mai mare nemulțumire a celor de la USR este legată de faptul că PLUS cere paritate pe listele de la locale și parlamentare, deși sunt multe zone în țară unde nu are filale. ”Paritate la ce? O să aducă oameni de la București să-i pună să candideze la Suceava? Acest lucru nu se va accepta, dar probabil este și o chestie de strategie, pleacă în negocieri de sus ca să obțină de fapt un 30%”, susțin sursele Europei Libere.
USR ar dori o proporție de 1 la 3, chiar și în cazul în care se va merge pe varianta fuziunii. Aceasta este susținută puternic de Dan Barna, cel care a sprijinit și formarea Alianței 2020.
În același timp, există un curent în USR, apărut după victoria în alegeri, care îl împinge pe Dan Barna să candideze. Acesta, deși în spațiul public nu a exclus posibilitatea, nu este deloc convins, mai ales că în sondaje nu este foarte bine cotat, iar notorietatea lui nu sare de 35%.
USR este conștient că indiferent de candidat, Cioloș, Barna sau altul, partidul trebuie să arunce pe cineva în cursa prezidențialelor, acesta fiind un mijloc de a te face cunoscut. ”Nu se pune problema înfrângerii lui Klaus Iohannis într-un eventual tur doi, parrtidul e conștient de asta, ci de a ne crește cota ca partid”, spun sursele menționate. Există însă un risc: acela al intrării în logica de campanie, de concurență, care poate, uneori, derapa în atacuri reciproce, lucru de nedorit.
Cert este că între cele USR/PLUS au început să apară tensiuni pe acest subiect, motiv pentru care în Alianță se vehiculează și posibilitatea unei alte candidaturi. Nici Cioloș, care probabil va rămâne la Bruxelles, nici Barna, care e încă prea nou în politică.