Infografice | Cât plătești în 2024 pentru asigurări sociale și de sănătate dacă ești PFA

În România, există aproximativ 450 de mii de PFA-uri active, potrivit datelor 

Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). În ultimii ani, din venitul total obținut, PFA-urile au plătit sume tot mai mari, ca pondere în venitul total, pentru contribuții și impozite.

În ultimii doi ani, excepție au făcut doar PFA-urile cu venituri relativ mici, care câștigă sub 5.000 de lei brut lunar. Pentru acestea, ponderea în venit a obligațiilor la stat a scăzut. În schimb, pentru alte categorii de PFA, ponderea obligațiilor de plată în venitul total aproape s-a dublat. 

Modificările fiscale introduse de guvern duc la o nouă majorare a contribuțiilor pentru fondul de sănătate (CASS). De altfel, tendința ultimilor ani este de creștere a CASS-ului plătit de PFA, la toate categoriile de venit.

Cele mai afectate categorii sunt PFA-urile cu venituri peste 84.000 de lei anual, care vor plăti contribuții între 8.400 și 21.000 de lei pe an la CASS.

Contribuția obligatorie la fondul de pensii publice crește în 2024 pentru PFA-urile care câștigă mai mult de 120.000 RON, venit anual impozabil. PFA-urile cu venituri mici, însă, nu plătesc contribuții la fondul public de pensii.