Pandemia provocată de virusul COVID-19 a fost mană cerească pentru industria și distribuția de medicamente și echipamente. Am descoperit afacerile cu medicamente ale familiei unui fost ministru, o societate cu acționari condamnați penal în primă instanță, firme offshore care-și ascund acționariatul și evită să plătească taxe, ori firme cu puternice conexiuni politice în vechea guvernare.
Valoarea contractelor cadru din sistemul medical semnate anul trecut se ridică la zeci de miliarde de euro. Suma exactă nu poate fi calculată, din moment ce acest tip de înțelegere „antamează” tranzacția, particularitatea fiind că atunci când spitalele primesc bani de la buget nu se mai organizează licitații, firmele desemnate câștigătoare inițial fiind anunțate să livreze marfa sau serviciile.
Din analiza datelor publicate pe portalul guvernamental al achizițiilor publice reiese că, uneori, autoritățile contractante, în speță spitalele, trimit foarte târziu în SEAP documentația de atribuire, chiar la 3 ani de la data semnării contractului, astfel încât datele nu mai sunt relevante la momentul publicării lor pe platformă. Mai mult, în cadrul contractelor cadru semnate de regulă pe perioade între doi și patru ani, câștigătorii sunt trecuți la grămadă, deși fiecare contract este împărțit în zeci de loturi, de cele mai multe ori fiind câștigători diferiți.
În prima fază a verificărilor am selectat firmele care au semnat contracte cu instituții ale statului în urma unor licitații.
În a doua fază am selectat societățile care au vândut direct, în ultimul an, medicamente sau aparatură medicală unităților spitalicești. Aici apar doar societățile care au ca obiect de activitate comercializarea de medicamente sau aparatură medicală, nu și firme de construcții care au reparat sau consolidat unități medicale.
Contracte obținute în urma unor licitații
- Medist SRL a avut contracte în valoare totală de 35 milioane de lei reprezentând lucrări de service pentru aparatură medicală: „furnizare aparatură medicală” sau „furnizare instalație tomoterapie”. Din calculele Europa Liberă rezultă că în pandemie, Medist a obținut contracte în valoare de 13 milioane de lei, numai din contracte de achiziții, fără a pune la socoateală contractele cadru, unde firma singură sau în parteneriat cu alte societăți de profil au semnat contracte de alte 20 milioane de lei.
Firma este controlată de familia fostului ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu. Astfel, potrivit termene.ro, societatea este deținută de fiul acestuia, Alexandru Sebastian Vlădescu și de soția fostului demnitar, Carmen Vlădescu. Împreună au 50,5% din părțile sociale. Alți acționari semnificativi: Ionel Manole cu 34% și Florin Gheorghe Coica cu 8 procente.
Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 65 milioane de lei, 87 de angajați și un profit de 6,4 milioane de lei.
În noiembrie 2019, fostul ministru de finanțe din partea PNL a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție după ce, împreună cu alți complici, ar fi primit o mită uriașă în valoare de 20 milioane de euro, bani plătiți de o companie străină pentru obținerea unui contract pentru reabilitarea unei căi ferate. În mai 2018, DNA a stabilit o cauțiune de 1 milion de euro pe numele lui Vlădescu pentru a fi cercetat în stare de libertate, sumă plătită de fostul demnitar.
- Brains M&A Consulting SRL a avut un an foarte bun în pandemie, valoarea contractelor câștigate prin licitație singură sau în parteneriat cu alte firme, pe loturi, fiind de 40 milioane de lei, în principal din vânzarea de aparatură medicală. Despre firma Brains M&A Consulting, presa a relatat că a obținut un contract cu statul de peste 2,2 milioane de euro (cu TVA) pentru achiziția de ventilatoare mecanice necesare în criza coronavirusului, chiar înainte de declararea stării de urgență în 16 martie anul trecut. Este vorba de 200 de ventilatoare mecanice, iar contractul a fost atribuit prin încredințare directă. Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma Brains M&A Consulting este deținută de Florin-Mircea Creangă și Paul-Alexandru Mihai. Florin Creangă a fost asociat până în 2013 în firma Denimed Cleaning cu Alexandru Octavian Grumaz, fiul generalului STS, Alexandru Grumaz, fost prim-adjunct al directorului STS.
- Christiana Bio Tech, fostă Artis Bio Tech, a livrat către spitalul Clinic CF 2 București echipamente medicale în valoare de 5,6 milioane de lei, în baza unui acord cadru și alte echipamente unui spital din Slatina, contra a 87.000 de lei. Firma este deținută, în proporție de 74%, de Ion Nicolescu și soția sa, Manuela Agatstein. Cei doi au fost trimiși în judecată de DNA și au fost condamnați pentru fapte de corupție de tribunalul București. Astfel, în februarie 2017, DNA îi trimitea în judecată pe cei doi sub acuzația de fals în înscrisuri pentru obținerea de fonduri europene după ce și-au dotat cabinetul stomatologic cu bani europeni. „În cursul anului 2012, societatea respectivă a depus la A.D.R. București-Ilfov dosarele de achiziții privind echipamente și programe informatice, precum și mobilier specific dotării serviciilor prestate. De menționat este faptul că documentele respective, false sau care conțineau date neconforme cu realitatea, au fost încheiate în contextul în care procedurile de achiziție au fost simulate, fiind declarate câștigătoare societățile administrate de inculpații Ciobanu Nicolae Dragoș și Codeia Cristian. Aceștia din urmă au și pus la dispoziția inculpaților Agatstein Manuela și Nicolescu o parte din documentele false care au fost folosite ulterior în relația cu A.D.R. București-Ilfov”, se arată într-un comunicat al DNA.
Pe 31 decembrie 2020, Tribunalul București îi condamna pe Manuela Agatstein și pe Ion Nicolescu la câte 2 ani și 10 luni cu executare. Hotărârea nu este definitivă, fiind contestată la Curtea de Apel București.
- General Electric Medical Systems România este alt concurent serios pe piața medicamentelor și a aparaturii medicale din România. A semnat contracte cadru în valoare de 25 milioane de lei în ultimul an în parteneriat cu alte societăți care și-au împărțit loturile scoase la licitație. În 2020, a avut 136 de contracte publice, în valoare de 8,1 milioane de lei. Conform datelor de la ministerul de Finanțe, în 2019 a avut o cifră de afaceri de 202 milioane de lei și un profit de 6,6 milioane de lei. Acționarii firmei sunt alte două societăți comerciale din Benelux și Luxembourg: SC General Electric International Benelux BV și GE Holdings Luxembourg. Societatea din România este administrată de este administrată de Alexandra Munteanu și Diana Elena Ianculescu.
- Siemens Healthcare SRL a semnat în pandemie contracte în valoare de aproximativ 70 milioane de lei, aici fiind trecute inclusiv contractele cadru pe mai mulți ani. Cele mai multe cu spitale din țară care au achiziționat computere tomograf sau scanere RMN. Deși are doar 4 ani de când este înființată, societatea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 246 milioane de lei și un profit de 9,2 milioane. Acționar majoritar cu 99 la sută este Siemens Healthineers Holding, cu sediul în Haga, Olanda. Administratorii societăţii, care se ocupă de comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice sunt Radu Vasile Leocovici şi Florin Niculescu.
- Mediclim SRL este o altă firmă specializată în furnizarea de reactivi de laborator pentru analize medicale. A semnat în pandemie contracte directe de 2,1 milioane de lei, cele mai multe dintre ele pentru sisteme de analiză Real Time PCR. În 2017, firma avea contracte publice în valoare de 134 milioane de lei, majoritatea pentru reactivi pentru analize și pentru un sistem automat de prelucrare a probelor în laborator. Firma este condusă de Mircea și Anda Ciupe, care au împreună 70 % din părțile sociale, diferența fiind în posesia unui anume Gheorghe Ionescu. Soții Ciupe dețin, printre alte societăți de profil, și un centru medical privat în Capitală.
- Elmed Medical SRL , contracte de aproximativ 27 milioane de euro, semnate pe loturi sau în parteneriat cu alte firme, îndeosebi pentru dotarea cu aparatură medicală a spitalelor. Elmed singură a câștigat contracte de 66,5 milioane de lei pentru dotarea cu aparatură a spitalului Sfânta Maria, contract semnat în octombrie 2020. Firma este deținută de Alexandru Rus din Târgu Mureș, fostul director general și acționar al Berea Mureș, afacere vândută către Heineken cu 150 milioane de euro. Rus a trecut de la bere la construcția de clinici private, acolo unde își investește banii.
- Hellimed, contracte anul trecut în valoare de 7 milioane de lei cu diverse spitale din țară. Conform datelor de pe e-licitatie.ro, în ultimii ani, valoarea contractelor semnate se ridică la 35 milioane de lei, contracte câștigate în parteneriat, pe mai multe loturi, împreună cu alte firme de profil. Firma este deținută de Bogdan Florin Ionașcu și Doina Ionașcu, ambii cu 50% părți sociale.
- Supermedical SRL a vândut echipamente medicale în valoare de 17 milioane de lei în ultimul an. Firma din Dolj aparține lui Romulus Dărăban și Georg Johann Hibler, cetățean german, acționari cu câte 40 procente și Cristian Marius Predescu cu 20 procente.
- Mediplus Exim a vândut spitalelor medicamente în valoare de câteva milioane de lei anul trecut. În 2019, cifra de afaceri a firmei care administrează farmaciile Sensiblu a fost de 4 miliarde de lei și un profit de 16 milioane. Administratorul firmei este Camelia Naciadi, acționarul firmei fiind o altă societate, A and D Pharma Holdings, care, la rândul ei, are acționar majoritar o altă firmă.
Achiziții directe în pandemie
În topul achizițiilor directe ale spitalelor realizat de asociația Funky Citizen, regăsim firma Unifarm, companie a statului român, lider în contracte, cu aproximativ 30 milioane de lei în perioada martie 2020 – martie 2021. În 2019, cu o cifră de afaceri de 140 milioane de lei, firma de stat a reușit contraperformanța să înregistreze o pierdere de 9 milioane.
Acest rezultat a fost posibil după ce societatea a fost condusă de Eugen Adrian Ionel, manager trimis în judecată de procurorii DNA. El a cerut 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a 250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale.
- Anul trecut, DNS Birotica SRL a livrat statului milioane de măști chirurgicale, pe care a încasat aproximativ 14 milioane de euro. Firma aparține lui Nicolae Ștefan Dobrin (care e și administrator), Corina Camelia Dobrin și Vasile Dobrin (fratele lui Nicolae Ștefan). În iunie 2015, DNA punea sechestru pe 51 de firme despre care susținea că sunt controlate de Sebastian Ghiță, afaceristul fugar în Serbia. Printre ele se afla și DNS Birotica SRL.
- AMS 2000 Trading SRL este o altă societate din topul achizțiilor directe din pandemie. Anul trecut a avut contracte directe de 10 milioane de lei cu diverse spitale din țară. Firma este deținută de o societate offshore din Cipru, Sunstring Limited. Un alt acționar minoritar, cu 0,0006 la sută este Hof Yacoov, cetățean israelian, fost administrator al societății. În prezent, societatea este administrată de Paula Cezarina Dragomir. Pe Dragomir o găsim ca reprezentant al AMS 2000 Trading în relația cu Primăria Sectorului 3 pentru a face teste rapide COVID 19, primăria plătind 61.800 de lei pentru 1.000 de teste rapide.
În 2019, Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a depus un amendament la legea bugetului prin care vrea să aloce bani Ministerului Sănătății pentru a cumpăra teste prenatale „Panorama”, despre care Victor Ponta a scris pe Facebook că sunt produse de firma Natera. Dragnea a scris în amendamentul la buget că „Programul Panorama presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei”. La un calcul simplu rezultă suma anuală de 500 de milioane de lei cheltuiți din banii contribuabililor pentru testele produse de firma americană Natera și vândute în România de firma AMS 2000 Trading.
- Alliance Healthcare Romania, firmă mamut cu o cifră de afaceri de 3,7 miliarde de lei în 2019 și profit 77 milioane de lei. Potrivit termene.ro, societatea este deținută de altă companie, Alloga, firmă de logistică farmaceutică și distribuție în mai multe țări. În pandemie, anul trecut, a obținut contracte directe de 20 milioane de lei.
- Fildas Trading, altă firmă care a semnat numeroase contracte publice fără licitație în pandemie. În 2020, firma a semnat contracte directe în valoare de 3,3 milioane de lei. În perioada ianuarie - martie 2021, societatea a semnat 1.050 de noi contracte directe. Acționarul majoritar al firmei este Anca Vlad, președinta celui mai mare grup farmaceutic din țară, Grupul Fidas Catena. Potrivit datelor ministerului de Finanțe, în 2019, firma avut o cifră de afaceri de 4,2 miliarde de lei și un profit de 134 milioane de lei. Cel mai bun an al firmei în privința contractelor publice a fost 2015, când a avut înțelegeri cu instituțiile publice în valoare de 541 milioane de lei.
- Farmexim SA a vândut direct spitalelor în pandemie produse medicale în valoare de aproximativ 19 milioane de lei. Societatea este deținută, în proporție de 88,8 procente de Phoenix PIB Austria cu sediul la Viena.
- Mediplus Exim este altă firmă din topul societăților care a obținut contracte directe cu instituțiile publice, valoarea contractelor fiind de aproximativ 17 milioane de lei. Firma cu sediul în Mogoșoaia administrează fostele farmacii Sensiblu.
- B Braun Medical cu sediul în Timișoara este o companie importantă de produse farmaceutice, fiind controlată de B Braun Austria, firmă din Viena. În primele nouă luni ale anului trecut, firma a avut contracte directe în valoare de 10,6 milioane de lei. Anula acesta, pe e-licitație figurează cu 1387 de contracte directe, cu sume cuprinse între 82 de lei pentru clorură de potasiu până la injectomate de 3700 de lei. Administratorii firmei sunt Gheorghe Bulat și Ioana Maria Forga.
- Diamedix Impex este deținută în proporție de 80% de un fond de investiții spaniol și 20% de cetățeanul grec Chrelias Vasileios. A avut în primele opt luni ale anului trecut achiziții directe în valoare de 9 milioane de lei. Anul acesta, a semnat 500 de contracte de achiziții directe. Distribuitor de echipamente medicale din Oradea, firma este deținută de Pavel Lucian Chiș. Anul trecut, achizițiile directe ale societății s-au ridicat la 8,9 milioane de lei.
- Luan Vision SRL din Bihor este deținută de Lucian Pavel Chiș. Anul trecut, firma a avut contracte de 13,8 milioane de lei cu instituții publice. În perioada 2013 – 2020, compania Luan Vision a încheiat 11.118 de contracte de achiziții publice in valoare totală de 56,1 milioane de lei.
Conform studiului Funcky Citizens, valoarea acordurilor cadru încheiate de instituțiile publice anul trecut se ridică la aproximativ 351 miliarde de lei, adică 70 miliarde de euro.