Căminul-Spital Plătărești. Foștii angajați vorbesc despre condițiile de trai ale copiilor (3)

Your browser doesn’t support HTML5

Frigul a fost sursa principală a ratei crescute a deceselor de la Plătărești. Jumătate dintre cei 881 de copii internați aici din 1978 și până în 1990 au murit - 203 au trecute în certificatele de deces cauzele: bronho-pneumonie sau pneumonie.

Directorul din anii 80 al Căminului Plătărești a trimis numeroase memorii către Ministerul Aprovizionării - spunea în scrisori că drumul Bucureşti - Plătăreşti (circa 20 de km) este deseori blocat de zăpezi și că spitalul nu are cum se aproviziona.

Din cauza lipsei de căldură - spune fostul director într-una dintre scrisori - „copiii prezentau degerături ale extremităţilor şi ajungeau să moară «pur şi simplu din cauza frigului»”, pentru că „din cauza cotelor mici de combustibil uşor ce ni se repartizează lunar, temperatura în saloane nu poate depăşi 7-8 grade, iar spălarea lenjeriei se face foarte greu şi mai ales uscarea (spălătoria fiind complet mecanizată) fapt ce ne obligă să-i învelim cu lenjerie umezită care determină diferite boli care până la urmă duc la decese.” (sursa: Memoriu Gherorghiu Panait către Ministerul Aprovizionării, 23 decembrie 1985)

Niciunul dintre copii nu avea la dispoziţie suficiente schimburi; majoritatea erau ţinuţi mai mult dezbrăcaţi. De altfel, lipsa hainelor este un element comun găsit în toate spitalele cercetate pînă acum de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER).