Căminul-Spital Plătărești. Foștii angajați vorbesc despre condițiile de trai ale copiilor (1)

Your browser doesn’t support HTML5

Fănica Ivanov a lucrat ca infirmieră la spitalul din Plătărești din 1975. În 1978 a ajuns la secția de copii și, la puțină vreme, a devenit infirmieră-șefă. A lucrat acolo până în 1995, când a ieșit la pensie.

Dintre toate Lagărele lui Ceaușescu documentate până acum de istoricii IICCMER, căminul-spital nr 4. de la Plătărești (jud. Călărași) iese în evidență cu multe. A fost căminul asistaților „de lux” - copii proveniți din familii bune.

Este căminul care lasă în urmă imaginea fidelă a sistemului - copii ținuți în frig până la moarte, cu mâncare insuficientă, ai cărui responsabili erau trași pe linie moartă dacă încercau să deschidă gura și să vorbească despre lipsuri.

Este și căminul în care istoricii-anchetatori au găsit cel mai mare număr de documente cu ajutorul cărora au putut creiona trăsăturile unui regim care, prin deciziile luate la nivel înalt, dar și prin cele luate de fiecare dintre angajații săi, a condamnat la moarte copii cu diferite grade de handicap, abandonați și lăsați fără ajutor.