Către o cenzură generalizată

La protestele de la București din august 2018

Paralel cu ancheta Parchetului Militar privind reprimarea violentă a manifestației din 10 august, mai mulți protagoniști ai acelei acțiuni represive au fost convocați în fața unor comisii parlamentare. Audierea lor a luat însă o întorsătură neașteptată. Deși în mod normal ar fi trebuit să dea explicații, ei au început, dimpotrivă, să le facă observații parlamentarilor opoziției și să-i admonesteze când aceștia le puneau întrebări incomode. A „excelat” în acest comportament ministrul de interne Carmen Dan, care știe că are sprijinul lui Liviu Dragnea. S-a mai întâmplat un fenomen interesant: atât Carmen Dan cât și comandanții Jandarmeriei implicați în evenimentele din 10 august au trecut la contraofensivă, pretinzând că ei au respectat legea și că vinovați sunt manifestanții, adică – ironie ! – cei care au fost bătuți și gazați.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)

Acest demers țintește însă și mai departe. Reprezentanții puterii, în frunte cu Dragnea și Carmen Dan, repetă insistent că mitingul din 10 august a fost neautorizat, ceea ce reflectă doar în parte realitatea, întrucât primăria capitalei dăduse undă verde unei solicitări în acest sens. Și, oricum, eventuala lipsă a unei autorizații nu justifică violențele comise de jandarmi. Puterea încearcă să exploateze întregul complex de împrejurări susținând că e necesară o nouă lege care să precizeze limpede când, unde și în ce condiții se pot organiza manifestații publice. O asemenea lege va avea, nu e greu să ne imaginăm, drept efect limitarea drastică a modalităților prin care societatea civilă își poate spune în stradă nemulțumirile.

Și, ca și cum asta n-ar fi fost de ajuns, s-a cerut, de către reprezentanți ai social-democraților, instaurarea cenzurii pe rețelele de socializare, pe Facebook în primul rând, adică rețeaua pe care s-au mobilizat protestatarii în ultimii doi ani. Această propunere vine în prelungirea unor proiecte mai vechi dar care n-au fost duse până la capăt, cum ar fi promulgarea unor legi care să pedepsească „defăimarea” țării și a conducătorilor ei.

Așadar, după ce a castrat justiția, partidul lui Liviu Dragnea vrea să pună botniță societății civile. Cenzura generalizată este o caracteristică structurală a unui sistem totalitar, un sistem ce nu mai ține seama de drepturile fundamentale ale cetățeanului. Deriva autoritaristă a actualei puteri pune în mare pericole democrația din România.