Cătălin Predoiu anunță lansarea procedurii pentru numirea șefilor la DNA, DIICOT și Parchetul General: ”Nu există favoriți”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției a anunțat că pe data de 2 decembrie va declanșa procedura pentru numirea în funcții a șefilor de la Parchetul General, DNA și DIICOT, care sunt ocupate de mult timp de interimari. Este prima conferință de presă a lui Cătălin Predoiu de la preluarea mandatului.

Ministrul Justiției a spus că invită pe toată lumea să participe la concursul pentru selectarea procurorilor-șefi. Întrebat dacă Bogdan Licu și Călin Nistor ar fi favoriți, Predoiu a negat. ”Dezmint orice rezultat prestabilit. Invit pe toată lumea să participe la concurs”, a declarat Cătălin Predoiu.

Procurorii Bogdan Licu, Nistor Călin și Giorgiana Hosu conduc în prezent, ca interimari, Parchetul General, DNA și DIICOT, având nevoie de delegări din partea CSM pentru a prelua atribuțiile de procurori-șefi. Ei au ajuns în aceste poziții, după ce Augustin Lazăr, Laura Codruța Kovesi și Felix Bănilă au fost părăsit funcțiile fie prin demitere, fie prin pensionare sau demisie.

Ministrul Justiției a cerut, de asemenea, Parlamentului prorogarea pensionarii anticipate a magistraților.

Despre Secția specială de investigare a magistraților, Cătălin Predoiu a spus că nu poate face « o abrogare peste noapte » și că este nevoie de o dezbatere mai largă.

Îți mai recomandăm Predoiu întreabă magistrații dacă "se impune" desființarea Secției Speciale sau doar ”amendarea” legii

Ministrul Justiției a mai anunțat că a transmis o scrisoare procurorului general al României căruia îi cere ca procurorii din subordinea sa să riposteze ferm față de fenomenul infracțional violent din ultima perioadă din România.

„Am transmis procurorului general interimat o scrisoare prin care am îndrumat ca ministerul public să abordeze structurat, planificat crima organizată, traficul de persoane, de droguri, infracțiunile la regimul silvic.

Simt nevoia unui astfel de mesaj pentru că vedem cum sunt proliferate faptele cu violență. Infractorii dau dovada prin faptele lor că nu mai au respect față de lege. Copii și bătrâni au fost victime a unor fapte abominabile”, a spus Predoiu la conferința de presă.

”Cer Ministerului Public o riposta fermă în fața acestei îndrăzneli. Interlopii, traficanții, corupții, organizați individual sau în organizații, să fie descurajați, anihilați judiciar, destructurați. Vreau ca brațul ferm al legii sa fie din nou în mințile celor care visează să facă din România un paradis infracțional.

Știu că legile au fost slăbite. În ansamblu corpul de procurori are valoare, să demonstreze rigoare și profesionalism. Societatea așteaptă să vadă acțiunile procurorilor. Câștigă infractorii sau partea cinstită a societății”, a spus Predoiu.