Europa Liberă: Cum vi se par întrebările de la referendum, au fost ele înțelese de oameni?
Dan Barna: Nu am nicio îndoială că întrebările au fost înțelese, de trei ani de zile discutăm dimineața, la prânz și seara despre justiție, Legile Justiției, Codul Penal, Codul de Procedură Penală. Oamenii înțeleg despre ce este vorba, chiar dacă cea de-a doua întrebare e bogată în termeni și e lungă. E foarte clar despre ce vorbim, oamenii înțeleg că vorbim despre interzicerea folosirii de Ordonanțe în domeniul justiției în principiu, despre extinderea accesului la contestarea Ordonanțelor în cazul în care ar fi folosite și despre a nu mai avea posibilitatea de amnistie și grațiere pentru fapte de corupție. Lucrurile sunt clare, s-a discutat despre asta, forma întrebării este mai puțin importantă. Mesajul este unul, vreau să fiu limpede, mesajul pe care îl transmit și eu tuturor oamenilor care cred că România trebuie să rămână în Europa este că trebuie votat doi de DA hotărât, trebuie mers la referendum, trebuie mers la alegerile de pe 26 mai și votat DA la cele două întrebări.
Îți mai recomandăm Unde e campania pentru referendum? Doar PNL a deschis băierile pungiiEuropa Liberă: Conform datelor AEP, USR nu a cheltuit nici un ban în această campanie pentru referendum, nu s-a înregistrat. De ce?
Dan Barna: USR a adoptat strategia de a promova și susține referendumul în cadrul campaniei generale de pe 26 mai pentru europarlamentare. Colegii noștri, fiecare candidat, Dacian Cioloș, eu, la fiecare ieșire publică, am susținut referendumul. Nu se pune problema să nu-l susținem.
În USR- PLUS avem ca vectori principali în campanie mediul online, electoratul nostru e conectat la mediile digitale, Facebook, Google. În strategia noastră online o să vedeți trei urne, DA, nu e nici un dubiu.
Îți mai recomandăm VIDEO. Orban: „Speța lui Dragnea e simplă, condamnarea lui va produce mutații politice. Le e frică de referendum, precum dracului de tămâie”Europa liberă: Se va realiza cvorumul de prezență?
Dan Barna: Nu am nici un dubiu că da. Am călătorit în aceste 10 săptămâni de la Iași la Timișoara și de la Arad la Constanța și peste tot am simțit o populație revoltată, o populație disperată și sătulă de ceea ce se întâmplă. În sondajele noastre, 74% dintre români spun că România merge într-o direcție greșită, oamenii înțeleg unde ne-a dus Liviu Dragnea, la marginea Europei. Nu am niciun dubiu că cvorumul de prezență o să fie realizat.
Europa Liberă: Dacă acest referendum nu este validat, o să fie un eșec al președintelui Klaus Iohannis și al partidelor care l-au sprijinit?
Dan Barna: Va fi un eșec al nostru ca societate. Mesajul care va fi folosit de Liviu Dragnea și de forțele care ne vor la marginea Europei, care ne vor mai aproape de Rusia, o nevalidare a referendumului o să fie un mesaj foarte prost pentru ceea ce înseamnă viitorul României.
Europa Liberă: Care sunt obiectivele USR -PLUS în Parlamentul European?
Dan Barna: Trimitem de departe cea mai competentă listă de oameni pe care a avut-o România vreodată. Sunt oameni cu studii reale, cu cariere reale, cu diplome primite în cadrul ceremoniilor de absolvire, și nu de prin cutii poștale îndoielnice.
Avem obiective clare, un mecanism de tip MCV la nivel european, ceea ce ar face ca situații cum sunt în prezent în Polonia sau Ungaria să poată fi anticipate și să se poată reacționa mai din timp la nivel de instituții europene. Am văzut că pentru România și Bulgaria MCV a funcționat într-o măsură semnificativă. Dacă am avea acest mecanism la nivelul tuturor statelor europene, cu mecanisme de avertizare a derapajelor din timp, lucrul acesta ar putea închega mai bine construcția europeană.
Vorbim de extinderea programului Erasmus și pentru licee.
Vorbim de menținerea și de direcționarea politicii de coeziune într-o măsură mai mare, însemnând resurse pentru sănătate și infrastructură în România, pentru că există aceste resurse, dar nu au fost accesate de către statul român, dar nivelul de incompetență este unul fără precedent. Nici guvernele de camarilă ale lui Carol al II-lea nu aveau oameni atât de lipsiți de competență.
Îți mai recomandăm PSD aruncă la coș scrisoarea lui Timmermans: Suntem independenți, nu colonie. Liderul grupului UDMR ar amâna votul la coduriEuropa Liberă: Veți susține ideea ca fondurile europene să fie legate de respectarea statului de drept?
Dan Barna: În contextul mecanismului acesta MCV, lucrurile acestea pot să fie reglate pentru că ai o armă nucleară. În momentul în care tai resursa de dezvoltare unui stat este un mesaj, nu doar un mesaj, o consecință dramatică pentru statul respectiv.
Pentru a nu se ajunge acolo, trebuie să ai mecanisme prin care instituțiile europene să avertizeze cetățenii statului, că vorbim de informare generală, despre faptul că guvernul lor o ia razna. Dacă am fi avut un asemenea sistem, nici în România lucrurile nu degradau atât de tare.
Europa Liberă: În ce grup din Parlamentul European vor merge cei din USR PLUS?
Dan Barna: Sunt discuții avansate pentru constituirea unui nou grup pro european. Este curentul acesta care vrea mai multă Europă și celălalt curent centrifug, care vrea doar o Europă să plătească facturi, dar în restul statele să fie fiecare cu boii lui.
După alegeri, colegii noștri vor fi la Bruxelles pentru a negocia participarea la acest nou grup. Este grupul care se formează din En Marche, din ALDE Europa, fără Tăriceanu, Ciudadanos din Spania, USR- PLUS din România.
Europa liberă: Vom regăsi și partide socialiste în acest grup?
Dan Barna: Am văzut discuția că Victor Ponta sugerează că s-ar înscrie în acest grup.
Europa Liberă: Cum stați în sondaje?
Dan Barna: Sondajele arată un scor în jurul cifrei de 20%, este și obiectivul pe care l-am avut, un procent în jurul a 20%. Este un procent pe care se poate construi și se va construi pe mai departe alternativa pentru că acel 2020 din numele Alianței nu este întâmplător. Acel 2020, spune că USR PLUS este alternativa pentru guvernarea României, cel târziu în 2020.
Europa Liberă: Nu există pericolul ca după alegeri colegii din USR să fie nemulțumiți de scorul pe care l-ați obținut și să ceară ruperea acestei alianțe?
USR este un partid democratic și asta ne-a și adus până aici. Faptul că opiniile colegilor au un spațiu legitim de exprimare, dar deciziile au fost luate mereu în organe colegiale de partid, în Comitetul Politic, Biroul Național, iar înțelepciunea grupului a funcționat. Viitorul este foarte bun pentru USR și Alianță.
Europa Liberă: Un scor aproape de 15% nu ar trezi acest val de nemulțumire?
Dan Barna: Noi ne-am maturizat politic semnificativ, am crescut în doi ani cât alții în zece. Am fost singura forță din Parlament care a făcut opoziție constantă și consecventă în toată această perioadă împotriva a ceea ce PSD a făcut României.
Europa Liberă: Veți candida la Congresul din septembrie al partidului?
Dan Barna: Da.
Europa Liberă: Acolo se va decide viitorul Alianței?
Dan Barna: Am convenit cu Dacian Cioloș că, imediat după ce vom avea rezultatul, vom vedea dacă românii au încredere sau nu în Alianța noastră și vom stabili strategia pentru a merge mai departe. 2020 din numele Alianței spune foarte clar că obiectivul nostru comun e guvernarea României.
Îți mai recomandăm Lider USR: Cioloș nu este un securist, ci doar un politician incapabil să ia decizii
Europa Liberă: Dacian Cioloș va fi candidatul Alianței la alegerile prezidențiale?
Dan Barna: Vom vedea imediat după rezultatul alegerilor europarlamentare.
Europa Liberă: Veți face un anunț duminică seară?
Dan Barna: Nu vom face un anunț, vom stabili imediat după rezultatul europarlamentarelor care este strategia. Primind această încredere din partea cetățenilor, va fi firesc să venim cu o variantă de continuare care să justifice această încredere. Este un parteneriat de succes, succesul fiind dat de rezultatul electoral.
Europa Liberă: Dacian Cioloș reprezintă prima variantă de candidat la prezidențiale?
Dan Barna: Nu știu să vă răspund la această întrebare pentru că este o decizie pe care o vom lua împreună pe tot pachetul ulterior lui 26 mai. Nu vorbim doar despre un om într-o poziție pentru alegerile prezidențiale. Vorbim de alegeri locale și vorbim de guvernarea României. România trebuie să ajungă să fie condusă de oameni onești și competenți .
Europa Liberă: Kelemen Hunor a introdus numele Laurei Codruța Kovesi, spunând că ar putea candida din partea USR. Exist o astfel de discuție?
Dan Barna: Categoric, nu. Nu a existat o astfel de discuție.
Europa Liberă: Este exclusă o astfel de candidatură?
Dan Barna: Nu a existat cu doamna Kovesi nici un fel de discuție despre acest subiect până în momentul de față, vă spun fără nici un fel de dubiu.
Europa Liberă: Dar excludeți în viitor o astfel de posibilitate?
Dan Barna: Viitorul nu îl știm, să vedem ce se întâmplă pe 26 mai. Nu pot să spun da sau nu la nimic, dar vă spun cert, nu a existat o discuție până în momentul de față.
Europa Liberă: Cum poate schimba rezultatul alegerilor europarlamentare situația politică din țară?
Dan Barna: După ce cetățenii români se vor exprima în mod covârșitor împotriva PSD și împotriva modului în care România nu a fost condusă în ultimii trei ani, orice legitimitate pentru a continua acest atac asupra justiției nu va mai exista. Până în prezent, Liviu Dragnea și ciracii săi ne explică, domne, asta vrea România. Ei afirmă că asta își doresc românii. În momentul în care un vot va arăta că românii nu îi mai doresc, lucrurile se vor schimba. Nu vor mai avea legitimitatea morală.
Europa Liberă: De la ce scor PSD își pierde legitimitatea?
Dan Barna: Un procent cu 2 în față.
Europa Liberă: Cum vedeți faptul că judecătorii au amânat o decizie în cazul lui Liviu Dragnea?
Dan Barna: Un lucru foarte înțelept și matur. Punându-mă în papucii judecătorilor, procesul a ajuns la final, au spus: dacă dăm decizia cu două trei zile înainte de alegeri, decizia aceasta va fi speculată într-un fel sau altul, va avea efect asupra rezultatului, a distorsionat. Atunci, au fost înțelepți și au spus că amânând decizia după alegeri nu influențează în nici un fel campania electorală pentru că păstrăm premisele de la începutul campaniei.
Europa Liberă: Ce șanse are o moțiune de cenzură, parlamentarii nu se schimbă după aceste alegeri?
Dan Barna: Parlamentarii rămân, dar în funcție de ce va decide instanța luni și de rezultatul europarlamentarelor, principalul element de referință e rezultatul, foarte probabil se va genera în PSD un cutremur, conflict clasic, se știe că fiecare lider de acolo a plecat cu măciuca pe spinare.
Europa Liberă: Mizați pe conflictul din PSD?
Dan Barna: Mizez pe faptul că o moțiune de cenzură ar avea șanse foarte bune după ce vom obține un rezultat foarte bun la europarlamentare. Un factor de referință este și ce va decide instanța luni.
Îți mai recomandăm VIDEO. Ponta: „Soluția este guvern de uniune națională. Există posibilitatea ca duba cu polițiști să vină să-l ia pe Dragnea din Kiseleff"Europa Liberă: S-au invocat două scenarii: guvern de uniune națională sau anticipate. Pe care îl preferați?
Dan Barna: Varianta morală, normală și funcțională sunt alegerile anticipate. Orice altă idee conform căreia ar putea să existe non PSD-ALDE, care să conducă România cu acest Parlament al rușinii, nu are cum să funcționeze. Punctul nostru de vedere este unul foarte clar, varianta de întoarcere la normalitate pentru România sunt alegerile anticipate.
Europa Liberă: Când ar trebui să aibă loc aceste alegeri anticipate?
Dan Barna: Cât de repede. Cât de repede permit procedurile constituționale
Europa Liberă: Ar fi o premieră, niciodată nu s-a ajuns la această variantă în România pentru că parlamentarii refuză să renunțe la mandat.
Dan Barna: Despre asta e vorba. În programul Alianței USR -PLUS există acest lucru, e nevoie de o reformă constituțională serioasă pentru că această Constituție a fost construită pentru ideea nemuririi domnului Iliescu, nu s-a întâmplat acest lucru în sens politic. Acum suferim efectele unei Constituții făcute pentru un om, și nu pentru funcționarea unui stat.
Accesul la anticipate ar trebui să fie instituțional vorbind mai facil, tocmai pentru situații de genul acesta.
Una dintre modalități este aceea în situația de conflict dintre Parlament și președinte sau Guvern și președinte, dacă Parlamentul inițiază proceduri de suspendare și pierde referendumul respectiv, în oglindă, Parlamentul să fie dizolvat.
Avem această sperietoare, această pisică cu gheare, pe care o instituție o folosește împotriva celeilalte fără să existe o reciprocitate a efectelor, iar lucrul acesta nu poate să fie acceptat.
Am putea avea un mecanism prin care să se ajungă la anticipate, președintele ar putea să aibă drept de dizolvare a Parlamentului și de convocare de anticipate în situația în care clarificăm și ce tip de republică suntem. Noi acum suntem o struțo-cămilă, republică semi-prezidențială, semi-parlamentară, cu Executiv dual, în care s-a încercat s-a încercat o combinație francezo-germană-americană.
Europa Liberă: Cum să ajungem la anticipate?
Dan Barna: Altă variantă în reforma constituțională ar fi ca președintele să poată să declanșeze anticipate, prin faptul că el este legitim ales direct de către cetățeni. În situația unui conflict, nu așa, într-o seară, gata, am dizolvat Parlamentul, în cazul unui conflict cum a fost acesta, în care președintele în mod repetat respinge legi, respinge inițiative ale Parlamentului, există referendum cum va fi și cel de pe 26 mai, care va confirma poziția președintelui că justiția trebuie să rămână o instituție independentă și funcțională, în astfel de situații, definite de Constituție și lege, trebuie să avem mecanismul acesta al declanșării de anticipate.
În momentul de față, aceea cu respingerea a două numiri, în realitate, a doua oară, dacă ne uităm la parlamentarii PSD, două treimi dintre ei sunt oameni trimiși acolo soții, cumnați, șoferi, argați, cei care vorbesc îi numeri pe degetele de la o mână, restul sunt masă de manevră.
Este foarte greu de ajuns la anticipate pe actuala Constituție. Nu e nici un dubiu aici.
Europa Liberă: După pasul cu PLUS, veți face un pas și pentru unitatea cu PNL?
Dan Barna: În momentul de față, termenul cel mai frecvent folosit de oameni când sunt întrebați cu ce asociază Alianța USR – PLUS este de speranță. Noi reprezentăm aerul proaspăt din politică, alternativa reală la o veche clasă politică care a eșuat moral și tehnic și profesional și pe plan de competență să conducă România. Noi am ajuns aici nu din cauza lui Liviu Dragnea, Liviu Dragnea este doar la capătul unui lanț de eșecuri politice și de eșecuri morale pe care vechea clasă politică le-a furnizat României. Mergem în alegeri în această structură, Alianța USR- PLUS pentru că România conștientizează că este nevoie de aer proaspăt în politică. În momentul de față, USR PLUS reprezintă alternativa, aer proaspăt, speranță și nu se pune problema de alte alianțe acum.
Alianța USR PLUS nu își propune să facă parte dintr-un guvern, așa cum e prezentat de Victor Ponta, de uniune națională, pentru că nu putem să fim umăr la umăr cu UDMR sau oamenii din partidul domnului Ponta sau cu domnul Tăriceanu, oameni care au dus România aici. Nu putem să fim cot la cot cu cei care au îngropat statul trei ani de zile, după care hai să fim prieteni. Însă, dacă se va crea o majoritate, un guvern non-PSD de uniune națională, cum spunea domnul Ponta, care să guverneze ca perioadă de tranziție până la alegeri, am putea să susținem un astfel de guvern, fără să facem parte din el, dacă el va avea în program fără penali în funcții publice, revenirea la alegerea primarilor în două tururi și repararea efectelor Ordonanței 114, care alungă companiile din țară.
Europa Liberă: A greșit Dacian Cioloș atunci când nu a dat Ordonanța de Urgență pentru alegerea primarilor în două tururi?
Dan Barna: După cum a declarat și domnul Cioloș de mai multe ori, aceea a fost o înțelegere că Parlamentul va face acest lucru, nu s-a mai întâmplat și, surpriză, Liviu Dragnea nu și-a ținut cuvântul.
Europa Liberă: A avut în pixul său decizia, putea să o facă.
Dan Barna: Istoria contrafactuală e complicată, lucrurile s-au întâmplat așa, domnul Cioloș poate a greșit având încredere în cuvântul lui Liviu Dragnea la momentul acela, ceea ce a văzut și România ulterior că nu a fost cea mai înțeleaptă decizie.
Europa Liberă: Cum ați caracteriza mandatul lui Klaus Iohannis?
Dan Barna: Un mandat în care România a supraviețuit.
Europa Liberă: Care au fost punctele forte și care cele slabe?
Dan Barna: Punctul forte este că a reușit să rămână alături de USR în mod consecvent și de PNL, din când în când, să rămână alternativa la un atac furibund al unei majorități puternice și a unei majorități care aproape scoate România din Europa.
Europa Liberă: Și punctul slab al mandatului său?
Dan Barna: O vizibilitate redusă în percepția cetățenilor. În România este o așteptare, de aceea am și optat pentru republică prezidențială, România așteaptă un leadership puternic și mai vizibil. Din această perspectivă, probabil se putea mai mult.
Îți mai recomandăm VIDEO.Traian Băsescu: „Nu îmi aduc aminte să fi semnat note informative cu numele Petrov”