Fotograful Albert Vrăbiuță a transformat fascinația sa față de autoturismul copilăriei, Dacia, într-un proiect amplu, aflat în desfășurare, denumit „Universul Dacia”.
Pentru prima etapă a proiectului, concretizată în albumul de fotografie „DACIA 50 - Autoturismul” și o hartă virtuală cu coordonatele GPS ale automobilelor fotografiate, Albert a fotografiat peste 170 de mașini staționate pe domeniul public, pe diferite străzi din București.
Proiectul „DACIA 50” a fost gândit ca o trilogie, albumul tipărit în anul 2018, când a fost marcată aniversarea a 50 de ani de la apariția primului model de automobile Dacia - Dacia 1100, fiind dedicat mașinilor de pe stradă. „Având în vedere că Dacia a fost sinonim cu automobil vreme de câteva decenii, am dorit să readuc la viață mașina Dacia prin povești, surprinzându-i atât existența, dar și dispariția ca autoturism al copilăriei”, spune Albert Vrăbiuță.
Fotograful a mers pe urmele autoturismului Dacia și a vizualizat amprenta lăsată de mașină în spațiul urban și pe harta orașului. În incursiunea lui în lumea universului autoturismului copilăriei, Albert Vrăbiuță a căutat vizual semnele lăsate de oameni și de natură asupra mașinilor, dar și semnele lăsate de ea, mașina, în viața oamenilor. Astfel, i-a cunoscut pe unii dintre proprietarii autoturismelor fotografiate și le-a aflat poveștile, descoperind totodată că „Dacia reprezintă un subiect universal”.
Pentru proiectul său, Albert Vrăbiuță a fotografiat modelele de autoturisme Dacia produse începând din 1968 și până în anul 2014, mașini văzute pe stradă, ruginite sau restaurate de „căpoși perfecți”, sau aflate încă în circulație.
Ideea proiectului a luat naștere în timpul unei plimbări pe străzile din București, când a văzut două autoturisme Dacia abandonate în curtea unui bloc din zona Piața Sfânta Vineri. Atunci și-a dat seama că „Daciile de pe domeniul public sunt atât de prezente încât nici nu le mai observam. Atât de bine se integrează în peisajul urban, de parcă și-ar fi câștigat teritoriul”, spune Albert.
Căutând pe străzi modelele mai vechi de Dacia, fotograful a observat că o bună parte dintre ele încep să dispară și a vrut să păstreze „această nostalgie pe o hartă virtuală, ca niște repere urbane”.
Albumul de fotografie „DACIA 50 - Autoturismul” a fost publicat în anul 2018, la Editura OMNIA PHOTO, marcând 50 de ani de la apariția modelului Dacia 1100. Costurile acestui proiect au fost suportate de către Albert. „Am gândit proiectul ca un tribut pentru automobilul care a oferit românilor libertate de mișcare, care s-a întrepătruns în viețile câtorva generații și care și-a creat propria poveste prin ceea ce a însemnat pentru fiecare familie din această țară și nu numai”, spune fotograful.
Pentru albumul de fotografie „DACIA 50 – Autoturismul”, Albert Vrăbiuță a vorbit cu șase proprietari ale căror mașini sunt prezentate în album. Una dintre aceste povești este a unei familii care era posesoarea unei mașini Dacia 1310 break, roșie, familie care a evitat initial interacțiunea cu fotograful, crezând că este funcționar la primărie.
La șase luni după ce a fotografiat mașina, a revenit în același loc și a observat că mașina dispăruse. Atunci l-a cunoscut pe domnul Remus C. care i-a povestit că mașina lor fusese ridicată cu macaraua în iarna anului 2017. „Soția acestuia a filmat momentul și a plâns, mărturisind că a ținut la ea ca la un membru al familiei. Domnul Remus cumpărase piese de schimb pentru a o repara, piese pe care mi le-a arătat atunci când m-a invitat în garajul său”, își amintește Albert.
Din interacțiunea cu proprietarii autoturismelor fotografiate, Albert a descoperit că „sub straturile de vopsea scorojită se ascund multe amintiri, povești și momente memorabile din familii de români”. Chiar dacă aceste mașini par abandonate, ele au un proprietar care este conștient de starea automobilului și știe ce trebuie făcut pentru a le „readuce la viață.”
Pentru albumul de fotografie „DACIA 50 – Autoturismul”, editorul Cristian Bassa a selectat din arhiva realizată de Albert un număr de 26 de autoturisme Dacia. „El a fost cel care m-a ajutat să-mi dau seama ce anume construiește un proiect fotografic care poate rămâne în picioare chiar și după ani distanță de la lansarea acestuia”, mărturisește fotograful.
Cristina Irian a conceput textul cărții și a participat la documentarea proiectului. Împreună cu aceasta, Albert a mers din nou pe teren la începutul anului 2018, pentru a descoperi poveștile din spatele celor 26 de autoturisme Dacia selectate pentru album și pentru a le observa evoluția pe domeniul public.
Documentarea cărții a fost făcută de Valentin Maier (fotograf și istoric), care a căutat în cărțile, ziarele și revistele din arhivele anilor 1970 poveștile uzinei și ale autoturismului Dacia.
În albumul „DACIA 50 – Autoturismul” sunt prezentate fotografii ale unor autoturisme din diferite generații, vopsite într-o mare varietate de culori, mai mult sau mai puțin apropiată de paletele de culori Dacia. Culorile și nuanțele acestor mașini sunt datorate trecerii timpului, staționării îndelungate în spații deschise, precum și straturilor de vopsea aplicate în mod artizanal de către proprietari.
Există o comunitate din ce în ce mai mare a posesorilor de mașini Dacia, colecționari care își dedică timpul și resursele pentru „a menține în viață spiritul autoturismului copilăriei”, spune fotograful.
Proiectul fotografului Albert Vrăbiuță s-a bucurat de aprecieri atât din partea pasionaților, cât și din partea celor care nu au avut contact cu universul Dacia. A primit comenzi pentru albumul „DACIA 50 – Autoturismul” din Franța, Ungaria, Olanda, Canada și a descoperit oameni care împărtășesc aceeași pasiune pentru Dacia, chiar dacă nu mai trăiesc în țară.
Proiectul Dacia 50 se dezvoltă de la o zi la alta, cu fiecare interacțiune pe care fotograful o are cu „oamenii de Dacia”. Albert și-a propus să continue documentarea „autoturismului copilăriei” prin volumul doi, cel dedicat colecționarilor.
Abordarea proiectului „DACIA 50 – Autoturismul” reunește sub umbrela sa laturile istorice, vizuale și antropologice, bazându-se pe extinderea universului Dacia prin intermediul aportului adus de membrii comunității dar și a celor implicați în proiectul DACIA 50.
Albert Vrăbiuță (33 de ani) este fotograf, creator de comunități și conținut, și descoperitor de povești românești. Misiunea lui Albert este să aducă în atenția publicului cât mai multe povești românești, iar prin proiectele sale acesta ascultă, povestește și transmite mai departe poveștile oamenilor pe care îi cunoaște.
În 2018 a lansat prima carte foto-documentară dedicată autoturismului Dacia, „DACIA 50 – Autoturismul”, care a fost rezultatul a trei ani de cercetare antropologică și urbană.
În anul 2020 a început explorarea fenomenului berii artizanale din România. Împreună cu un prieten a lansat proiectul Craft bROs, prin intermediul căruia află poveștile oamenilor care și-au transformat pasiunea într-un business.