Dacian Cioloș: Alianța USR-PLUS este în măsură să asigure guvernarea țării

Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European și liderul PLUS, a declarat, că Alianța USR-PLUS este pregătită și pentru scenariul în care ar trebui să preia guvernarea.

„Ne gândim la toate variantele posibile, imediat după ce trece moțiunea”, a spus Dacian Cioloș, la Digi 24. Totodată, el a precizat că pentru declanșarea anticipatelor, este nevoie de un acord.

Declarațiile lui Dacian Cioloș vin în contextul în care, duminică, a avut loc prima ședință comună a birourilor naționale ale USR și PLUS, în cadrul căreia cele două partide au discutat și despre moțiunea de cenzură. În opinia liderilor USR și PLUS, „moțiunea reprezintă primul pas către alegerile anticipate”.

Totodată, ei au mai precizat că Alianța USR-PLUS „are soluții pentru fiecare scenariu legat de moțiunea de cenzură”, dar că acestea vor fi comunicate „la momentul potrivit”.

Dacian Cioloș a mai menționat, la Digi 24, că Alianța USR PLUS este pregătită și pentru scenariul în care ar trebui să preia guvernarea.

„Alianța USR PLUS este în măsură să asigure guvernarea țării, are resursele umane, are viziunea, nu ne dăm deoparte de aceste responsabilități”, a mai spus el.

Totodată, Dacian Cioloș a mai precizat că, deși este europarlamentar, nu își petrece tot timpul la Bruxelles, ci stă mult timp și în România: „Eu sunt în țară, faptul că am acest mandat de europarlamentar, nu înseamnă că am plecat din țară”.

Liderul PLUS a mai precizat că este convins că Dan Barna va intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

De asemenea, Dacian Cioloș a mai precizat că, deocamdată, la Parlamentul European nu a mai fost trimisă o altă nominalizare pentru postul de comisar european, după ce candidatura Rovanei Plumb a fost respinsă.

„Nu am primit la Parlamentul European nicio altă nominalizare decât Rovana Plumb, care a fost respinsă, aşteptăm şi noi să vedem, am văzut doar ce s-a vehiculat în presă. Aşteptăm să vedem ce acceptă preşedinta comisiei, nu e vorba doar de ce vrea doamna Dăncilă, al cărei Guvern e pe cale să cadă, nu ştim câtă legitimitate mai are Dăncilă să insiste acum pentru un candidat din partea PSD. Dar, oricine ar fi, trebuie acceptat întâi de preşedinta Comisiei, şi ea ne va prezenta noua candidatură din partea României. Trebuie să fie o persoană demnă de acest portofoliu”, a declarat Dacian Cioloş.

În ședința Comitetului Executiv de săptămâna trecută, s-a stabilit ca propunerile PSD pentru funcția de comisar european să fie europarlamentarul Dan Nica, iar ca rezervă, secretarul de stat pentru afaceri europene, Gabriela Ciot. Dacă moțiunea de cenzură trece, comisarul european al României nu va mai fi numit de Viorica Dăncilă sau de PSD.