Damen a anunțat pe 11 august că a trimis o notificare de reziliere a contractului de asociere cu statul român pentru administrarea Șantierului Naval Mangalia. Motivul invocat este că statul a încălcat Acordul de Asociere, semnat în 2018.
Într-un comunicat, Damen transmite că „a fost anulat cadrul legal de funcționare a asocierii dintre Damen Holding BV și statul român privind Șantierul Mangalia”. Compania precizează ca și-a dorit găsirea de soluții, dar statul român nu a colaborat.
Damen susține că, începând din 2018, a decis să investească în Mangalia și a acceptat să transfere părții române 2% din acțiunile companiei care operează Șantierul Mangalia. Acest transfer a permis statului român să devină acționar majoritar, iar Damen a primit administrarea șantierului naval.
„Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanțare, know-how, resurse specializate, precum și clienți și contracte în vederea transformării șantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piața europeană”, se mai arată în comunicat.
În momentul de față, prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea dintre statul român și Damen în ceea ce privește Șantierul Mangalia, mai transmite compania.
”Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condițiile oferite, agreate și garantate în favoarea Damen de către statul român și structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în șantierul din Mangalia (…). În ultimele patru luni, Damen a încercat în mod repetat să prevină orice impact negativ asupra șantierului naval, a forței de muncă și a clienților.”
Damen Holding mai transmite că, anterior deciziei de reziliere a contractului de asociere, a cerut pentru ultima oară autorităților române discutarea de soluții pentru continuarea asocierii, la care partea română nu a răspuns.
Din acest motiv, precizează comunicatul Damen, compania nu a avut altă opțiune decât să rezilieze Acordul de Asociere încheiat în 2018.
Surse din cadrul Damen Holding, citate de G4Media, spun că societatea va rămâne acționar minoritar cu 49%, dar compania nu va mai aduce comenzi, nu va mai finanța șantierul, și statul român va fi nevoit să preia administrarea șantierului.
Comunicatul Damen vine la numai o zi după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului anunța că Ministerul Economiei discută cu Damen chestiunea șantierului Mangalia. Compania a negat existența oricărui dialog pe această temă cu autoritățile române.
Relația Damen cu statul român în asocierea de la Șantierul Naval Mangalia nu este singura nemulțumire majoră a companiei în raport cu Guvernul Româniai.
Olandezii de la Damen trebuiau să fie cei care construiesc 4 corvete militare pentru Forțele Navale printr-un contract de încredințare directă. În 2019, Damen a piedut la 50 milioane de euro o licitație pentru construirea corvetelor, în valoare de 1,2 miliarde de euro.
Licitația a fost câștigată de compania franceză Naval Group. Aceasta însă nu a mai semnat contractul de construire, invocând, printre altele, schimbarea multor condiții de la momentul licitației. Ministerul Apărării Naționale a transmis că nu s-au găsit 50 de milioane de euro pentru ca cea de-a doua ofertă de la licitație, a constructorului Damen Holding, să fie desemnată câștigătoare.
Îți mai recomandăm Cazul Damen | Legătura dintre o decizie a justiției române și reținerea olandezilor față de intrarea României în Schengen