Intriganta frază, "a rose is a rose is a rose”, scoasă dintr- un poem de Gertrude Stein, sună, pentru cel neversat într-ale retoricii moderne, ca o îngânare de copii. E presupusă a condensa o formulare tautologică, sublinierea evidenței.
În mod admirabil și probabil fără să știe, e ceea ce a făcut ministrul Justiției, Tudorel Toader, care, sâmbătă, pe Facebook, a scris că o ordonanță de urgență nu poate fi adoptată în lipsa urgenței, notând că va șterge postarea respectivă în termen de o oră, obicei pe care l-a mai practicat și în trecut.
Deși nu a făcut niciun fel de trimitere la Liviu Dragnea, Toader publica acest mesaj în contextul în care Dragnea i-a reproșat că nu a dat ordonanțele de modificare a codurilor penale. Ulterior, Tudorel Toader a revenit cu o nouă postare în care spune că se referă, în general, la ordonanțe de urgență și că rămâne valabil ce a spus în urmă cu câteva zile referitor la OUG privind legile penale.
"O simpla precizare! În lipsa urgenței, nu poate fi adoptată o Ordonanță de Urgență !", a scris, așadar, pe Facebook, Tudorel Toader.
A devenit firesc acum ca politicienii să folosească Facebook pentru a transmite mesaje care înainte ar fi trecut prin presa tradițională. Iată însă că Tudorel Toader folosește exact asta pentru a transmite că "în lipsa urgenței, nu poate fi adoptată o Ordonanță de Urgență!" Mediul e mesajul!
Dar dacă ne gândim bine, multe din mesajele celebre din istorie, formule lapidare care au marcat evoluția spre ceea ce credeam că va fi un progres infinit, au fost echivalentul unor postări de Facebook. Dacă Cezar ar fi avut FB, "Veni, vidi, vici!" ar fi sunat exact ca o asemenea postare.
La fel: "Parisul merită o mesă" ("Paris vaut bien une messe"), fraza lui Henric al IV-lea inainte de a se converti la catolicism pentru a deveni regele Franței, sau "Asta-i muzica ce-mi place" a lui Carol I la auzul primei lovituri de tun contra turcilor.
Asta înlătură orice glorie, desigur, însă umanizează in același timp marile figuri ale trecutului, care probabil și-ar fi transmis mesajele pe Facebook, tautologic, dar simplu si pertinent.
Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, opiniile Europei Libere.