„De prea multe ori am avut istoria în care părea că o luăm în direcția bună, oamenii și-au zis 'gata, am scăpat', dar PSD-ul a revenit din nou. Guvernarea tehnocrată e cel mai bun exemplu. Oamenii n-au mai mers la vot și ne-am trezit în 2016 cu guvernarea Liviu Dragnea obținută cu minciunile din programul de guvernare”, a comentat Dan Barna, la închiderea urnelor, după discursul de victorie al lui Klaus Iohannis.
Barna, alături de USR, și-a îndemnat susținătorii să-l voteze pe Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
„Înfrângerea reală a PSD-ismului și presiunea reală de a se schimba și pe partea stângă felul de a face politică nu se poate întâmpla decât dacă acest PSD este înfrânt. Or, acest PSD are forța nu în Viorica Dăncilă, ci fix în primarii și consilierii din local. De aceea alegerile locale sunt, de fapt, cele mai importante pentru România, cele care urmează, pentru că pârghia pe cetățean stă în puterea primarilor, a consilierilor și, în general, în puterea locală”, a mai subliniat președintele USR.
Barna a explicat că „o parte din rezultatul pe care l-am obținut (în primul tur, n.r) vine tocmai din faptul că neavând primari, neavând consilieri, lucrul acesta s-a văzut. Nu a fost suficient entuziasmul din orașe, al tinerilor, al antreprenorilor și al diasporei. În realitate trebuie să ajungem să contăm la nivel local”.
Ar fi necesare alegeri anticipate în viziunea lui Dan Barna pentru că „dacă lăsăm un an de guvernare PNL, care va fi sub tirul PSD și va apărea erodarea, ne vom trezi din nou la alegeri cum PSD, cu un nou sânge în obraji și un nou set de minciuni proaspete, cu un scor de 30-40% va conta din nou la guvernare”.
În primul tur, Dan Barna a fost votat de 15,02% dintre alegătorii prezenți la urne, conform rezultatelor finale publicate de Biroul Electoral Central.
În urma acestui rezultat, USR a organizat un vot intern pentru a decide dacă Barna rămâne la conducerea formațiunii. Împotriva demisiei sale s-au pronunțat 75% dintre membrii USR care au votat electronic.