Puterea de la București este prinsă într-un lanț de critici și atacuri politice într-un moment în care este fragilă, însă nu renunță la amnistia și grațierea faptelor penale. Chiar astăzi, Liviu Dragnea, președintele PSD, principalul partid de guvernare, a vorbit despre acest subiect care a scos în stradă deunăzi sute de mii de oameni.
Abil, Liviu Dragnea, spune că nu vrea amnistie și grațiere, dar cere o soluție pentru ceea ce numește „repararea nedreptăților” care le-au adus condamnare cu închisoare politicienilor de la toate partidele. Inclusiv lui. Surse politice susțin că există un text de Ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere a unor pedepse pentru corupție, nu și pentru crime sau trafic de droguri. Momentul adoptării sale nu este stabilit. Mulți spun că ar fi vorba de ajunul vacanței de Crăciun. Ce nu este clar este dacă cei condamnați vor fi iertați și de plata prejudiciului; o sumă totală a fost estimată de DNA la peste 2 miliarde de lei.
Oficial, doar liderii de rangul al doilea din PSD vorbesc despre Ordonanța gata scrisă. Nuanțat, ministrul Justiției, Tudorel Toader, și Liviu Dragnea, spun că este necesară, dar că n-ar exista un text ca atare. Din câte am aflat, la mijlocul lunii decembrie se va decide dacă această Ordonanță va fi asumată de guvern sau dacă va fi dezbătută rapid în Parlament. Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, potrivit datelor noastre, se ocupă de negocieri.
Însă, discutarea unei astfel de legi în Parlament prinde actuala
Astăzi, în absența multora dintre deputații PSD, într-o atmosferă ca la meciurile de fotbal, Liviu Dragnea și Florin Iordache au fost înlocuiți de la conducerea Camerei Deputaților...
guvernare în cel mai prost moment. Are o majoritate atât de fragilă încât astăzi, în absența multora dintre deputații PSD, într-o atmosferă ca la meciurile de fotbal, Liviu Dragnea și Florin Iordache au fost înlocuiți de la conducerea Camerei Deputaților. Este o întreagă dispută privind respectarea regulamentului și cel mai probabil nu va fi validat votul opoziției. Important însă este că, la Camera Deputaților, coaliția PSD-ALDE nu mai poate decide singură ce legi trec. Și-a pierdut majoritatea absolută. Acum depinde mai mult ca niciodată de voturile UDMR și ale minorităților. Or, votul decisiv pentru adoptarea amnistiei și a grațierii este în Camera Deputaților.
Your browser doesn’t support HTML5
Despre cât de slăbită este puterea lui Liviu Dragnea în PSD, aflăm în curând. Și asta, fiindcă Opoziția pregătește o moțiune de cenzură, care ar putea duce la căderea Guvernului. În acest caz, însă, lucrurile sunt mai complicate, pentru că partidele care se opun Puterii nu au suficiente voturi. Doar UDMR și emulii lui Liviu Dragnea din PSD pot înclina balanța.
De ce este importantă o Ordonanță a Guvernului pentru amnistie și grațiere? Pentru că, odată intrată în vigoare, chiar și pentru câteva ore, poate fi invocată mai apoi de toți politicienii condamnați. Ar avea prioritate în decizia de eliberare. Liviu Dragnea, de pildă, ar scăpa de condamnarea definitivă de închisoare cu suspendare, pe care a primit-o pentru punerea la cale a fraudării referendumului de demitere a președintelui țării, din anul 2009. În cazul celuilalt dosar, care este blocat practic din toamnă, nu există o decizie definitivă. Acolo, Dragnea este acuzat că a angajat fictiv două femei la Protecția Copilului, dar care au lucrat pentru partid. A primit închisoare cu executare. Apelul în acest proces însă nici nu a început, în urma nenumăratelor contestații ale partidului aflat la putere. Mulți consideră că, de fapt, Liviu Dragnea, cel mai controversat politician al momentului, nu intenționează doar să-și șteargă faptele penale, ci s-ar pregăti pentru alegerile prezidențiale din 2019. Or, doar ca scenariu ipotetic, trebuie menționat că un președinte instalat la Cotroceni beneficiază pentru cinci ani de imunitate absolută. Iar faptele, între timp, au șansa să fie prescrise.
Lupta împotriva corupției s-a redus în ultima vreme, procurorii și judecătorii au tot mai multe piedici în instrumentarea dosarelor prin noile legi care au reconfigurat considerabil întregul sistem judiciar. Cu toate criticile UE și cu spectrul pierderii de fonduri europene în viitorul buget al Uniunii, cu întărirea forțelor de opoziție, coaliției PSD-ALDE nu pare să-i pese de consecințele adoptării unei astfel de legi.
În ajunul sărbătorilor și al preluării Președinției Consiliului UE, cu austeritate bugetară la orizont, partidele la Putere rămân cu aceeași prioritate ștergerea faptelor penale ale politicienilor.