De ce nu mai dă Polonia arme Ucrainei?

„Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne”, a spus miercuri premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

Polonia nu va mai livra armament Ucrainei. Anunțul vine după ce Kievul a criticat Polonia la ONU pentru că nu permite importul de cereale din Ucraina. Controversa periclitează relația Ucrainei cu unul dintre cei mai importanți aliați ai săi în războiul cu Rusia.

„Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne”, a spus miercuri premierul polonez, Mateusz Morawiecki, la postul de televiziune polonez Polsat, potrivit Politico.

Autoritățile de la Varșovia au nuanțat joi declarațiile și au transmis că vor respecta acordurile în curs de furnizare de arme cu Ucraina, transmite Reuters.

Poziția tranșantă a Poloniei vine după ce președintele Volodimir Zelenski a criticat la ONU țările care nu vor să renunțe la interdicții.

Volodimir Zelenski s-a declarat alarmat de felul în care unii dintre prietenii Ucrainei din Europa joacă solidaritatea „într-un teatru politic, făcând un thriller din cereale”.

Varșovia s-a simțit vizată și l-a convocat pe ambasadorul ucrainean la Varșovia pentru a-i transmite un protest oficial „ferm”.

Autoritățile poloneze spun că afirmațiile președintelui ucrainean sunt „nejustificate în ceea ce privește Polonia, care a sprijinit Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Mai mult, Ucraina s-a plâns oficial la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) că Polonia, Ungaria și Polonia nu au ridicat interdicția pentru importurile de cereale.

Inițiativa a iritat suplimentar Polonia.

„O plângere la OMC nu ne impresionează”, au transmis autoritățile de la Varșovia, relatează BBC.

Premierul polonez a sugerat chiar ca lista produselor interzise la import din Ucraina să crească iar ministrul său de Externe a transmis că „presiunile asupra Poloniei în forurile multilaterale sau trimiterea de plângeri către instanțele internaționale nu sunt metode adecvate pentru a rezolva diferențele dintre țările noastre”.

De cealaltă parte, oficialii ucraineni cred că acțiunile legale împotriva Poloniei sunt justificate. Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Sviridenko, a spus că este „extrem de important pentru noi să dovedim că statele membre individuale nu pot interzice importurile de bunuri ucrainene”.

Disputa la cel mai înalt nivel afectează relația Ucrainei cu unul dintre cei mai stabili aliați ai Kievului în războiul cu Rusia.

Polonia a trimis deja Ucrainei sute de tancuri din epoca sovietică și 14 avioane de luptă MiG-29 și nu mai are alte resurse militare de oferit, scrie BBC.

În august 2023, în Polonia se aflau oficial aproape un milion de refugiați din Ucraina, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru refugiați.

Observatorii pun reacția nervoasă a Varșoviei și pe seama campaniei electorale în care se află Polonia pentru alegerile din octombrie, scrie Politico.

În prima parte a războiului din Ucraina inițial, partidul de dreapta Lege și Ordine Varșovia a sprijinit cu toate resursele disponibile Kievul. Ulterior a fost nevoit să își schimbe politica, după ce fermierii polonezi s-au plâns că importurile de cereale din Ucraina le distrug afacerile.

Urmare a protestelor fermierilor din țările Europei de Est, UE a interzis temporar importurile de cereale în cinci țări, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Interdicția impusă de UE importurilor de cereale din Ucraina a expirat însă pe 15 septembrie.

Ungaria, Slovacia și Polonia au continuat să refuze cerealele din Ucraina, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene că astfel încalcă politica comercială europeană.