„Dacă intrăm acum la guvernare validăm PNL, înseamnă pentru ei raiul pe pământ. Prefer să rămână Guvernul Dăncilă încă trei luni decât să se întoarcă din nou PSD vioara întâi”, a explicat Dan Barna într-o ședință USR motivele pentru care e bine ca partidul să rămână ferm pe poziție.
Discuția dintre Dan Barna și colegii de partid a fost publicată initțal de jurnaliștii de la Rise Project, cei care au făcut o investigație despre neregulile din contractele de consultanță din fonduri europene ale liderului USR. Ulterior, USR a publicat și ea pe Facebook înregistrarea completă a discuției.
Argumentele aduse de Dan Barna în fața colegilor de partid pentru decizia de a nu intra la guvernare se referă, pe de o parte, la competiția electorală cu PNL în vederea alegerilor locale și parlamentare, iar pe de alta, la posibilitatea ca PSD, intrat în opoziție, să-și revină și să obțină iarăși un scor bun în alegeri.
Relația cu PNL
Îți mai recomandăm Vlad Alexandrescu (USR): Nu votăm guvernul Orban dacă cele 4 condiții nu sunt îndeplinite înainte. E încă un pas spre alegeri anticipate- USR nu trebuie să valideze PNL. Asocierea cu PNL la guvernare înseamnă ”validarea” acestuia, ceea ce pentru PNL ar fi ”raiul pe pământ”. ”Este exact ce așteptă și-și doresc de la noi. Marea lor chinuială era cum să atragem USR-ul”.
- Neîncrederea în PNL. USR nu are încredere în capacitatea PNL de a guverna bine. ”Ei vor face lucrurile tot în stilul în care știu să îl facă, e previzibil lucrul acesta”.
- USR nu vrea să deconteze minusurile viitoarei guvernări. ”Dacă vor face rău, ceea ce e o probabilitate, sau nu le va ieși, evident că va fi din vina USR-ului. Nu trebuie să fim supergenii să ne dăm seama cum funcționează lucrul acesta”.
- Raportul de putere în guvern: USR va fi partener minoritar, deși la alegerile europarlamentare a avut un scor apropiat de al PNL. ”Am intra ca parteneri minoritari în condițiile în care alegerile ne-au atătat că suntem acolo, aproape”.
- USR trebuie să-și joace propria carte ca să conteze, nu să stea la remorca PNL. ”Nu putem în campanie electorală să ne aliniem în spatele PNL, să ne punem așa ca un trenuleț, să ne agățăm de o locomotivă a PNL și să ne care ei mai departe. Dacă nu avem altă poziție, un mesaj clar și diferențiator, n-o să contăm”
Revigorarea PSD
- Teama de eșecul guvernării, care va genera nemulțumire în societate.”Gândiți-vă cu Orban, Ponta și Tăriceanu vor face mișto de ei și se va crea o frustrare în societate: uite, i-am pus pe ăștia , i-a pus Iohannis pe ai lui și nu s-a schimbat nimic”.
- Nemulțumirea față de guvernare va da posibilitatea PSD să-și refacă imaginea. ”Și o să vină din nou PSD cu un program de guvernare și o să ne trezim peste un an că suntem iar în situația penibilă să discutăm despre un PSD la 30%”.
- Precedentele și să învățăm din greșeli.” Pentru că repetăm ca oile greșeala: vedem că PSD guvernează 3 ani, 3 ani și jumătate, după care se retrage, vin alții care se chinuie să repare clanța, să pună becurile la loc să fixeze perdelele, asta presupune costuri, măsuri impopulare, după care PSD se întoarce: tot cu noi era mai bine la furat”.
- Pledoarie pentru anticipate, chiar dacă asta înseamnă să rămână guvernul Dăncilă o perioadă. ”Mai păstrăm guvernul Dăncilă două-trei luni și ajungem la alegeri anticipate și după aia 10 ani de zile scăpăm de PSD pentru că vine o guvernare stabilă, PSD nu o să mai aibă timp să se reface. Prefer să rămână Guvernul Dăncilă încă trei luni decât să se întoarcă din nou PSD cu Ponta și Tăriceanu vioara întâi”.