De ce o discuție cu Moș Martin îl convinge pe ministrul Tánczos că unii urși trebuie uciși

Observatorul de urşi din Băile Tuşnad funcţionează din 2017.

„Tovărășelu, ia-o din loc. Hai că suntem prea mulți aici și tu ești singurel”. Apariția unui urs pe o pârtie de la Predeal și interacțiunea cu un instructor de schi, virală pe Facebok, l-au făcut pe ministrului Mediului să pledeze pentru limitarea, prin împușcare, nu relocare, a populației de urs.


- Măi, Moș Martin, du-te măi de aici, că avem de treabă. Stop, stop, stop. Stați pe loc. Stați un pic pe loc. Lasă-l să treacă!
- Frățioare, ce faci?
- Hai, hai, hai.
- Păi și?
- Îl lăsăm să treacă. Nu te bagi în calea lui.
- Haida. Hai să facem gălăgie ca să plece. Faceți un pic gălăgie.
- Tovărășelu, ia-o din loc. Hai că suntem prea mulți aici și tu ești singurel. Hai, hai, hai! Huooo! Huooo!
- Ia uite ce moacă drăguță are, dar nu are nicio treabă. Prietenaș.
- Haide, nu veni încoa', că nu suntem prieteni chiar așa.

„Discuția" instructorului de schi Adrian Stoica cu un urs ivit pe o pârtie din Predeal, a fost cel mai recent prilej pentru ca ministrul Mediului, Tánczos Barna, să ceară, din nou, reducerea numărului de urși din România pe motiv că pun viața oamenilor în primejdie.

Instructorul de schi nu susține campania de vânătoare

Adrian Stoica, care a publicat momentul pe pagina sa de Facebook, spune însă, la Europa Liberă că nu i se pare corect ca ministrul să se folosească de întâlnirea sa cu Moș Martin pentru a cere vânătoarea e urși. „Da, clar nu sunt de acord cu aceste inițiative prin care se dorește vânătoarea urșilor. Știu de aceste inițiative, eu nu le susțin. Bine, am înțeles de la vânători și că acum sunt foarte mulți, că ar fi 10.000 și că înainte erau 6.000. Știu și că nu este sau nu se vrea să se facă o numărătoare serioasă. Nu sunt un specialist, dar trebuie să existe un echilibru”, spune autorul discuției savuroase cu ursul apărut pe pârtia din Predeal.

În înregistrare, Adrian Stoica i se adresează ursului, reușește să îi liniștească pe cei prezenți, iar în cele din urmă ursul se retrage în pădure.

Alți utilizatori de Facebook au altă viziune asupra momentului și spun că acesta avea un potențial real de risc.

„Ce s-ar fi întâmplat dacă ursul și-ar fi schimbat brusc traiectoria spre schiorii de la baza pârtiei?"

Ce crede ministrul mediului

Domnul acesta a făcut un gest eroic aproape, poate și ușor inconștient la un moment dat de consecințele care pot apărea. Din păcate, vedem tot mai multe asemenea situații, iar pericolul este unul real, iminent. E o situație extrem de periculoasă pentru că la prima vedere este drăguț, haios, frumos, dar dacă se sperie, omul cade, se poate întâmpla o catastrofă (...) Putem reloca ursul, dar nu face decât să mutăm pericolul", a mai declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna, la postul de televiziune Digi 24.

Vicepremierul Kelemen Hunor a promis că animalele vor fi numărate înainte să fie împușcate în masă.

„​Observator de urși" este deschis turiștilor pe tot parcursul anului.

La mijlocul anului trecut s-au oprit toate derogările prin care, în ultimii șapte ani, au fost uciși în România peste 1.400 de urși bruni. Europa Liberă a dezvăluit cum asociațiile și firmele de vânătoare au evitat legea care protejează ursul brun pentru a face profituri frumoase din uciderea acestor animale sălbatice. Ministrul Tánczos Barna este însă un susținător al redeschiderii vânătorii de urși. El invocă incidentele din ultimii ani prin care mai mulți oameni au fost atacați de aceste animale.

Susținătorii vânătorii promovează însă ipoteza că numărul urșilor ajunge și la 10.000 de exemplare și prin urmare trebuie redus în următorii cinci ani. Apărătorii animalelor reclamă la rândul lor faptul că nu există nicio numărătoare exactă și oficială a acestor animale și că, în ordinea firească a lucrurilor, mai întâi trebuie numărate și apoi ucise. România și-a asumat la nivel european să protejeze o cotă de 6.000 de urși.

Îți mai recomandăm Cât costă viața unui urs. România își ucide animalele sălbatice prin derogări

Tánczos Barna se plânge că Ministerul Mediului nu a făcut nimic în ultimi cinci-șase ani pentru a rezolva problema urșilor, el arătând că, în aceste condiții, se vor repeta și se vor înmulți situațiile în care urșii apar în zone populate, punând în pericol oamenii. „Din păcate, mai ales în zona de munte unde populația de urși este mare, an de an ajung oameni în spital, în situații critice. Din păcate se întâmplă și tragedii, pierderi de vieți omenești. Pericolul este din ce în ce mai mare. Ministerul Mediului, din păcate, în ultimii șase ani nu a făcut nimic”, a declarat Tánczos Barna, la Digi24.

Tánczos Barna crede că numărul de urși trebuie redus prin eliminare, nu relocare.

Tánczos Barna a precizat în intervenția televizatăDirecția de Habitate Naturale şi Direcția de Vânătoare, care făceau parte din ministere diferite, au fost aduse la Ministerul Mediului pentru a-și putea coordona activitățile. „Trebuie să prezentăm situația reală, să avem curajul să vorbim despre problemă și asta facem, trebuie să găsim soluții pentru a păstra habitatul natural al animalelor sălbatice cât mai intact (...) Cred că echilibrul trebuie creat. Nu putem să facem excursii cu 20 de ATV-uri exact unde sunt zonele de liniște pentru animalele sălbatice și mâine ne trezim că animalele au venit la zona de liniște a noastră”, a adăugat ministrul.

„Politicieni sunt aleși de oameni, nu de urși"

La rândul său, Kelemen Hunor, președintele UDMR, vicepremier în guvernul Cîțu, a punctat că „politicieni sunt aleși de oameni, nu de urși".

La „Observator de urși", turiștii pot observa urșii în mediul lor natural.

Mergeți la mine, în Harghita, Cârţa, și vedeți înregistrarea, cum sare ursul în curtea școlii noaptea, se uită la tomberon, nu găsește mâncare și pleacă. Și ce face copilul dacă sare ziua și nu noaptea? Sunt lucruri despre care trebuie să discutăm. Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme, nu împotriva urșilor, în apărarea oamenilor”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri seară, la Digi 24.

Kelemen Hunor a dat însă asigurări că Ministerul Mediului va face în acest an un recensământ al populației de urși, având în vedere că nimeni nu știe dacă populația de urși numără 6.000, 7.000 sau 7.200 de exemplare. El a precizat că există și un proiect și finanțare pentru acest recensământ. „Oricum este o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal. Este pe vârful piramidei din acest punct de vedere, în afară de om nu are niciun dușman, și trebuie să vedem cum gestionăm, fiindcă din 2015 sau din 2016 există niște restricții și vedem că intră în zona locuită de oameni, mediul rural, mediul urban, apar peste tot”, a adăugat Kelemen.

Ultima soluție

Cristina Lapiș, administrator al Rezervației de urși „Libearty” din Zărnești, din județul Brașov, susține că vânătoarea nu poate fi o soluție atât timp se vor scoate cote de vânat și vor fi împușcate animale la întâmplare.

Acum, dacă un urs atacă oamenii se dă aprobare și se merge în pădure și se împușcă un urs la întâmplare că așa s-ar micșora populația. Așa ceva nu e normal, nu este un lucru bun.
Cristina Lapiș, de la Rezervația de urși „Libearty” din Zărnești
Acum

Când se alocă anumite cote de vânat, în mare parte din cazuri se trage în animalele care ies în calea vânătorilor. Nu este împușcat un urs care a fost violent. Un urs are un teritoriu destul de întins. Acum îl vezi undeva și peste câteva ore este la zeci de kilometri. Sunt și urși violenți, asta e adevărat, au ajuns așa tot datorită interacțiunii cu oamenii. Însă, dacă sunt violenți, ei pot fi relocați și urmăriți să se vadă dacă rămâne violent și apoi, într-o ultimă soluție să fie împușcat. Acum, dacă un urs atacă oamenii se dă aprobare și se merge în pădure și se împușcă un urs la întâmplare că așa s-ar micșora populația. Așa ceva nu e normal, nu este un lucru bun, a explicat Cristina Lapiș.

Cristina Lapiș, de la Rezervația „Libearty", spune că există și alte soluții decât vânătoarea fără criterii clare a urșilor.

Cristina Lapiș, dar și alți specialiști sunt de părere că urșii nu trebuie priviți ca o problemă a turismului, ci ca pe o soluție și România ar trebui să profite că mai are astfel de animale care au dispărut sau sunt în număr mic în alte state europene. „Sunt rezolvări ale problemei cum sunt cele din Canada, spre exemplu. Să se facă un gard de livezi acolo unde populația de urși este mare sau orice bariere de orice fel. Pentru că aceste animale s-ar opri la aceste livezi și nu ar mai avea nevoie să intre în localitate. Dar nu de soluții ducem lipsă, ci de dorința de a le aplica”, ne spune aceasta.

Observatorul de urși din Băile Tușnad a găsit soluția de a proteja animalele, dar și de a finanțarea demersului. Organizează partide de fotografiat, filmat sau doar de admirat animalele. Szabolcs Mihaly, unul dintre cei doi specialiști care au avut această inițiativă, se declară categoric în favoarea protejării animalelor: „Nu cred că vânătoarea este bună. Urșii nu atacă oamenii. Ei intră în orașe pentru că știu că acolo găsesc mâncare. Se pot face puncte în care urșilor să le fie lăsată mâncarea la marginea pădurii. Soluții sunt!”.

La Băile Tușnad și Lacul „Sfânta Ana", la „Observatorul de urși", turiștii pot vedea urșii în condiții de siguranță.

„Trebuie găsită cumva o soluție. Oamenii și urșii să trăiască împreună”

Instructorul de schi, Adrian Stoica susține că el nu a fost niciodată în pericol. „Aceste animale nu prea intră în contact cu oamenii. Acesta pe care l-am filmat pe pârtie era altfel, nu știu de ce era așa mai jucăuș. În rest, urșii se feresc de oameni, de-abia dacă ajungi să-i vezi de la distanță prin pădure”, a spus el la Europa Liberă.

Instructorul de schi Adrian Stoica,

Adrian Stoica a mai avut o interacțiune similară în vara anului trecut. „​Mai aud și de la prieteni că au văzut. Dar eu nu susțin vânătoare de urs, asta ca să fie clar. Nu vreau să aud de carne de vânat, dar probabil trebuie găsită cumva o soluție pentru ca oamenii și urșii să trăiască împreună”.