Debitul Dunării la intrarea în România, în creștere. Hidrologii spun că vârful va fi în weekend

Săptămâna trecută, Dunărea a inundat mai multe locuințe din zona Bratislava/Slovacia.

Apele Române anunță că debitul pe Dunăre la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 22 – 23 septembrie 2024 a fost în creștere- 6.200 metri cubi/secundă, valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).

Debitul Dunării la Budapesta avea luni, pe 23 septembrie, valoarea de 6.920 m3/s, în scădere față de valoarea maximă înregistrată sâmbătă: 8.200 m3/s. Inițial, prognozele arătau că Dunărea va avea valoarea de 8.700 m3/s la Budapesta.

Hidrologii arată că, pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice şi a informaţiilor suplimentare primite de la experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, dar și a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, debitul maxim prognozat pentru Dunăre pe secțiunea românească va fi de 7.900 - 8.000 m3/s, în intervalul 29-30 septembrie 2024.


Hidrologii actualizează zilnic prognoza debitelor Dunării, cu anticipare de o săptămână.

Îți mai recomandăm Ciclonul Boris dă alerta pe Dunăre. În România, primarii din orașele riverane și hidrologii nu se așteaptă la inundații

„Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară în continuare o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară”, arată Apele Române în ultimul buletin informativ.


Luni, ministrul Mediului, Mircea Fechet, împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai DSU au survolat cu un elicopter zone din ţară în care riscul de inundaţii mai mare.

Hidrologii estimează că debitul Dunării va creşte şi se aşteaptă o viitură zilele următoare.

Îți mai recomandăm Apele Române: Viitura de pe Dunăre va intra în România pe 28-29 septembrie

Ministerul Mediului a anunțat că a discutat cu specialiștii de la Portile de Fier despre situaţia digului din zona hidrocentralei și despre ce debit ar putea să susţină.

„Monitorizăm în permanenţă tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiştii de la fiecare SGA sunt pregătiţi să intervină în orice moment şi, de asemenea, urmărim şi ce se întâmplă cu evoluţia debitului Dunării şi în ţările vecine”, a precizat Mircea Fechet.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.