Deficitul bugetar, în creștere în august. Investițiile străine, în scădere față de anul trecut

Deficitul bugetar a crescut la 4,53% din PIB la finalul lunii august, de la 4,02% la finalul lunii iulie, potrivit Profit.ro. De asemenea, investițiile străine au scăzut cu peste 21% în primele șapte luni față de aceeași perioadă a anului trecut, arată Banca Națională a României.

Un nivel al deficitului bugetar de 4,53% din PIB în perioada ianuarie - august înseamnă o diferență între cheltuielile și veniturile bugetare de 80 de miliarde de lei, notează Profit.ro, ceea ce înseamnă o creștere de 9 miliarde de lei doar în luna august.

In primăvară, Comisia Europeană estima că deficitul bugetar al României în 2024 va fi de 6,3% însă, un raport al CE arată că autoritățile de la Bruxelles se așteaptă ca valoarea acestuia să fie rectificată în sus și să ajungă la o valoare de 6,9% - 7% din PIB.

La începutul anului, legea bugetului de stat a fost adoptată pornind de la un deficit prognozat de 5% din PIB.

Reprezentanții Guvernului susțin că valoarea mare a deficitului este cauzată în cea mai mare parte de investițiile semnificative care se fac.

Însă tot ei recunosc că colectarea insuficientă a taxelor și impozitelor contribuie la o diferență în creștere între cheltuielile și veniturile bugetare.

Tendința deficitului este una de creștere, spun observatorii, în condițiile recentelor majorări generalizate ale pensiilor care înseamnă un efort bugetar suplimentar total de 10 miliarde de lei în ultimele patru luni ale anului.

Recent, Guvernul a anunțat un pachet de măsuri proiectate să aducă mai multe venituri la buget. E vorba despre amnistia parțială, din care guvernul vrea sa atragă la buget aproximativ 10 miliarde de lei, și reducerea cheltuielilor bugetare cu 2 miliarde de lei

Îți mai recomandăm Aministia fiscală. Cine e scutit de dobânzi, penalități și chiar de o parte din datorii

Scad investițiile străine

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au scăzut în primele șapte luni cu peste 21% față de aceeași perioadă a anului 2023.

Valoarea investițiilor străine din primele șapte luni a fost de 3,121 miliarde euro faţă de cele 3,967 miliarde euro din perioada similară a anului trecut, informează Banca Naţională a României, potrivit Agerpres.

De asemenea, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele șase luni din 2024, un deficit de 15,178 miliarde euro, mai mare cu aproape 40% față de perioada similară a lui 2023.

Contul curent al balanței de plăți arată diferența dintre veniturile și cheltuielile țării în relațiile economice internaționale.

Un deficit al contului curent arată că veniturile din relațiile economice internaționale sunt mai mici în comparație cu cheltuielile.

Efectul principal al deficitului de cont curent este presiunea pusă pe leu și devalorizarea monedei naționale în raport cu alte valute străine.

Îți mai recomandăm Guvernul limitează cheltuielile bugetare și aprobă o amnistie fiscală parțială

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.