Demisii în lanț, în Bulgaria, după afacerea „Apartamentul”

În această clădire se află apartamentul lui Țvetan Țvetanov, fost ministru de Interne al Bulgariei.

Scandalul „Apartamentul” a făcut primele două victime. În urma unei scurte întâlniri cu Boiko Borisov, primul ministru și lider al partidului GHERB. a demisionat ministrul Justiției Țețka Țaceva.

La cererea premierului va pleca și adjunctul de Ministru al Sportului Vania Koleva. Țaceva, care a fost președinta parlamentului trecut, se va retrage din viața politică.

Sunt tot mai puternice presiunile și pentru demisia a numărului 2 în GHERB, ex-ministrul de Interne Țvetan Țvetanov. Viceprim-ministrul Tomislav Doncev a avertizat că scandalul ar putea avea repercusiuni grave pentru partidul de guvernământ în alegerile europene din 26 mai.

Din Partidul socialist au cerut azi nu numai demisia, dar și retragerea lui Țvetanov din politică. Elena Ionceva, care conduce lista socialiștilor pentru alegerile europene, după ce l-a învins pe liderul PSE Serghei Stanișev, a declarat că apartamentele ieftine au fost oferite celor 4 lideri ai centriștilor în schimbul adoptării unor amendamente cu caracter lobbyst, prin care a fost salvată construcția unei clădiri de 35 de etaje în centrul Sofiei. Proiectul a provocat proteste ale locuitorilor capitalei bulgare.

Cu 4 zile înainte de a cumpăra apartamentul de lux, Țvetan Țvetanov a adresat primarului Sofiei, în numele Comisiei parlamentare de securitate și ordine internă al cărui președinte este, o cerere de a fi verificată firma respectivă. Unii membri ai comisiei au declarat că problema nu a fost niciodată discutată în cadrul acesteia. În plus, o eventuală verificare va putea fi realizată, nu de primărie, ci de procuratură sau ministerul de Interne.

Lideri ai opoziției au văzut în spatele acestei acțiuni un șantaj în scopul asigurării unui preț cât mai avantajos al apartamentului.

Socialiștii au declarat că nu au știut despre ancheta „Apartamentul” înainte de apariția informației în spațiul public. După cum a spus unul din liderii PSB, cel mai probabil este vorba de reglarea de conturi în vârfurile partidului de guvernământ.

Cu mare interes este așteptată întâlnirea Borisov-Țvetanov, ce va avea loc cel mai probabil miercuri. Până atunci Țvetanov se va afla în SUA, unde participă la o conferință internațională având ca temă combaterea terorismului.