Democrații din Congresul SUA forțează destituirea președintelui Trump

US President Donald Trump speaks to supporters from The Ellipse near the White House on January 6, 2021.

Președintele Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a precizat într-o scrisoare adresată parlamentarilor, că democrații vor încerca să îl oblige pe președintele Donald Trump să plece din funcție săptămâna aceasta.

Donald Trump ar putea fi obligat să plece din funcția de președinte al SUA prin două variante, arată agențiile internaționale de știri. Una dintre acestea este prin intermediul vicepreședintelui său, Mike Pence, care este presat să invoce Amendamentul 25 pentru destituirea președintelui. O altă posibilitate este ca președintele american să fie pus sub acuzare.

Camera Reprezentanților, care este controlată de democrați, va prezenta pe 11 ianuarie o rezoluție prin care va solicita vicepreședintelui Mike Pence „să convoace și să mobilizeze Cabinetul pentru a activa Amendamentul 25 pentru a-l declara pe președintele incapabil să-și îndeplinească atribuțiile din funcția sa”, a spus Pelosi.

"În protejarea Constituției și a democrației noastre, vom acționa cu urgență, deoarece acest președinte reprezintă o amenințare iminentă pentru amândoi. Pe măsură ce trec zilele, groaza atacului continuu asupra democrației noastre comis de acest președinte se intensifică, la fel și nevoia imediată de acțiune”, a spus Pelosi.

Între timp, președintele Donald Trump a pierdut sprijinul mai multor persoane din administrație care i-au fost loiale până acum, notează Reuters.

Sursa citată arată că mulți membri ai personalului Casei Albe sunt „supărați și jenați” de evenimentele din ultimele zile, fiind criticați de colegi și îngrijorați că modul în care președintele american alege să plece din funcție ar putea să le afecteze „perspective de muncă”.

„Ne-a pierdut. Și-a pierdut propria administrație. Așa cum am spus, mulți dintre noi ne simțim trădați ”, a declarat un înalt oficial al administrației la o agenție din afara Casei Albe. „În ceea ce privește adoptarea oricărei direcții cu privire la politică sau a oricăror modificări de ultimă oră, cred că toți rezistăm”, a mai spus oficialul, pentru sursa citată.

Mandatul lui Donald Trump se încheie de 20 ianuarie, când președintele ales, Joe Biden, ar trebui să își intre, oficial, în funcție.