Europa Liberă lansează #Dependențe – un proiect video săptămânal care aduce informații asupra unor boli de natură psihologică, îndelung neglijate, dar în expansiune rapidă. Și cum o problemă bine definită e pe jumătate rezolvată, se cheamă că încercăm să aducem și un strop de speranță, nu-i așa? 😊
Pentru seria #Dependențe, jurnalista Paula Rusu a vorbit cu dependenți. Da, inclusiv cu dependenți de droguri. Vreme de multe săptămâni, Paula Rusu vă va spune povestea celor care trăiesc dependențele, pe mulți i-a adus în fața camerelor de luat vederi, inclusiv în redacția Europa Liberă. Le mulțumim pentru sinceritatea și curajul lor.
Paula Rusu a discutat și cu experți în psihiatrie și psihologie, nutriție și recuperare. A aflat, de pildă, că din punct de vedere medical, dependența este definită ca o incapacitate psihologică și fizică de a opri consumul anumitor substanțe: droguri, alcoolul, tutun, zahăr etc. sau neputința de a renunța la anumite activități: mâncatul compulsiv, jocurile de noroc, jocuri video etc., cu toate că persoana este conștientă că acestea îi fac rău.
Atenție! Nu e loc pentru dispreț, ci pentru compasiune, introspecție și acțiune. Dependențele nu ocolesc pe nimeni, doar natura lor diferă. La fel și doza de curaj a fiecăruia de a le recunoaște și de a lupta cu ele.
Primul episod e despre dependența de droguri, probabil cea mai mare spaimă a părinților în aceste zile.
Despre dependențe și limitarea lor așadar, de vineri, 6 octombrie, în fiecare săptămână, la Europa Liberă.