14 noiembrie a fost ziua din această toamnă în care România a consumat mai mult gaz decât a produs.
Temperaturile au fost între -1 și 15 grade, ceea ce a făcut ca cererea de gaze să crească. Din cele 30,5 milioane de metri cubi consumați în cursul zilei de luni în România, 1,8 milioane au fost extrase din depozite.
Gazele ajunse luni în România au intrat din Bulgaria de la Negru Vodă și reprezintă un mixt de gaz provenit din Rusia, dar și din Azerbaijan, inclusiv gaz GPL.
Marți, în depozitele de la Ploiești și Mediaș, mai erau 3,2 miliarde de metri cubi de gaz, adică puțin peste 98%.
Calculele arată că, în situația în care România s-ar confrunta cu un ger cumplit, iar vârful de consum ar crește până la 55 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, doar gazul din depozite ar ajunge pentru aproape două luni. România ar trece de iarnă cu ceea ce produce și cu ce are depozitat.
Profit majorat cu 144% pentru transportatorul de gaz
Transportatorul strategic românesc de gaz, Transgaz, a raportat un profit net de 273,559 milioane de lei după primele nouă luni ale lui 2022.
Este o creștere de 144% faţă de perioada similară a anului trecut, conform documentelor depuse la Bursa de la Bucureşti. Profitul s-a datorat în special creșterii tarifului de tranzacționare cu 432,08 lei/MWh.
Îți mai recomandăm Chișinăul, cu fața spre Apus. Poate România să asigure pe termen lung electricitatea necesară R. Moldova?Interfax: Vine iarna grea în Europa. Vor depinde de gazul rusesc
Agenția de presă rusă, Interfax, anunță că de la jumătatea acestei săptămâni se va instala iarna în Europa și se va ajunge la valori sub cele normale pentru această perioadă a anului, ceea ce ar duce la folosirea gazului pe care Europa l-a stocat în depozite.
Jurnaliștii ruși adaugă că, în anii precedenți, europenii aveau nevoie de gaz din depozite pentru a acoperi 77% din consumul pe timpul iernii.
Anul acesta, s-ar fi ajuns deja la un procent de 74%. Datele din depozitele europene îi contrazic.
Marți (15 noiembrie) după amiază, toate statele UE aveau cantitățile din depozite în creștere. În cazul României, cantitatea începuse să crească după ce dimineață înregistrase o ușoară scădere față de ziua precedentă ca urmare a consumului de peste noapte.
Îți mai recomandăm Consorțiu european de achiziție a gazelor și nou indice de referință cerut de Bruxelles. România și gazele fosileInterfax susține, de asemenea, că Moscova nu a mai diminuat cantitățile de gaz trimise prin Ucraina. Luni, transportatorul de Gaz din Ucraina a acceptat transportul a 42,4 milioane de metri cubi de gaze prin în cursul zilei de luni, o cantitate neschimbată față de ziua precedentă.
Rușii spun că până acum Europa a preferat să folosească direct gazele din import și să nu apeleze la depozite, dar ei estimează că această situație se va schimba.
CE: Uniunea Europeană lucrează încă la plafonarea prețului petrolului rusesc
„Am stabilit toate instrumentele necesare în Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pentru Bloomberg Television într-un interviu din insula Bali, unde participă la summitul Grupului celor 20.
„Este important nu numai să sece cufărul de război al Rusiei, ci și ca multe țări vulnerabile să aibă un nivel acceptabil de prețuri.”
Ea a adăugat că valoarea prețurilor nu a fost încă decisă. Pe 5 decembrie, intră în vigoare sancțiunile asupra importurilor maritime de petrol rusesc, cu excepția cazului în care transporturile au prețuri sub un anumit plafon. Nivelul plafonului va fi stabilit de o coaliție care include guvernele Grupului celor Șapte și UE și nu a fost stabilit încă
UE: recesiunea este aici și șocul inflaționist va persista
Zona euro se confruntă cu o iarnă sumbră, recesiunea e la orizont după ce inflația a ajuns la două cifre , potrivit Comisiei Europene.
Oficialii Uniunii Europene consideră că economia va continua să se contracte și anul viitor.
„Pe fondul incertitudinii crescute, presiunilor ridicate ale prețurilor la energie, erodarea puterii de cumpărare a gospodăriilor, un mediu extern mai slab și condiții de finanțare mai stricte, se așteaptă ca UE, cu precădere zona euro și majoritatea statelor membre să treacă în recesiune”, a spus Comisia. „Presiunile extinse ale prețurilor sunt de așteptat să fi mutat vârful inflației pentru sfârșitul anului.”
Previziunea de expansiune economică pentru 2022 este de 3,2%, crescută doar ca urmare a performanței mai puternice decât în estimările anterioare. Pentru anul care urmează, Comisia dă o prognoză de creștere de 0,3%, în scădere față de o previziune anterioară de 1,4%.
Îți mai recomandăm Previziunile Comisiei Europene: România, 1,8% creștere economică în 2023. BNR: inflație de 16% la finalul anuluiGermania, cea mai mare economie din regiune, se va contracta mai mult decât orice alt membru al zonei euro în 2023, arată prognozele.
„Economia UE se află într-un punct de cotitură”, iar perspectivele „au slăbit semnificativ”, a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni. „Inflația a continuat să crească mai repede decât se aștepta, dar credem că vârful este aproape.”
Comisia a avertizat că multe pot merge într-o direcție greșită din nou în 2023.
„Perspectivele economice rămân înconjurate de un grad excepțional de incertitudine, deoarece războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă și potențialul de perturbări economice ulterioare este departe de a fi epuizat”, au spus oficialii. „Cea mai mare amenințare vine din evoluțiile adverse de pe piața de gaze și din riscul de penurie, în special în iarna 2023-2024.”
Expert - miza este primăvara care vine
Experta în energie Otilia Nuțu spune că din primăvară va începe o nouă goană după umplerea depozitelor de înmagazinare și va exista o presiune asupra prețurilor.
„Probabil că atunci va fi momentul în care se va lua o decizie (la nivel european pentru plafonarea prețului la gaz - n.r.) sau se vor dezvolta alte capacități. Pentru iarna asta cred că suntem destul de ok. O să depindă iarăși de cât de frig va fi. Adică una este dacă e cald și atunci pornești cu depozitele de înmagazinare pline la 50 % și alta este dacă va fi foarte frig și pornești cu ele la 20 % pentru că va trebui să umpli și ce s-a consumat iarna asta”, explică Nuțu.
Ea crede că nici prețul nu va mai putea fi influențat prea mult, mai ales că Rusia nu mai are instrumente să influențeze prețurile după scoaterea din funcțiune a Nord Stream.
„Mai au TurkStream, numai că aceasta alimentează Serbia și Ungaria, țări prietene. Așa că nu cred că e acolo miză foarte mare. Deci nu au foarte multă putere. În afară de propaganda că o să înghețe toată Europa la iarnă, e foarte puțin probabil să mai poată face asta”, explică Nuțu.
Un alt element important, care va influența în primăvara viitoare în privința prețului, este este cererea de gaz lichefiat spune ea.
„Noi, anul acesta, am avut noroc că nu a fost cererea foarte mare nici în China și nici în Brazilia cum s-a întâmplat anul trecut când a fost secetă în Brazilia și au produs energie electrică pe gaz”, explică Nuțu.