România a ajuns la 80% rezervă de gaz în depozite. Stocarea va continua până la 30 octombrie

Capacitățile de depozitare a României de gaz a ajuns la aproape 2,5 miliarde de metri cubi.

2,467 de miliarde de metri cubi de gaz erau înmagazinați sâmbătă în depozitele din România. Cifra ar reprezenta o plasă de siguranță pentru iarna care vine. În Europa, capacitatea de stocare a ajuns la 84,97%.

Parlamentul European aproba, în iunie, planurile de refacere a stocurilor de gaze pentru toate statele membre la un nivel de cel puțin 80%. Capacitățile de stocare a gazelor au fost catalogate ca structură critică, iar recomandarea era ca, pe cât posibil, statele să ajungă la 90% capacitate de umplere.

În România, se estimează ca cifra să fie atinsă la final de octombrie când, în depozite, ar urma să existe 2.67 miliarde de metri cubi de gaz.

Cele mai bine la depozitare stau Portugalia - capacitate de umplere de 100%, Polonia-98.8% și Franța - 94,7%. În cifre absolute, Germania are cea mai mare cantitate de gaze depozitată - 21,77 miliarde de metri cubi, urmată de Italia, cu 16,8 miliarde și Franța, cu 12,5 miliarde.

La polul opus, cel mai puțin gaz au strâns Letonia - 51%, urmate de Ungaria și Bulgaria - câte 68%.

„Vârfurile de consum vor fi 55-57 milioane metri cubi, dar și dacă va ajunge, în cele mai geroase zile, care pot fi 3-5 zile, la un consum de 59-60 milioane vom face față și fără import. Asta în primul rând pentru că s-a redus consumul industriei, la Azomureș sau Aluminium Tulcea”
Ion Sterian, director Transgaz

România are, în momentul de față, o producție internă de aproximativ 25 de milioane de metri cubi de gaz pe zi și un consum de 13 milioane. Restul din producție merge către depozite.

„Vârfurile de consum vor fi 55-57 milioane metri cubi, dar și dacă va ajunge, în cele mai geroase zile, care pot fi 3-5 zile, la un consum de 59-60 milioane vom face față și fără import. Asta în primul rând pentru că s-a redus consumul industriei, la Azomureș sau Aluminium Tulcea”
Ion Sterian, director Transgaz

Din depozit, poate fi scoasă zilnic o cantitate maximă de 31 de milioane de metri cubi de gaze. Un calcul realizat de Europa Liberă arată că, cu gazele din depozite și cu producția internă, România rezistă 86 de zile la un consum maxim estimat pentru perioada celor mai geroase zile, adică 57 de metri cubi de gaz pe zi.

Ursula von der Leyer: Exporturile de gaze rusești către Europa au scăzut de la 40%, la 9%

Exporturile de gaze naturale ale Rusiei către Uniunea Europeană în acest an ar urma să scadă cu 50 de miliarde de metri cubi ceea ce reprezintă o treime din volumele de anul trecut, a declarat joi vicepremierul rus Alexander Novak, citat de Interfax

Exporturile de gaze rusești către UE au totalizat aproximativ 150 de miliarde de metri cubi, conform estimărilor Reuters.

Rusia a redus drastic livrările de gaze către Europa de la invazia Ucrainei, culminând (până acum) cu închiderea gazoductului Nord Stream către Germania. Vladimir Putin a anunțat că nu va relua livrarea de gaze pe ruta cheie până când Occidentul nu va ridica sancțiunile occidentale care împiedică repararea turbinelor de gaze în Occident.

Europa, la rândul său, a reușit să își reducă în mod semnificativ dependența de Putin.

Îți mai recomandăm CE propune supraimpozitarea companiilor din energie. Von der Leyen: Au un profit din război pe care nu l-au anticipat

„Anul trecut, gazele rusești au reprezentat 40% din importurile noastre de gaze. Astăzi au scăzut la 9% gaze prin gazoduct", a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul privind starea Uniunii din 2022.

Gigantul rusesc Gazprom a anunțat că, de la începutul acestui an, UE și-a redus importurile de gaze rusești cu 48%, în timp ce UE plus Marea Britanie împreună au redus importurile de gaze rusești cu 49%.

Norvegia, excedent comercial record, pe fondul creșterii vânzărilor de gaze

Norvegia a umplut parțial golul lăsat de Rusia, devenind principalul furnizor al Europei.

Excedentul comercial al Norvegiei a urcat la un nou record în august, alimentat de un salt al prețului gazelor naturale. Țara nordică este acum cel mai mare furnizor al Europei după ce Rusia a redus exporturile, conform datelor publicate joi și citate de Euractiv.

Excedentul comercial al Norvegiei a ajuns luna trecută la aproape 20 de miliarde de euro, potrivit biroului de statistică SSB al țării. Expertul SSB, Jan Olav Rorhus, a declarat că prețul gazelor a crescut brusc în august, mai ales din cauza în parte din cauza reducerii livrărilor rusești către UE prin conducta Nord Stream 1.

„Acest lucru a dus la faptul că volumele de export de gaze naturale din Norvegia, care erau deja ridicate, au atins o valoare record", a adăugat el.