În timpul ședinței Comitetului Executiv, un lider din teritoriu a avut un derapaj de exprimare și a spus că nu va vota împotriva lui Liviu Alexa, propus pentru șefia PSD Cluj, deoarece „toți jurnaliștii sunt șpăgari”. Și în timpul discuțiilor despre Ana Birchall s-a dat vina tot pe presă.
Ședința Comitetului Executiv a avut parte de un moment ciudat din partea lui Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, în timp ce vorbea despre propunerea ca Liviu Alexa să preia devină șeful organizației PSD Cluj. În expozeul său, liderul PSD a avut însă o afirmație deplasată la adresa reprezentanților mass media, spunând că nu poate vota pentru Alexa deoarece „toți jurnaliștii sunt șpăgari”.
„Buzatu a început să spună că nu îi plac cei care vin din presă în politică că nu are încredere în ei. După care a spus că toți sunt șpăgari. Am rămas mirat să aud așa ceva. A greșit și Pintea când i-a numit pe toți românii infractori. Nu se poate să generalizăm așa fără să ne dăm seama”, au declarat surse participante la ședința Comitetului Executiv al PSD.
Momentul a fost remarcat de mai mulți lideri social-democrați, în timp ce alții susțin că a fost vorba doar despre o ironie, nu despre ceva serios.
Potrivit datelor publicate de Newsweek, Liviu Alexa a primit din partea PSD începând cu 2016, aproximativ 430.000 de lei. Alexa l-a înlocuit în fruntea organizației PSD Cluj pe deputatul Horia Nasra.
Ceartă pe banii de investiții și din cauza lui Birchall
Un alt moment tensionat din timpul Comitetului Executiv a fost legat de afirmațiile Anei Birchall privind desființarea Secției Speciale, dar și o foaie de parcurs discutată cu partenerii de peste Ocean. Marian Oprișan i-a reproșat lui Birchall că vorbește despre desființarea Secției Speciale, reamintindu-i că el a fost judecat timp de 12 ani după care a fost achitat. El a cerut ca Secția Specială să își desfășoare activitatea sub autoritatea procurorului general și nu a CSM. Oprișan a criticat-o pe Birchall pentru declarațiile făcute, spunând că a făcut o mare greșeală de comunicare prin modul în care a răspuns întrebărilor reprezentanților CSM.
Ceilalți lideri care au luat cuvântul au susținut ideea ca Secția Specială să nu fie desființată, iar premierul Dăncilă le-a promis că acest lucru nu se va întâmpla.
Potrivit lui Dăncilă, Ana Birchall a fost revocată din funcția de ministru al Justiției.
Liderii din teritoriu au cerut ministrului de Finanțe să trimită mai mulți bani în teritoriu, dar discuțiile aprinse nu au dus la un rezultat concret. Cele zece miliarde cerute de liderii din teritoriu pentru Fondul de Dezvoltare și Investiții nu pot veni dintr-o dată, a încercat să le explice ministrul de Finanțe. De asemenea, șefii de organizații s-au plâns că nu au fost trimiși nici banii de rectificare, deși au fost promiși de peste o lună. Ministrul de Finanțe le-a spus că va discuta cu fiecare în particular dacă există probleme cu finanțarea unor județe, dar că nu există bani pentru toată lumea.
Printre cei mai vocali împotriva ministrului de Finanțe au fost Paul Stănescu, Marian Oprișan și Niculae Bădălău. Toți i-au reproșat că banii din teritoriu nu ajung.
Enervat de reproșurile care i se aducea, Teodorovici a replicat: „bine că știți voi mai multe despre Fondul de Dezvoltare decât știu eu ca ministru de Finanțe".
Dăncilă nu o susține pe Kovesi și invită ALDE pe liste comune la parlamentare
Viorica Dăncilă a ținut să precizeze că Guvernul nu o va vota pentru Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror european. Ea a dezmințit existența unui troc prin care să fie acordat un vot pentru Kovesi la schimb cu un vot pentru Rovana Plumb.
„Nu fac astfel de trocuri, de târguri”, a spus premierul.
Ea a spus că nu se va da vreo Ordonanță de Urgență privind desființarea Secției Speciale.
Dăncilă vine cu remanierea după moțiunea de cenzură
Comitetul Executiv al PSD a renunțat la ideea restructurării Guvernului, decizia luată fiind să existe o remaniere după votul la moțiunea de cenzură. Social-democrații se așteptau să câștige la Curtea Constituțională pentru numirea miniștrilor interimari, dar spun că sunt obligați să vină în fața Parlamentului pentru un vot. Potrivit acestora, Guvernul va pleca de la Palatul Victoria doar în cazul în care trece moțiunea de cenzură.
În CEX s-a stabilit ca parlamentarii PSD să nu voteze la moțiunea de cenzură, ci să stea în bănci. De asemenea, Viorica Dăncilă a făcut un nou apel la ALDE, promițându-le acestora locuri pe liste la alegerile locale și parlamentare.
Comitetul Executiv al PSD a decis și ca Ionuț Vulpescu să devină președinte interimar al Consiliului Național, funcție rămasă vacantă după demisia lui Mihai Fifor. În ultimii ani Consiliul Național nu s-a întrunit decât în momentul când și-a ales președintele, în rest activitatea sa fiind una extrem de redusă.
Îți mai recomandăm Strategia PSD în plină criză politică pentru Guvernul Dăncilă. Ce se întâmplă cu Meleșcanu în negocierile cu parlamentarii ALDEÎți mai recomandăm Birchall își pune în cap partidul din cauza Secției Speciale și a vizitei în SUA. Gruparea Olguța Vasilescu-Iordache cere sancționarea sa