Tribunalul București a suspendat decizia fostului șef al Poliției, Liviu Vasilescu, care l-a mutat la Harghita pe comisarul Radu Gavriș, șeful serviciului de omorori din Poliția Capitalei.
Mutarea lui Gavriș a fost făcută de Vasilescu înainte ca el să-și anunțe demisia de la șefia Poliției Capitalei în urma scandalului declanșat de întâlnirea pe care a avut-o cu liderii unui clan de interlopi.
Comisarul-șef de poliție Radu Emilian Gavriș, fost prim-adjunct al șefului Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, a fost detașat să îndeplinească funcția de adjunct al șefului de la IPJ Harghita pentru următoarele șase luni, anunța la momentul relocării sale Poliția Română.
La Harghita, Gavriș urma să aibă tot atribuții pe linie de investigații criminale, domeniu în care comisarul este cotat ca unul dintre cei mai buni specialiști pe care-i are România, dacă nu cel mai bun.
Îți mai recomandăm Înainte să demisioneze de la șefia IGPR, Vasilescu l-a mutat la Harghita pe comisarul Radu GavrișFaptul că detașarea sa la Harghita a fost semnată de chestorul Liviu Vasilescu înainte ca acesta să demisioneze de la șefia Poliției Române a lăsat loc speculațiilor privind o reglare de conturi la nivelul șefilor din Poliția Română în consecința scandalului declanșat de întâlnirea șefilor Poliției Române cu un clan interlop, la care s-a convenit, noaptea, în afara sediului poliției, respectarea legii.
Chestorul Vasilescu a demisionat pe 1 septembrie de la șefia Poliției Române după scandalul legat de întâlnirea șefilor poliției române cu membri ai clanului Duduianu, care a avut loc în noaptea de 8 spre 9 august, înainte de înmormântarea șefului lor.
Șefii poliției au susținut până la demisia liderului lor mai multe declarații publice, în care au încercat să justifice întâlnirea cu interlopii, noaptea, în afara sediului poliției, dintr-o postură considerată dezonorantă pentru haina de polițist.
Într-o ultimă ieșire publică, dinainte de a-și înainta demisia, Liviu Vasilescu infirma, printr-un comunicat stufos remis presei, știrile apărute pe surse potrivit cărora ar intenționa să-și dea demisia, explicând motivele pentru care considera demisia sa neîntemeiată.
Înfuriat de amploarea pe care informația despre întâlnirea șefilor poliției cu interlopii a luat-o, secretarul de stat Bogdan Despescu a amenințat cu demiterea celor care au furnizat presei imagini de la întâlnire, anunțând că va avea „toleranță zero” față de ei, o expresie folosită de obicei împotriva grupărilor de criminalitate organizată.
Radu Gavriș a condus Serviciul Omoruri de la Poliția Capitalei din 2007, unde s-a remarcat pentru că a rezolvat toate cazurile, inclusiv pe cele preluate ca nerezolvate, fiind considerat cel mai bun criminalist pe care-l are România.
Din 2018 este adjunct al șefului Poliției Capitalei, Bogdan Berechet.
El a fost ținta presiunilor făcute de fostul ministrul PSD de Interne, Carmen Dan, o apropiată a fostului președinte PSD Liviu Dragnea, acum în închisoare. Dan i-a cerut demisia în ianuarie 2018, făcându-l pe Gavriș responsabil de mușamalizarea anchetelor în cazul polițistului pedofil de la Rutieră, când, de fapt Gavriș a fost cel care a soluționat dosarul, preluat după mai multe mușamalizări care nu-i aparțineau.
Îți mai recomandăm Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române, și-a dat demisiaÎnainte ca Dan să-i ceară demisia, Gavriș a dat un interviu, primul din sistem la acel moment, în care explica în ce constă pericolul modificării Codurilor penale, făcută la acea vreme de puterea PSD.
Peste șapte luni, în august 2018, Carmen Dan l-a reevaluat pe Gavriș, mulțumindu-i pentru „profesionalismul și determinarea” cu care a instrumentat cazul pistolului furat jandarmeriței la mitingul diasporei din 10 august 2018, reprimat cu violență de jandarmerie.