Dezbatere aprinsă între Trump și Biden cu două săptămâni înainte de vot

Donald Trump vs Joe Biden

Președintele american Donald Trump și contracandidatul democrat Joe Biden s-au confruntat în dezbaterea finală a alegerilor prezidențiale, cu mai puțin de două săptămâni înainte ca americanii să decidă cine va ocupa fotoliul de la Casa Albă pentru următorii patru ani.

Dezbaterea s-a desfășurat mult mai calm decât prima confruntare haotică, în special datorită regulii care a dus la închiderea microfonului candidatului care nu vorbește, arată o analiză RFE/RL.

Donald Trump, care este devansat în majoritatea sondajelor de Joe Biden, a apărat modul în care administrația sa a gestionat pandemia de coronavirus, prima temă a dezbaterii.

Trump a afirmat că Statele Unite a „învață să trăiască" cu virusul și va avea un vaccin până la finalul anului, în timp ce a subliniat importanța menținerii companiilor deschise pentru a salva economia.

„Trebuie să ne revenim. Nu putem închide națiunea noastră", a afirmat Donald Trump care s-a vindecat după ce la începutul lunii s-a infectat cu coronavirus.

Joe Biden a răspuns că odată cu răspândirea virusului, Trump nu are niciun plan pentru a opri „o iarnă neagră" care va aduce multe decese.

„220.000 de americani morți. Dacă nu auziți nimic altceva din ce vă spun în seara asta, auziți asta: Oricine este responsabil pentru așa de multe decese nu ar trebui să rămână președinte al Statelor Unite", a afirmat fostul vicepreședinte din mandatul lui Barack Obama.

Candidatul democrat a respins acuzațiile că ar fi pentru închiderea din nou a întregii țări, afirmând că ar apela la o abordare mult mai științifică.

Cei doi s-au acuzat reciproc și partidele pe care le reprezintă pentru eșecul de a trece o lege de sprijin financiar pentru cei afectați de coronavirus, lege care s-a blocat în stadiul de negocieri de câteva săptămâni.

Donald Trump a mai lansat atacuri la adresa lui Biden pe care l-a numit „corupt" și a repetat acuzele la adresa fostului vicepreședinte și a fiului său Hunter Biden, care a făcut parte din consiliul de directori al companiei energetice ucrainene Burisma pentru cinci ani, începând cu 2014.

Rolul lui Hunter Biden în compania ucraineană este sub atentă supraveghere după acuzațiile lui Donald Trump pe care președintele american le numește dovezi ale faptelor de corupție.

Joe Biden a spus că fiul său nu a făcut nimic nepotrivit în timp ce lucra la Burisma și a afirmat că Donald Trump este cel care a intrat în procedură de destituire în Congresul american pentru relația cu Ucraina.

Fostul vicepreședinte a ieșit la rândul său la atac prin a chestiona modul în care Trump și-a desfășurat afacerile și taxele plătite. El l-a mai acuzat pe Trump că încurajează rasismului prin modul în care gestionează problema tensiunilor rasiale.

În replică, Donald Trump a afirmat că a făcut mai multe pentru comunitatea afro-americană decât orice președinte, cu excepția lui Abraham Lincoln care a încheiat sclavia.

El a menționat eforturile sale pentru reformă juridică și cifra scăzută a șomajului în rândul afro-americanilor înainte de debutul pandemiei și l-a acuzat pe Joe Biden că nu a făcut nimic pentru această comunitate în timpul deceniilor petrecute în politică.

De asemenea, Trump l-a acuzat pentru promovarea unei legi în anii '90, pe când Biden era senator, care a dus la încarcerarea masivă a persoanelor afro-americane care erau găsite vinovate pentru infracțiuni fără violență privind drogurile.

Dezbaterea a mai acoperit o gamă largă de teme precum securitatea națională, siguranța alegerilor, China, imigrația, schimbările climatice, energia sau economia.

Dezbaterea vine într-un moment în care puțin votanți mai sunt indeciși, iar Biden conduce cu 8% în sondajele la nivel național. Dar Trump menține încă șanse importante pentru un al doilea mandat, deoarece trebuie să câștige anumite state cheie pentru a obține majoritatea în Colegiul Electoral.

Un număr record de 47 de milioane de americani au votat deja anticipat, surclasând cu mult cifrele de la scrutinul din 2016.