DIICOT a închis o platformă online unde vindeau droguri 11.000 de dealeri

DIICOT a închis o platformă de vânzare de droguri la care participau peste 11.000 de dealeri.

O platformă online uriașă de vânzare a drogurilor a fost închisă de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Cunoscută și sub numele „Dosarul Enigma”, ancheta asupra unei platforme de mesagerie online sub numele „Iarba Dulce” a rezultat în trimiterea în judecată a 16 persoane și șase arestări preventive, precum și patru arestări la domiciliu.

Inculpații sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, inclusiv către minori cu vârste între 14 si 16 ani, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornografie infantilă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Gruparea de vânzare a drogurilor a fost organizată de către doi dintre inculpați în iulie 2022 și a crescut după ce s-au alăturat 11 mii de alți dealeri care plăteau o taxă de participare.

Ei vindeau droguri de la canabis până la amfetamine și ecstasy, inclusiv către tineri, într-o piață de desfacere online pe care consumatorii o puteau accesa cu ușurință și sub protecția anonimatului. Organizau chiar și tombole, potrivit DIICOT, prin care cumpărătorii constanți erau premiați.

Membrii grupului nu proveneau doar din București, ci și din alte orașe, cum ar fi Craiova, Brașov, Constanța, Cluj Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timișoara, Pitești, Ploiești.

Îți mai recomandăm Interviu | Fost consumator de droguri: „Nu cunosc niciun dependent care să fi renunțat de frica legii”

Tot marți, DIICOT a anunțat punerea în aplicare a 44 de mandate de percheziție la domicilii din județele Cluj, Mureș, Bihor și Bistrița-Năsăud într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, deținere fără drept de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Gruparea ar fi activat între iulie 2022 și iulie 2023. Au fost chemate la audieri 20 de persoane.