Dintre ”măsurile urgente” ale guvernului Orban lipsesc desființarea Secției speciale și alegerea primarilor în două tururi

Premierul desemnat Ludovic Orban a prezentat membrii viitorului cabinet, care, însă, trebuie să primească votul de învestitură.

Programul prezentat joi de liberali conține măsuri menite atât să ”corecteze derapajele din timpul guvernării PSD”, cât și să ”pregătească reformele”. Acentul este pus pe economie, fiscalitate și justiție. Din program lipsesc însă câteva dintre lucrurile convenite cu USR.

Sunt avansate 12 măsuri urgente, dar printre ele nu se regăsesc nici legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, nici desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților.

Ambele au făcut însă obiectul unor negocieri dure între PNL și USR, care a amenințat chiar că nu va acorda votul de învestitură dacă ele nu vor fi adoptate de parlament înainte. Doar în ultimă instanță, USR a cedat și înțelegerea la care s-a ajuns este încheierea unui acord politic care să le cuprindă. De altfel, o formă a acestui Acord a fost deja postată pe site-ul USR, iar la poziția a doua a priorităților figurează desființarea Secției Speciale, următoarea pe listă fiind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Teoretic, Acordul dintre PNL și USR trebuia semnat vineri, dar surse din USR au declarat pentru Europa Liberă că mult mai probabil va fi semnat luni.

Îți mai recomandăm Cărțile de vizită ale miniștrilor lui Orban. Cine sunt noile apariții și vechile figuri

Printre cele 12 ”urgențe” care vizează chestiuni legate de justiței nu figurează Secția Specială, fiind trecute în schimb avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu, inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor și prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.

La capitolul justiție din Program, Secția specială este menționată în felul următor: "Guvernul are în vedere în special situația Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”. Cu toate acestea, faptul că viitorul guvern intenționează totuși să desființeze Secția Specială figurează în referirea la punerea în acord a legislației ”cu vulnerabilitățile semnalate de Rapoartele COM privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, Rapoartele de evaluare ale Grupului de State contra Corupției (GRECO), avizele Comisiei de la Veneția”. Așa cum se știe, Secția Specială a fost aspru criticată de toate aceste raporate, inclusiv în Raportul MCV apărut acum câteva zile.

Surse liberale au declarat pentru Europa Liberă că desființarea Secției Speciale nu a fost trecută explicit în programul de guvernare tocmai pentru a nu genera noi discuții și fricțiuni cu partidele care se opun acestei măsuri. Reamintim că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este unul dintre cei mai vehemenți opozanți ai desființării Secției Speciale, el amenințând chiar că va vota o eventuală moțiune împotriva cabinetului Orban.

Probabil același considerent a funcționat și în cazul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, care nu figurează în programul de guvernare al PSD, știut fiind că UDMR se opune unei astfel de schimbări a legislației.

Cele 12 priorități ale Guvernului Orban


· Adoptarea Ordonanței de Urgență privind restructurarea Guvernului.
· Asigurarea condițiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie și 24 noiembrie.
· Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României.
· Rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.
· Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
· Organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții făcultăților de medicină.
· Pregătirea infrastructurii de transport și a sectorului energetic pentru perioada de iarnă.
· Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.
· Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
· Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.
· Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.
· Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene și pentru soluționarea situațiilor care fac obiectul procedurilor de infringement.

Îți mai recomandăm Lista oficială a cabinetului Ludovic Orban