„Agenda dialogului s-a axat pe întărirea cooperării interinstituționale bilaterale”, a transmis Ministerul Justiției, citat de News.ro. Ambasada Statelor Unite a precizat că ar fi vorba mai ales de parteneriatul cu agențiile de aplicare a legii.
Wray s-a întâlnit și cu ambasadorul american la București, Kathleen Kavalec, cât și cu ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și reprezentanții Poliției și Jandarmeriei.
Instituțiile anticorupție din România vor să colaboreze cu FBI-ul și pentru instrucția procurorilor români. În iunie 2023, DNA a anunțat că va colabora cu FBI în lupta împotriva corupției. Procurorii români vor învăța despre tehnologiile speciale pentru anchete.
Combaterea corupției este o misiune transfrontalieră, consideră americanii. Cu o lună în urmă, oficialii americani au descoperit o rețea românească de fraudă cu carduri de asistență socială în valoare de 108 milioane de dolari.
Înainte de vizita din România, directorul FBI a participat la Conferința de Securitate din München, unde a vorbit despre amenințările Chinei asupra infrastructurii digitale a Statelor Unite.
„Amenințările de astăzi evoluează constant – și devin mai grave și mai complexe ca niciodată. Acest lucru se aplică mai ales bătăliilor din spațiul cibernetic”, a declarat Wray la Munchen.
Wray a declarat recent că susține cooperarea internațională pentru a combate atacurile cibernetice, în special pe cele venite de la „adversarul principal”: China, cât și din Rusia, Iran și Coreea de Nord.
El a spus că hackerii chinezi inserează malware (aplicații sau coduri rău intenționate, care deteriorează sau perturbă utilizarea software-ului sau chiar și a dispozitivelor) în puncte strategice din infrastructura digitală americană, care ar putea fi declanșate în orice moment.
Îți mai recomandăm Rețea românească de fraudă cu carduri de 108 milioane dolari, arestată în SUAPotrivit unui raport lansat recent de FBI, hackerii chinezi au avut acces în unele zone din infrastructura digitală a SUA timp de cel puțin cinci ani. Pentru a combate această amenințare, americanii au lansat o operațiune de amploare.
„Văd mai mult din Europa. Ne concentrăm pe această amenințare cât se poate de reală și lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri pentru a o identifica, a o anticipa și a o distruge”, a declarat Wray anterior, în cadrul unei întâlniri cu serviciile secrete din Australia, Noua Zeelandă, Canada și Marea Britanie.
Agențiile de inteligență din Olanda au declarat, în februarie, că spionii chinezi au reușit să acceseze rețeaua digitală a armatei olandeze și să planteze malware.