Directorul OMS, despre stadiul pandemiei: Ce e mai rău încă nu a venit

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a atras atenția că pandemia de coronavirus creşte în întreaga lume, în condiţiile în care multe ţări care şi-au redeschis economiile văd o reapariţie a cazurile de Covid-19.

Cu toţii vrem ca acest lucru să se termine. Cu toţii vrem să ne continuăm viaţa, dar realitatea grea este că pandemia nu este nici măcar aproape de a trece", a declarat oficialul.

De altfel, la începutul pandemiei, virusul a avut nevoie de trei luni pentru infectarea a un milion de oameni, acum, pentru ultimul milion infectat i-au fost suficiente doar 8 zile. Numărul total de infectări a trecut de 10 milioane, în timp ce jumătate de milion de persoane și-au pierdut viața, conform datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins.

Unele ţări au cunoscut acum o reapariţie a cazurilor, deoarece încep să-şi redeschidă economiile şi societăţile”, a spus Tedros. „Majoritatea oamenilor rămân susceptibili. Virusul mai are încă mult spaţiu de mutat.

În timp ce în multe țări din vestul Europei și din Asia virusul a fost plasat sub un anumit grad de control, în alte regiuni ale lumii se observă răspândirea bolii într-un ritm accelerat.

Tedros a spus că unele guverne ar trebui să ia în considerare reproducerea strategiei Coreei de Sud pentru testarea, urmărirea contactelor şi izolarea persoanelor infectate. El a adăugat că guvernele ar trebui să implice comunitatea în toate eforturile de a promova testarea, urmărirea şi izolarea.

Ce e mai rău încă nu a venit”, deoarece multe naţiuni şi lideri mondiali rămân împărţiţi cu privire la modul de combatere a virusului, a spus Tedros.

Îmi pare rău să spun asta, dar, cu acest tip de mediu şi condiţii, ne temem ce este mai rău. De aceea trebuie să ne unim acţiunile şi să combatem acest virus periculos.”, a mai spus directorul OMS.

Statele Unite, care deja înregistrează cele mai multe infecții și cel mai mare număr de decese din lista țărilor afectate de coronavirus, continuă să cunoască noi și noi cazuri de infecții. În SUA s-a atins deja recordul de 40.000 de infecții înregistrate într-o singură zi, iar aceste cifre sunt în creștere, cauzate de apariția de noi focare în Arizona, Texas sau Florida.

Acesta nu este deloc „un al doilea val” de infecții ci, pur și simplu, o revenire a bolii, mai ales după ridicarea prematură a restricțiilor din mai multe state.

Brazilia se situează pe locul doi, după SUA, în ceea ce privește numărul de infecții, fiind și a doua țară din lume care a depășit 1 milion de cazuri confirmate cu COVID-19.

India a înregistrat și ea recent un record nedorit: 15.000 de infecții într-o singură zi În plus, judecând după numărul mic de teste raportat la populația India, se presupune că, în acest caz, criza sanitară e mult mai gravă.

În schimb, țările aflate la polul opus, care au reușit până în acest moment să țină epidemia sub control sunt Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud și Vietnamul.

În ciuda acestor calcule și supoziții, ceea ce se știe este că, în acest moment, pandemia de COVID-19 se răspândește într-un ritm tot mai accelerat pe întreaga planetă.

În plus, COVID-19 riscă tot mai mult să devină „o boală a săracilor”, deoarece fix oamenii din țările slab dezvoltate ori aflate în curs de dezvoltare sunt cei care locuiesc în zone aglomerate, lipsiți de cele mai elementare măsuri de igienă sanitară, după cum a declarat reprezentantul OMS, David Nabarro.

Atunci când familii întregi sunt înghesuite în case cu o cameră, distanțarea socială este imposibilă, iar fără apă curentă, spălarea regulată a mâinilor nu este ușoară. Acolo unde oamenii trebuie să-și câștige viața zi de zi pentru a supraviețui, interacțiunile pe străzi și pe piețe sunt, de asemenea, inevitabile.