Discursul lui Viktor Orban la Băile Tușnad, interzis membrilor Frăției Ortodoxe. 50 de persoane au vrut să intre la eveniment

Viktor Orban este în România de miercuri. El a avut o întâlnire privată cu premierul Marcel Ciolacu.

Update:

Aproximativ 50 de persoane de la Frăția ortodoxă au încercat sâmbătă dimineață să intre în zona în care urma să aibă loc discursul lui Viktor Orban, dar au fost împiedicați de jandarmi.

Organizatorii Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad au anunţat, vineri seara, că la discursul pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, îl va susţine sâmbătă, nu vor permite accesul membrilor Asociaţiei ''Frăţia Ortodoxă'' sau al altor persoane despre care există suspiciunea că vor încălca legea sau vor pune în pericol participanţii, relatează Agerpres.

La eveniment, vor putea asista doar cei care s-au înregistrat pe site-ul evenimentului. La edițiile din anii trecuți, intrarea a fost liberă. Președinele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a cerut Ministerului de Interne sprijin din partea forţelor de ordine.

Îți mai recomandăm „Vremea păcii”. Miza întâlnirii Orbán - Ciolacu. Analist: Politicienii români au fost atrași în capcana premierului maghiar

„Având în vedere apelul public postat de Asociaţia 'Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă' vă comunicăm următoarele: refuzăm intrarea persoanelor din cadrul acestei organizaţii, precum şi a tuturor persoanelor în cazul cărora există suspiciunea că vor încălca legea sau care reprezintă pericol asupra participanţilor", se arată în comunicatul transmis de organizatorii Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Reprezentanții mai multor organizații românești extremiste și-au anunțat prezența la tradiționalul discurs pe care premierul Ungariei îl ţine la Băile Tuşnad.

Îți mai recomandăm Prizonierii de război maghiari care complică relațiile dintre Ucraina și Ungaria

Timpul păcii este tema de anul acesta a școlii de vară, Viktor Orban pornind discursul de la aceasta. În acest context, Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, vineri, că este nevoie de armistiţiu în Războiul din Ucraina, după care să înceapă tratativele de pace.

„Noi spunem să fie armistiţiu numaidecât, după care să înceapă tratativele pentru pace. Pentru că, dacă este un armistiţiu, din secunda respectivă nu mai moare nimeni. (...) Avem nevoie de armistiţiu, numaidecât să înceapă discuţiile pentru pace, să există garanţii de securitate şi să existe şi garantarea drepturilor minorităţilor, după care putem ajunge la un tratat de pace", a declarat Semjen, potrivit traducerii oficiale.

Vicepremierul Ungariei a susținut că, pentru Ungaria, războiul este catastrofal arătând că ţara nu îşi mai doreşte să fie pe marginea vreunei Cortine de Fier. Acesta a mai a vorbit şi de ameninţarea unui război nuclear, care ar pune în pericol întreaga omenire.