Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat vineri pe președintele rus Vladimir Putin, într-o rară discuție telefonică, să înceapă discuții cu Ucraina care să deschidă calea către „o pace justă și durabilă”.
De asemenea, Scholz a cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina și a reafirmat sprijinul continuu al Germaniei pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.
Apelul vine în contextul în care Ucraina se confruntă cu condiții din ce în ce mai dificile pe câmpul de luptă, pe fondul lipsei de arme și de personal, în timp ce forțele ruse avansează constant.
„Cancelarul a îndemnat Rusia să își arate dorința de a intra în discuții cu Ucraina cu scopul de a obține o pace justă și durabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.
„El a subliniat hotărârea neîntreruptă a Germaniei de a sprijini Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse atât timp cât va fi necesar”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Potrivit Reuters, cancelarul german i-ar fi spus președintelui rus că desfășurarea trupelor nord-coreene pentru misiuni de luptă reprezintă o escaladare și o extindere semnificativă a războiului.
Îți mai recomandăm Trupele nord-coreene au început să se angajeze în operaţiuni de luptă alături de forţele rusePurtătorul de cuvânt german a precizat că Olaf Scholz a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski atât înainte, cât și după discuția cu Putin.
De asemenea, premierul polonez Donald Tusk a dezvăluit vineri după-amiază că a vorbit cu cancelarul german.
„Tocmai am primit un apel de la cancelarul Scholz, care mi-a relatat discuția sa cu V. Putin. Am fost mulțumit să aud că nu numai că a condamnat agresiunea rusă, dar a reiterat și poziția poloneză: «Nimic despre Ucraina fără Ucraina»”, a spus Tusk.
Cum a răspuns Vladimir Putin
Pe de altă parte, Vladimir Putin i-a spus cancelarului german că Rusia este pregătită să analizeze acordurile energetice dacă Berlinul este interesat, conform unui comunicat al Kremlinului.
Vladimir Putin „a subliniat faptul că Rusia și-a îndeplinit întotdeauna cu strictețe obligațiile convenționale și contractuale în sectorul energetic și că este pregătită pentru o cooperare reciproc avantajoasă dacă partea germană se arată interesată de acest lucru”.
Germania depindea foarte mult de gazul rusesc înainte de război, dar livrările directe au încetat când conductele Nord Stream de sub Marea Baltică au fost aruncate în aer în 2022, la câteva luni după invazia rusă în Ucraina.
Cei doi au avut „un schimb de opinii detaliat și sincer” cu privire la Ucraina, în care Putin a prezentat aceeași poziție pe care a afirmat-o de luni de zile: orice acord de pace trebuie să abordeze interesele de securitate ale Moscovei și să se bazeze pe „noile realități teritoriale” – o referire la faptul că trupele ruse controlează o cincime din Ucraina.
Potrivit aceluiași comunicat, Putin a vorbit despre „o degradare fără precedent” a relațiilor dintre Rusia și Ucraina, pentru care a dat vina pe acțiunile neprietenoase ale Germaniei.
Îți mai recomandăm Analiză | Victoria lui Trump ar putea duce la promovarea păcii în Ucraina, dar în condițiile cui?Germania este cel mai mare susținător financiar și cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei, după Statele Unite, al căror viitor sprijin pentru Kiev pare incert după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane.
Trump a criticat în mod repetat amploarea ajutorului financiar și militar occidental acordat Ucrainei și a sugerat că poate pune capăt rapid războiului, fără a explica cum.
Olaf Scholz se pregătește pentru alegerile naționale anticipate din 23 februarie 2025, când social-democrații pe care îi conduce se vor confrunta cu o concurență acerbă din partea partidelor de stânga și de extremă dreapta, care critică sprijinul acordat de Germania Ucrainei.
Volodimir Zelenski: Apelul lui Olaf, în opinia mea, este cutia Pandorei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la scurt timp de la convorbirea Scholz-Putin. El a spus că apelul telefonic al liderului german nu face decât să deschidă o cutie a Pandorei, dând curs altor demersuri similare și din partea altor lideri, întreținând aparența că Putin ar fi cu adevărat dispus să negocieze.
El a spus că singurul beneficiar va fi doar liderul rus, care are nevoie să iasă din izolarea în care se află în prezent.
„Cancelarul Scholz mi-a spus că îl va suna pe Putin. Apelul lui Olaf, în opinia mea, este cutia Pandorei. Acum pot exista alte conversații, alte apeluri. Doar o mulțime de cuvinte.
Și asta este exact ceea ce Putin dorește de mult timp: este extrem de important pentru el să-și slăbească izolarea, izolarea Rusiei, și să poarte negocieri obișnuite care nu vor duce la nimic. Așa cum a făcut-o timp de decenii.
Acest lucru a permis Rusiei să nu schimbe nimic în politica sa, să nu facă nimic în esență, iar acest lucru este exact ceea ce a dus la acest război. Acum înțelegem toate aceste provocări. Știm cum să acționăm. Și vrem să vă avertizăm: Nu va exista Minsk 3, avem nevoie de pace reală. Glorie Ucrainei!”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.