Senatorul Daniel Zamfir, care a plecat de la PNL și s-a înscris anul trecut în ALDE, a postat pe facebook un protest față alianța ALDE-ProRomânia. El susține că nu va pleca din ALDE, pentru că ar fi nevoie de un partid liberal, și nu o alianță care să consacre partidul fondat de Călin Popescu Tăriceanu ca fiind un partid de stânga.
Zamfir mai spune că i s-ar fi propus din partea premierului Viorica Dăncilă să preia președinția Senatului, în condițiile în care astăzi este așteptată demisia din această funcție a lui Călin Popescu Tăriceanu, ca efect al retragerii de la guvernare. Senatorul, care și în perioada în care a fost membru PNL a susținut politicile PSD, spune că a refuzat propunerea lui Dăncilă.
Și alți parlamentari ALDE sunt nemulțumiți de alianța cu ProRomânia, mai exact de ieșirea de la guvernare. Pe de altă parte, cei de la PSD aju anunțat că vor racola membri ai ALDE, or un astfel de deziderat pune în situație dificilă supraviețuirea ALDE.
PSD nu mai are majoritate parlamentară și speră să-și consolideze numărul de voturi prin primirea de noi membri.
Călin Popescu Tăriceanu a replicat la aceste demersuri ale PSD într-o postare pe facebook, în care i se adresează direct Vioricăi Dăncilă
Călin Popescu Tăriceanu spune că PSD, prin șefa partidului a ajuns „să promită cam tuturor parlamentarilor ALDE chiar portofolii ministeriale, doar - doar îi va convinge să i se alăture. Şi, cum n-a reuşit, acum a scos pe "tarabă", tot pentru colegii mei, inclusiv funcţia de preşedinte al Senatului, pe care am anunţat că o voi elibera la începutul sesiunii parlamentare de toamnă. A făcut-o chiar fără să-şi consulte colegii de partid care aspiră în mod natural la preluarea acestei demnităţi importante, în condiţiile în care partidul domniei sale are o majoritate.
Dragă Viorica, ai grijă, mai ai puţin şi eşti gata să ajungi cu "oferta" la mine!”, a scris Tăriceanu pe facebook.
Îți mai recomandăm Călin Popescu Tăriceanu își pierde funcția de președinte al Senatului. Cum se fac jocurileDemersurile PSD au legătură nu doar cu reconstituirea majorității în Parlament, ci și cu restructurarea guvernului. Cabinetul Dăncilă se află în situația de a avea trei portofolii neocupate, după ce președintele Iohannis a refuzat formula de remaniere la care a recurs PSD. Președintele a cerut restructurare, cu vot în Parlament, o situație complicată în acest moment pentru Viorica Dăncilă și PSD, care nu controlează numărul total de voturi de care are nevoie. Dacă restructurarea este respinsă, nu este clar care este soarta Cabinetului - dacă se consideră că a picat sau nu. Și asta pentru că nu există prevederi consituționale în acest sens, nu există o lege care să fi luat în considerare un astfel de caz și nici vreo decizie a CCR. În aceste condiții, se va apela, cel mai probabil, la interpretarea judecătorilor CCR, unde majoritatea este deținută de PSD.