„Memorandumul privind propunerea de rechemare a dlui ambasador George Maior a fost trimis spre avizare prim-ministrului, prin poşta specială, la data de 8 mai 2019, aşa cum rezultă din documentul de expediţie, urmând ca după avizarea de către dna prim-ministru să fie trimis preşedintelui României”, a anunțat Teodor Meleșcanu printr-un comunicat de presă, după ce Viorica Dăncilă a declarat că nu a primit un astfel de document.
„În ceea ce o priveşte pe dna prim-ministru, nu este pentru prima oară când <rătăceşte> documentele pe care nu şi le asumă sau pe care nu doreşte să le respingă”, a mai spus Meleșcanu, sugerând că Viorica Dăncilă ar fi pe o poziție diferită față de propriul său partid, care a cerut, în epoca Dragnea, rechemarea ambasadorului din Statele Unite, George Maior.
Cererea de rechemare a unui ambasador este propusă de ministrul de externe, este contrasemnată de premier, însă cel care decide revocarea este președintele țării.
În urmă cu câteva luni, Teodor Meleșcanu, pe când se afla în funcție, declara că a transmis la Palatul Cotroceni cererea de revocare a lui George Maior ca ambasador în SUA, despre care președintele Iohannis spunea că a văzut-o și urmează să se pronunțe în privința ei.
Îți mai recomandăm Lupta de culise Maior-MAE. Își pierde fostul șef al SRI fotoliul de ambasador?George Maior s-a aflat în centrul unor acuzații din partea PSD, mai cu seamă în ultimul an, existând inclusiv rapoarte ale Comisiei SRI, pe când la conducerea comisiei se afla un apropiat al lui Liviu Dragnea, actualul europarlamentar Claudiu Manda.
Maior a fost acuzat, de când PSD se află la guvernare, că ar fi fost implicat în jocuri politice împotriva social-democraților pe vremea când conducea SRI.
Maior a fost audiat la Secția Specială de investigare a magistraților, într-un dosar în care Laura Codruța Kovesi este acuzată că ar fi autor al unor nereguli legate de aducerea în țară a lui Nicolae Popa, șeful FNI. Secția specială investighează plângeri ale omului de afaceri și fost deputat PSD Sebastian Ghiță.
La ieșirea de la audieri, Maior a spus că aducerea fostului director FNI a făcut parte dintr-o politică națională promovată de fostul președinte, Traian Băsescu, de aducere în țară a tuturor cetățenilor români care au suferit o condamare. Maior a mai spus că audierea nu a evidențiat „elemente infracționale” și că extrădarea din Jakarta a lui Popa s-a realizat în context legal ”în cadrul unui task force instituțional”, la care au participat și instituții din străinătate.