DNA: Manda l-a convins pe directorul de la Inspecția socială să înregistreze 65 de anchete false

Senatorul PSD Claudiu Manda, în 3 iulie 2018 încearcă să îl convingă pe senatorul USR Mihai Goțiu să nu mai filmeze în timpul plenului Senatului.

Potrivit procurorilor DNA, Ion Marin, fost primar în comuna Bratovoești, Dolj, s-ar fi întâlnit cu Claudiu Manda, fost președinte al PSD Dolj la sediul partidului. Cei doi ar fi discutat „cum să rezolve problema" după ce 65 de persoane din comună, care au primit ilegal ajutor social, au cerut virulent socoteală primarului când le-a zis că trebuie să dea banii înapoi.

Astfel, în data de 05.06.2015, primarul Ion Marin s-a întâlnit cu Claudiu Manda la sediul PSD Dolj. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre situația existentă la nivelul comunei Bratovoești în urma controlului efectuat de Agenția Județenă pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, în sensul că foarte mulți dintre beneficiarii de ajutoare sociale au încasat în mod necuvenit sume de bani și că trebuie să restituie acele sume de bani. Imediat, Claudiu Manda, în prezența primarului Ion Marin, l-a contactat pe directorul Marius Nicolae Simcelescu și i-a cerut acestuia să se întâlnească cu primarul și să stabilească împreună ce e de făcut. Simcelescu l-a asigurat că a înțeles și că o să rezolve problema”, se arată în motivarea acordului de recunoaștere a vinovăției semnat de fostul primar Ion Marin.

În document se mai arată că actualul europarlamentar PSD nu s-a rezumat în a-l îndrepta pe primar către directorul AJPIS Dolj, ci a decis să îl contacteze el însuși, „fiind conștient că numai astfel directorul va înțelege îndeajuns de limpede că de respectiva chestiune sunt interesați atât el cât și partidul pe care îl reprezintă”, se mai precizează în motivare.

65 de anchete sociale antedatate

Și Simcelescu a recunoscut că a fost sunat de Manda, care i-a cerut să se întâlnească cu primarul Marin. „Prin urmare, din acel moment, pentru Manda era limpede că orice demers al său pe lângă directorul AJPIS Dolj în legătură cu problema respectivă, în condițiile în care știa că are asupra acestuia o reală și puternică influență și autoritate din poziția de președinte al PSD Dolj, a fost întreprins în primul rând cu scopul capacitării acestuia de a se implica în soluționarea respectivei probleme. În plus, suspectul Manda a avut convingerea că directorul va rezolva favorabil problema și a acționat anume în acest scop”, se mai precizează în documentul instanței.

După ce Claudiu Manda i-a cerut directorului Sincelescu să rezolve problema, acesta a discutat cu primarul și l-a pus să întocmească 65 de anchete sociale pe care le-a antedatat. Cu aceste dosare false, întocmite în două zile de un consilier din primărie, Sincelescu a întocmit un referat prin care a anulat datoriile beneficiarilor.

A acționat în scop electoral

Procurorii mai arată că „intervenția suspectului Claudiu Manda, față de directorul Simcelescu, conducător al unei autorități publice, la solicitarea inculpatului Ion Marin, ales local, nu avea nici o legitimare conferită de calitatea acestuia de deputat în Parlamentul României, ci a vizat exclusiv rezolvarea unor interese individuale și de partid, în scopul de a obține în mod necuvenit pentru sine, PSD și Ion Marin sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social din Bratovoești”. Anchetatorii mai vorbesc despre certitudinea celor implicați în dosar că „PSD va pierde sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social de pe raza comunei Bratovoești, nemulțumiți de faptul că fuseseră obligați să restituie unele sume încasate în mod necuvenit cu titlu de ajutor social. Din materialul probator a rezultat că aceste persoane deveniseră chiar virulente la adresa primarului Marin căruia îi imputau situația creată”.

Mai mult, DNA remarcă faptul că Manda avea autoritate față de directorul Simcelescu, acesta „percepându-l pe acesta ca fiind un lider respectat, adresându-se cu referire la acesta, în diferite ocazii, cu apelativele: „șeful”, „domnul președinte” sau „boss-ul”.

Tribunalul Dolj a decis în acest dosar desființarea celor 65 de anchete sociale ce au fost întocmite în fals și semnate de primarul Marin.

Cum se apără parlamentarul european

În replică, Claudiu Manda susține că este victima DNA și că nu-l cunoștea bine pe directorul Simcelescu, lucru care rezultă din faptul că acesta îi răspundea foarte greu la telefon. „Precizez că eu nu aveam o relație directă cu domnul Simcelescu, domnia sa venind alături de PSD împreună cu un grup important de colegi ai domniei sale, de la PNL, cu un an înainte, iar eu discutam cu doi dintre ei, care deveniseră vicepreședinți PSD, deci nu aveam cum sa am „o putere imensă”, așa cum eronat si nefondat arată 'harnicul' procuror” și că „procurorul era la curent cu felul meu de a fi, în sensul că nu intram în detalii despre subiecte care nu erau de competența mea, lucru care reiese și din convorbirile purtate cu alți primari, convorbiri înregistrate și aflate în posesia DNA: „cu mine vorbești subiecte politice, în rest fă-ți actele, adresele, etc către instituții”, arată europarlamentarul pe Facebook.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au decis trimiterea în judecată a europarlamentarului PSD Claudiu Manda într-un dosar în care politicianul este acuzat că și-a folosit, în 2015, funcția politică de la acea vreme pentru a obține bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Prejudiciul adus AJPIS Dolj este de 315.850 lei, iar instituția s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curțe de Casație și Justiție. Anterior, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului Ion Marin, „la data faptei primar al comunei Bratovoești (Dolj), pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată. Prin sentința penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției menționat și l-a condamnat pe inculpatul Marin Ion la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat”, se arată într-un comunicat al DNA.

Îți mai recomandăm DNA l-a trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda