DNA reacționează la discuțiile aprinse din CSM. „Nu ne vom lăsa intimidați”

În contextul dezbaterilor privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care au avut loc în cadrul ședinței de plen a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 februarie 2021, Direcția Națională Anticorupție a emis un comunicat de presă prin care își exprimă îngrijorarea referitoare la afirmații în spațiul public pe care le consideră „nejustificate și denigratoare” la adresa activității direcție și a procurorilor din cadrul acesteia.


„În ciuda atacurilor injuste, D.N.A. nu se va lăsa intimidată și va continua să își îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupție care îi sunt atribuite în competență conform legii, cu respectarea garanțiilor procedurale prevăzute de lege și de normele internaționale pentru apărarea drepturilor omului”, se arată în comunicat.


„Dezbaterile de idei sunt întotdeauna binevenite, dar este de neînțeles înverșunarea cu care numele și activitatea instituției noastre sunt folosite în mod defăimător ca „muniție de război” în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar”, adaugă reprezentanții instituției.

Oficialii DNA susțin că în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019. „Împotriva acesteia, D.N.A. a formulat acțiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curții de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. Or, inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acțiunea”.

Discuțiile din cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au debutat, joi, cu tensiuni între membrii forului.

În discuție a intervenit procurorul general al României, Gabriela Scutea, care a criticat activitatea SIIJ.

„Numărul plângerilor contra soluției, raportat la cele 550 de clasări- există 248 de plângeri promovate de petenți. Există plângeri admise, raportat la modul în care cercetările au fost finalizate, o bună parte a plângerilor care au reținut neefectuarea unor acte de urmărire penală. (…) Infirmările dispuse de procurorul șef adjunct au fost confirmate de instanțe.” A susținut Scutea.

În replică, judecătoarea Simona Marcu a sărit în apărarea Secției Speciale, făcând o paralelă cu activitatea DNA, din anii anteriori.

„Mi se pare incorect față de conducerea SIIJ care a întocmit acest raport să discutăm în lipsă, dar dacă tot o facem, trebuie spuse câteva lucruri. S-a vorbit neelegant, nedeontologic despre calitatea colegilor care lucrează acolo sau despre activitatea lor.
Cifrele sunt mai puternice, vă prezint de pe site-ul pna.ro, activitatea DNA, structură care avea în jur de 200 de procurori în 2018 a avut 3 rechizitorii, în 2017 a avut 6, iar în 2016 a avut 16 rechizitorii”, a precizat Marcu, cu referire la cauzele cu magistrați.

La rândul său, ministrul Justiției, Stelian Ion s-a declarat „total nemulțumit” de activitatea SIIJ.