„Îngerul luptătorilor”: O doctoriță ucraineană a fost ucisă la câteva zile după ce a fost fotografiată salvând vieți

Un supraaglomerat spital de campanie lângă Bahmut, în estul Ucrainei, într-o fotografie realizată de un jurnalist de la AP, pe 26 februarie. În prim-plan, doctorița Iana Rîhlițka tratează un rănit.

Iana Rîhlițka, în vârstă de 29 de ani, fotografiată pe 22 februarie.

Pe 3 martie, cinci zile după ce fotografia AP a fost publicată în întreaga lume, medicul de front Rîhlițka a fost ucisă de un obuz rusesc, care a lovit mașina cu care mergea să preia răniții de pe câmpul de luptă din jurul orașului Bahmut.

Un selfie postat de Rîhlițka, în iunie 2022.

Omagii aduse medicului au curs pe Facebook. Un prieten își amintește: „Iana spunea cândva: În timp ce noi dormim, cineva moare pentru noi. Ieri a fost ea cea care a murit". O cunoștință care a întâlnit-o pe linia frontului scria că fusese poreclită „îngerul luptătorilor".

În noiembrie 2022, fotograful RFE/RL Serhi Nujnenko a fotografiat spitalul de campanie din Bahmut, unde lucra doctorița care-i trata, zi și noapte, pe soldații ucraineni răniți.
 

Se pare că Rîhlițka ar fi lucrat pentru o companie IT din Harkov, care i-ar fi putut oferi scăpare ușoară din războiul din Ucraina.

Un prieten scria, pe 4 martie: „Ar fi putut alege calea ușoară și să părăsească țara, ar fi putut continua să lucreze fără bătăi de cap în cadrul companiei, dar a ales o altă cale, cea a unui adevărat erou”.

Fotografie făcută din mașină, în Bahmut, pe 3 martie, chiar în ziua în care se pare că Rîhlițka ar fi fost ucisă în lupte, în apropierea orașului.

Bahmut a devenit punctul central al războiului din Ucraina, pe măsură ce forțele rusești se apropie de orașul ruinat care a devenit, probabil, cel mai periculos loc din Ucraina.

O fotografie cu Rîhlițka postată pe pagina sa de Facebook, în mai 2021.

Lucrătoarea IT a fost activă în strângerea de fonduri pentru luptătorii ucraineni încă de la începutul invaziei rusești din 2022. Ea și-a părăsit postul de angajată a unei companii IT și s-a înrolat voluntar ca medic în mai 2022.

Pe 16 martie 2022, Rîhlițka a distribuit pe Facebook o postare în care făcea o listă a femeilor pe care le cunoștea și care fuseseră ucise de invazia rusă, unele dintre ele luptând cu arma în mână.

În postare se putea citi: „Dacă sunteți în căutarea unor adevărate eroine, vă rugăm să vă amintiți de aceste femei” și continua spunând că eroinele sunt „acele femei care își sacrifică energia și resursele pentru a salva, apăra, trata, proteja, hrăni și sprijini”.

Un selfie postat de Rîhlițka în noiembrie 2022.

Înmormântarea doctoriței, care ar fi împlinit 30 de ani pe 2 aprilie, va avea loc în orașul Viniția, din centrul Ucrainei, pe 7 martie.

Medicul militar Iana Rîhlițka a lucrat sub presiune intensă în Bahmut, îngrijind soldații ucraineni răniți și muribunzi. Pe 3 martie, femeia a fost ucisă, cel mai probabil de proiectilele artileriei rusești.