Moțiunea de cenzură a PSD, intitulată “guvernarea minoritară Iohannis- Orban – eșecul garantat, multilateral dezvoltat”, a fost scrisă de senatorul Șerban Nicolae împreună cu o serie de parlamentari. Textul moțiunii, consultat de Europa Liberă, a fost trimis președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a confirmat că se strâng semnături pentru demiterea guvernului Orban. PSD, ProRomânia, ALDE și parlamentarii PPU pot asigura majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură. Forma finală a textului poate suferi modificări până la depunerea în Parlament.
Guvernul Orban nu se bazează pe o majoritate în Parlament, iar PSD a amenințat cu depunerea unei moțiuni de cenzură după încheierea stării de alertă. Parlamentarii Pro România, ALDE și Partidul Puterii Umaniste (PPU) au anunțat că vor susține și ei demersul inițiat de PSD.
Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că dărâmarea Guvernului îl va ajuta pe Marcel Ciolacu în competiția internă din PSD.
„Amânarea Congresului reprezintă deja o problemă pentru Ciolacu, la care s-au adăugat și acuzele din interior că nu iese la bătaie împotriva lui Iohannis și PNL. Dacă o să dărâme guvernul, va închide gura contestatarilor, iar imaginea sa va avea de câștigat”, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea PSD.
Marcel Ciolacu a vorbit în fiecare ieșire publică din ultima perioadă despre depunerea moțiunii de cenzură și despre cum aceasta va trece 100%.
Senatorul Șerban Nicolae a fost coordonatorul textului moțiunii de cenzură, lucru confirmat și de președintele PSD, care a vorbit despre “specialiștii partidului” ce redactează documentul.
Din textul moțiunii de cenzură obținut de Europa Liberă se poate observa cum social-democrații au încercat să introducă cât mai multe teme de atac la adresa Guvernului pentru a atrage voturi în Parlament de la cât mai multe partide parlamentare. Autorii precizează că moțiunea de cenzură nu are culoare politică și nu „urmărește beneficiul electoral al unui partid ori al unui politician”.
„Este anticorpul constituțional care trebuie să refacă sănătatea unei societăți afectate de eșec și iresponsabilitate. Nici Klaus Werner Iohannis nu are demnitatea ori înțelepciunea de a-i cere protejatului său să se retragă. Revine Parlamentului României înlăturarea anomaliei și restabilirea ordinii constituționale. Demiterea acestui guvern este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și prioritatea votului cetățenilor”, se arată în documentul obținut de Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Ciolacu anunță moțiune de cenzură după încetarea stării de alertăPotrivit celor din PSD, parlamentarii care nu votează demiterea guvernului devin complicele acestuia și „cauționează toate abuzurile săvârșite”.
Social-democrații sugerează ideea instalării unui guvern de tranziție după dărâmarea Cabinetului Orban, care să nu ia decizii profunde înainte de alegerile parlamentare.
„Un program minimal de măsuri economico-sociale și politice concrete, limitate în timp, predictibile ca efecte și asumate transparent, poate fi susținut de suficienți parlamentari pentru ca actuala anomalie guvernamentală să înceteze. O asemenea soluție poate asigura o desfășurare în condiții de normalitate a proceselor electorale imediat următoare pentru ca voința cetățenilor, atât la nivel local, cât și la nivel central, să confere legitimitate administrării treburilor publice ale țării”, este dorința inițiatorilor.
În moțiunea de cenzură se arată că Parlamentul are obligația de a interveni cu maximă „celeritate, cu fermitate și intransigență pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor democratice, a funcționării democratice constituționale și legitime a statului și pentru asigurarea exercitării responsabile a autorității publice”.
În opinia celor din PSD, Guvernul este alcătuit din „incompetenți, diletanți, superficiali, agresivi și incompatibili”. Singurul membru al Cabinetului Orban care scapă de criticile PSD este ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
„Orice bilanț al guvernului minoritar Iohannis-Orban duce, indubitabil, la o singură concluzie – EȘEC! În cazul acestui guvern, toate analizele obiective dau rezultate catastrofale, motiv pentru care singura opțiune de angajare a răspunderii politice este adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului!”, reafirmă cei din PSD.
Rând pe rând, în textul moțiunii, sunt aduse reproșuri activității Guvernului în ansamblul său, dar și în mod particular pentru activitatea miniștrilor Muncii, Sănătății, de Finanțe, Educației, de Interne și de Externe.
PSD critică guvernarea PNL pentru că nu a majorat alocațiile pentru copii și nu va majora punctul de pensie cu 40% de la 1 septembrie.
Pe cine se bazează PSD în Parlament
Moțiunile simple depuse în ultima perioadă de PSD au trecut fără probleme în Camera Deputaților și Senat. Social-democrații au dorit să testeze astfel în mod regulat dacă beneficiază de o majoritate în Parlament. Pentru a schimba guvernul Orban, este nevoie ca moțiunea de cenzură să adune 233 de voturi.
Îți mai recomandăm Ludovic Orban: PSD, ridicol cu moțiunea de cenzură, CCR ne-a dat dreptateGrupul PSD din Camera Deputaților a strâns în interiorul său reprezentanții ALDE, pe cei ai Forței Naționale, dar și pe cei ai PPU, partidul păstorit de Dan Voiculescu. Un total de 139 de membri, la care se adaugă cele 70 de voturi ale senatorilor PSD sau afiliați social-democraților. Astfel, PSD mai are nevoie să convingă 25 de parlamentari pentru ca moțiunea de cenzură să fie un succes.
De unde pot veni aceste voturi? În primul rând de la Pro România. Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că va vota moțiunea de cenzură. În Camera Deputaților, partidul său are 21 de reprezentanți.
PSD se poate baza și pe voturile unor parlamentari neafiliați din Camera Deputaților și Senat. Spre exemplu, deputatul Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, este în prezent deputat neafiliat, dar poate vota moțiunea de cenzură. În grupul senatorilor neafiliați îi regăsim pe foștii membri ai grupului ALDE: Călin Popescu Tăriceanu, Mihai Ruse, Simionca Ioan sau Hadârcă Ion. Senatorii Adrian Țuțuianu și Marin Nicolae vor sprijini și ei moțiunea de cenzură. De asemenea, PSD a reușit de fiecare dată să convingă și deputați ai minorităților naționale să li se alăture în momentele decisive.
Fără USR și UDMR, PSD poate obține voturile necesare pentru moțiunea de cenzură.
Președintele PSD Sector 2, Rodica Nassar, a comentat pe Facebook, în 4 iulie, la o postare a lui Marcel Ciolacu, punând următorul mesaj: „lipsa noastră de acțiune este greșită, cred că moțiunea de cenzură trebuia depusă...ieri”.
Guvernul Orban, fragil în Parlament
- 10 octombrie 2019 - Cabinetul Dăncilă pierde sprijinul în Parlament, iar moțiunea de cenzură primește 238 de voturi
- 4 noiembrie 2019 - Guvernul Orban este învestit de Parlament cu 240 de voturi pentru.
- 5 februarie 2020 - Guvernul PNL este demis prin moțiunea de cenzură inițiată de social-democrați după angajarea răspunderii pentru primari în două tururi. UDMR și ProRomânia au susținut demersul PSD.
- 14 martie 2020 - Cabinetul Orban 2 primește un nou vot de învestitură, obținând 286 de voturi pentru. PSD votează noul guvern, în timp ce mulți parlamentari PNL nu vin să îl susțină din cauza epidemiei de coronavirus.
-
Îți mai recomandăm Când și cum se vota la alegeri, ce campanie vom avea? Violeta Alexandru: „Susțin votul electronic”
Klaus Iohannis și Ludovic Orban au criticat intenția PSD
Premierul Ludovic Orban a declarat la Digi24 că o moțiune de cenzură ar fi „ridicolă și ar face parte numai dintr-o hărțuială politică”.
Președintele Iohannis a criticat și el intenția PSD despre care spune că este „lipsită de bun simț politic”.
„Moțiunea de cenzură, sigur, este pur formal un instrument al opoziției, dar să vii cu moțiune de cenzură sau cu amenințarea unei moțiuni de cenzură într-o situație de criză sanitară, într-o situație de epidemie, mi se pare pur și simplu greșit și total lipsit de bun simț și lipsit de fundament. Acuzațiile sunt nefondate. Pentru ce să demiți Guvernul? Fiindcă a luat măsurile care au fost necesare? Fiindcă au luat măsurile la timp? Fiindcă am reușit să împiedicăm extinderea epidemiei? Fiindcă au venit cu măsuri de revigorare economică care deja produc rezultate? ”, a fost punctul de vedere al lui Klaus Iohannis.
Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, susține că este neconstituțională introducerea unei moțiuni de cenzură în sesiunea extraordinară a Parlamentului.
„Din punctul de vedere al PNL, problema este extrem de clar precizată în Constituţie, iar un eventual demers de depunere a unei moţiuni în sesiunea extraordinară, din punctul nostru de vedere, încalcă atât Constituţia, cât şi tot ceea ce înseamnă reguli ale unei democraţii moderne”, a spus liberalul.
Îți mai recomandăm Negoiță: Văd căpușe și hiene cu dinții rânjiți care așteaptă să cadă PNL. Nu mă regăsesc Îți mai recomandăm Ludovic Orban, despre dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40%: Nu ne permitem