DOCUMENTAR VIDEO. „Biserica Tăcerii”

Your browser doesn’t support HTML5

Cu ocazia vizitei Papei Francisc în România, Europa Liberă vă invită să urmăriți un scurt documentar despre viețile celor șapte episcopi greco-catolici beatificați pentru rezsitența anticomunistă.
Biserica Greco-Catolică s-a dezvoltat mai ales în provinciile estice ale fostului Imperiu Habsburgic, cu scopul păstrării identității într-o perioadă în care vorbitorii limbii române, de pildă, nu aveau drepturi egale cu celelalte națiuni din imperiu. După 1918, odată cu alipirea Transilvaniei la România, această biserică isorică a cărei misiune a fost uitată sau hulită de o parte a ortodocșilor a fost marginalizată, chiar înainte de desființarea executată de comuniști.

„Să mergem împreună” - acesta este deviza sub care Papa Francisc vizitează România timp de 3 zile, fiindcă înaltul pontif crede că toleranța și iubirea ar putea învinge prejudecățile, că oamenii, indiferent de credința lor pot înțelege suferința, pot încerca să se pună în pielea martirilor greco-catolici morți în închisori, după chinuri greu de imaginat. Papa Francisc va beatifica șapte dintre acești martiri pe Câmpia Libertății de la Blaj, un moment de grație pentru greco-catolicii români.

Cine sunt cei șapte? Cum aui-au trait viețile, cum au suportat schingiurile pieri pierderea bisericii pe care o slujiseră? Cum de Biserica ortodocaélésista suferință mai mult de partea călăilor decît de partea victimelor? Ce se ascunde în spatele zidurilor de la Sighet? Care mai e rostul greco catolicilor dei de papa francis vrea să le redea martirilor o nouă existență.